Przepis na pizzę marinarę krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, sitko, rondelek, ręcznik papierowy, blacha do pizzy, ściereczka

Drożdże rozpuścić w połowie szklanki letniej wody, dodaj dwie łyżki mąki, połowę cukru i dokładnie wymieszaj. Rozczyn pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. W mące zrób wgłębienie.

Do wgłębienia wlej rozczyn i wyrabiaj ciasto przez około 4 minuty.

Pod koniec wyrabiania ciasta dodaj połowę oliwy i wygniataj ciasto przez kolejną minutę.

Ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj je przez kolejne 15 minut.

Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem pieczeniowym.

Do rondelka wlej pozostałą oliwę, dodaj posiekany jeden czosnek i podsmaż go na złoty kolor.

Następnie dodaj passatę pomidorową, szczyptę soli, pieprzu oraz pozostały cukier i dokładnie wymieszaj.

Sos pomidory gotuj przez 5 minut bez przykrycia, aby sos zgęstniał.

Wyrośnięte ciasto przełóż ponownie na stolnicę i wyrabiaj przez 10 minut.

Następnie ciasto przełóż na blaszkę i ciasto rozciągaj na brzegi, aby uzyskać okrągły kształt pizzy.

Ciasto na pizzę wysmaruj wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.

Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Listki bazylii umyj i osusz na ręczniku papierowym.

Plasterki czosnku oraz listki bazylii poukładaj równomiernie na wierzchu pizzy.

Pizze piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C przez około 15-20 minut.

Pizza marinara ułożona na blacie posypanym mąką. Dookoła stoją miseczki z czosnkiem oraz bazylią.
Pizza marinara
Koszt przygotowania dania
8.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
177 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
71

Pizza marinara - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pizzy marinarze

Pizza marinara to doskonała propozycja na pyszną kolację lub obiad rodzinny. Domowa pizza świetnie sprawdzi się również jako przekąska podczas spotkań ze znajomymi. Pizzy nie wykonuje się z owocami morza (z krewetkami czy mrożonymi małżami) - choć nazwa może trochę sugerować właśnie taki dodatek. Przepis na pizzę marinara jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pizzy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka do pizzy typu 00, drożdże suszone, cukier, oliwa z oliwek, passata pomidorowa, czosnek, bazylia, sól oraz pieprz.

Jak zrobić pizzę marinara? Drożdże rozpuścić w połowie szklanki letniej wody, dodaj dwie łyżki mąki, połowę cukru i dokładnie wymieszaj. Rozczyn pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. W mące zrób wgłębienie. Do wgłębienia wlej rozczyn i wyrabiaj ciasto przez około 4 minuty. Pod koniec wyrabiania ciasta dodaj połowę oliwy i wygniataj ciasto przez kolejną minutę. Ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj je przez kolejne 15 minut. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę. Blachę do pieczenia wyłóż papierem pieczeniowym. Do rondelka wlej pozostałą oliwę, dodaj posiekany jeden czosnek i podsmaż go na złoty kolor. Następnie dodaj passatę pomidorową, szczyptę soli, pieprzu oraz pozostały cukier i dokładnie wymieszaj. Sos pomidory gotuj przez 5 minut bez przykrycia, aby sos zgęstniał. Wyrośnięte ciasto przełóż ponownie na stolnicę i wyrabiaj przez 10 minut. Następnie ciasto przełóż na blaszkę i ciasto rozciągaj na brzegi, aby uzyskać okrągły kształt pizzy. Ciasto na pizzę wysmaruj wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Listki bazylii umyj i osusz na ręczniku papierowym. Plasterki czosnku oraz listki bazylii poukładaj równomiernie na wierzchu pizzy. Pizze piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 15-20 minut.

Podsumowując pyszna pizza świetnie sprawdzi się jako przekąska podczas spotkań ze znajomymi lub kolacja w gronie rodzinnym. Najlepsza pizza jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Wartości odżywcze pizzy mirinary

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy mirinary 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizzy marinarze

Lista alergenów dla pizzy mirinary przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na pizzę marinarę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • mąka do pizzy typ 00
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pizzy mirinary

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka do pizzy typ 00
250 g
Drożdże suche
8 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
1.71
Za 8 g
Cukier
10 g
2 płaskie łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Passata pomidorowa
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Bazylia świeża
30 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 30 g
Jak oceniasz przepis na pizzę marinarę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób