Przepis na pizzę na cieście francuskim krok po kroku
- Ciasto francuskie 375 g 1 opakowanie
- Ser Mozzarella 250 g 1 opakowanie
- Piersi kurczaka bez skóry 300 g
- Przecier pomidorowy bez soli 250 g
- Czosnek 10 g 2 ząbki czosnku
- Olej rzepakowy 10 ml 2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek 10 ml 2 łyżeczki
- Pieczarki 80 g 4 pieczarki
- Kukurydza konserwowa 100 g
Z kurczaka wytnij błonki i żyłki, a następnie pokrój go w kostkę. Obtocz mięso w ulubionej przyprawie do kurczaka lub w samej soli i pieprzu. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso. Gotowego kurczaka odstaw na bok.
Do garnka wlej oliwę. Na tarce zetrzyj czosnek i dodaj go do rozgrzanej oliwy. Po chwili wlej przecier pomidorowy i całość wymieszaj. Następnie dodaj łyżeczkę soli, świeżo zmielony pieprz, łyżkę oregano i łyżeczkę bazylii. Gotuj przez ok. 10-15 min.
Ser mozzarella zetrzyj na tarce.
Pieczarki pokrój w plasterki.
Kukurydzę odsącz z zalewy.
Gotowe ciasto rozwiń. Możesz zostawić papier, który na nim jest (dzięki temu nie musisz już kłaść dodatkowego papieru do pieczenia na blachę).
Ciasto wysmaruj sosem, a potem dodaj ser, kurczaka, pieczarki i kukurydzę. Całość możesz posypać ziołami.
Piecz ok. 20 min w temperaturze 190 stopni.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Pizza na cieście francuskim - cechy przepisu
Więcej o pizzy na cieście francuskim
Pizza na cieście francuskim z kurczakiem, z pieczarkami i z mozzarellą jest bardzo smaczna, ale jeżeli decydujesz się na taki rodzaj pizzy, to bezpieczniej jest kupić gotowe ciasto francuskie, ponieważ jego wykonanie w domowych warunkach jest niezwykłe czasochłonne.
Możesz dowolnie modyfikować dodatki z tego przepisu. Do tej pizzy możesz dodać m.in. paprykę i czerwoną cebulkę. Ciekawie będzie komponować się tu także ogórek kiszony. Do tego ciasto francuskie możesz podzielić na mniejsze kawałki i upiec małe pizze, a samego kurczaka możesz przygotować w inny sposób. Zamiast smażyć go na zwykłej patelni z dodatkiem oleju, możesz pokusić się na obrobienie go w większych kawałkach na suchej patelni grillowej, a dopiero później go pokroić.
Decydując się na gotowe ciasto, automatycznie odchodzi męczenie się z długim ugniataniem ciasta i czekanie, aż ono wyrośnie. Jednak przygotowanie niektórych składników tej pizzy jest równie czasochłonne, więc jeżeli chcesz zrobić bardzo szybką pizzę na gotowym cieście, to zamiast domowego sosu pomidorowego wykorzystaj ketchup, a kurczaka z patelni zamień na ulubioną szynkę (gotowaną, konserwową) lub kiełbasę.
Tę pizzę można zrobić także ze szpinakiem. Mrożony szpinak wystarczy wyłożyć na patelnie z odrobiną masła. Kiedy woda z niego odparuje, trzeba pamiętać o tym, aby go odpowiednio doprawić. Niezbędna jest zarówno sól, jak i pieprz, ale możesz też dodać swoje ulubione zioła. Szpinak będzie dobrze smakować z tuńczykiem z puszki oraz czarnymi oliwkami, ale żeby jeszcze lepiej to wszystko komponowało się smakowo, zamiast pomidorowego sosu, warto użyć jasnego np. czosnkowego. Jeżeli przygotujesz go dzień wcześniej, smaki zdążą się przegryźć.
Pizza na gotowym cieście francuskim smakuje nieco inaczej, ale to nie oznacza, że gorzej. Wręcz przeciwnie, jest ona bardzo dobra. Jeżeli niespodziewanie w twoim domu zjawią się goście, a ty akurat masz w swojej lodówce ciasto francuskie, ketchup, ser i szynkę, to w ciągu 30 minut możesz przygotować dla nich smaczną przystawkę w formie pizzy.
Wartości odżywcze pizzy na cieście francuskim
Energia i białka
(345g)
Węglowodany w pizzy na cieście francuskim
(345g)
Tłuszcze
(345g)
Witaminy w przepisie na pizzę na cieście francuskim
(345g)
Składniki mineralne w przepisie na pizzę na cieście francuskim
(345g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pizzy na cieście francuskim
Lista alergenów dla pizzy na cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka