Pizza margherita

Opublikowano: 19.03.2021 r., 22:30 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Klasyczna pizza Margherita na talerzu.
Pizza Margherita
Pizza Margherita ma bardzo prosty skład, bo praktycznie jest z samym serem. Jest to bardzo szybki przepis. Sprawdź, z czym jest ta pizza i jak zrobić domowy sos do pizzy!
Przygotowanie 75 min
Gotowanie i Pieczenie 20 min
940 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Drożdże suche - Całe opakowanie (7 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 3 szklanki mąki (480 g)
  • Oliwa z oliwek - 6 łyżeczek (30 ml)
  • Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (250 g)
  • Pomidory w puszce - Krojone, bez skórki (400 g)
  • Ser Mozzarella - 2 opakowania sera (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, tarka, duża miska, stolnica, blaszka do pieczenia, sitko, folia spożywcza

Przepis na pizzę margherita krok po kroku

Suche drożdże wsyp do 200 ml letniej wody i dobrze wymieszaj.

Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z łyżeczką soli. Powoli wlej 1 łyżeczkę oliwy i rozczyn, a potem wstępnie połącz ze sobą wszystkie składniki.

Ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj ręcznie przez 10-15 min, aż będzie jednolite i puszyste.

Wyrobione ciasto schowaj do miski i natrzyj je 3 łyżeczkami oliwy. Następnie szczelnie przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 60 min.

Do garnka wlej 2 łyżeczki oliwy, a potem starty na tarce czosnek. Po 1,5 min dodaj łyżkę oregano, łyżeczkę bazylii i wymieszaj. Dodaj przecier i krojone pomidory. Całość wymieszaj, a potem dodaj łyżeczkę soli i nieco świeżo zmielonego pieprzu. Gotuj przez 10-15 min na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką, aby zredukować sos. Jeżeli lubisz kawałki pomidorów w sosie, nie musisz ich rozdrabiać.

Ser zetrzyj na tarce i przełóż do miski.

Wyrośnięte ciasto rozłóż na blaszce (nie musisz już jej smarować) i powoli rozciągnij je do brzegu. Polej je sosem, posyp serem i dodaj jeszcze nieco oregano.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz przez ok. 15-20 min.

Pozostały sos wlej do miseczki i podaj do gotowej pizzy.

Jak oceniasz przepis na pizzę margherita
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób

Więcej informacji na temat pizzy margherita

Włoska kuchnia od lat podbija serca miłośników dobrego jedzenia. Pizza Margherita to tak naprawdę ciasto, sos, ser oraz zioła. Choć sam skład jest prosty, to jednak jej smak będzie uzależniony od składników, na które się zdecydujesz. Sos może być pikantny lub łagodny, a ser żółty lub pleśniowy. Jeżeli zrezygnujesz z dodania oregano lub bazylii, pizza również będzie inaczej smakować. Wbrew pozorom składniki w tej pizzy mogą być różne, a ty możesz zaskoczyć swoich gości.

Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić domowy sos pomidorowy. Możesz go dowolnie modyfikować. Jeżeli nie lubisz smaku oliwy z oliwek, zamień ją na ulubiony olej. Pomidory z puszki możesz najpierw rozdrobnić i tylko z nich zrobić sos, ale jeśli lubisz mocno pomidorowe smaki, to zostaw także przecier. Oregano i bazylia to dość uniwersalne zioła, ale możesz dodać jakieś inne lub nie dodawać ich wcale. Czosnek może być tarty, przeciśnięty przez praskę lub rozdrobniony nożem. Jeżeli nie masz świeżego czosnku, możesz dodać czosnek granulowany. Pozostały sos możesz wykorzystać do polania lub maczania w nim gotowej pizzy.

Domowa pizza to świetny pomysł na przekąskę dla gości, a pizza Margherita jest bardzo bezpieczną opcją, bo je ją prawie każdy. Jednak choć ten przepis jest szybki, to niestety czas, jaki ciasto potrzebuje na wyrośnięcie, musi upłynąć. Jeżeli zależy ci na puszystej pizzy, to nie powinieneś jego skracać, a tylko poczekać. Łącznie, przygotowanie i upieczenie pizzy powinno zająć ok. 50 min, ale należy doliczyć jeszcze te 60 min oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. W tym czasie możesz zetrzeć ser i przygotować sos, co powinno zająć ok. 25 min.

Mówi się, że pizza Margherita jest z samym serem, ale to, z czym jest ta pizza, zależy tak naprawdę od ciebie. Margherita jest bardzo często podstawą do innych pizz. Na ostateczny smak wpłynie też rodzaj sera, na który się zdecydujesz. Ser mozzarella będzie inaczej smakować niż ostry ser pecorino. Dodając do sosu mieloną papryczkę chili, zmienisz jego smak i sprawisz, że pizza będzie ostrzejsza, pomimo że reszta składników taka nie będzie.

Alergeny w pizzy margherita

Lista alergenów dla pizzy margherita przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze pizzy margherita

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
223.89
940.36
Białko (g)
9.79
41.12
Fenyloalanina (mg)
0.44
1.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
26.52
111.38
Węglowodany przyswajalne (g)
25.17
105.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
5.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
8.74
36.73
Tłuszcze nasycone (g)
4.87
20.47
Tłuszcze nienasycone (g)
3.87
16.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.30
13.88
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
2.38
Cholesterol (mg)
23.48
98.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
59.69
250.70
Witamina B6 (mg)
0.09
0.39
Witamina B12 (µg (mcg))
0.68
2.85
Witamina C (mg)
4.04
16.98
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.50
Witamina E (mg)
0.91
3.82
Retinol (µg (mcg))
51.72
217.24
Tiamina (mg)
0.33
1.40
Ryboflawina (mg)
0.25
1.04
Niacyna (mg)
2.65
11.13
Foliany (µg (mcg))
69.65
292.54
Beta karoten (µg (mcg))
93.15
391.22

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
193.84
814.11
Potas (mg)
195.05
819.22
Wapń (mg)
166.63
699.85
Fosfor (mg)
147.06
617.65
Magnez (mg)
15.72
66.00
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.83
11.88
Cynk (mg)
1.21
5.07
Miedź (mg)
0.13
0.56
Mangan (mg)
0.27
1.15
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy margherita brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy margherita

Koszt składników
52.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże suche
7 g
Całe opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
480 g
3 szklanki mąki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 480 g
Oliwa z oliwek
30 ml
6 łyżeczek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Przecier pomidorowy bez soli
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Pomidory w puszce
400 g
Krojone, bez skórki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Ser Mozzarella
500 g
2 opakowania sera
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 500 g
Koszt składników
52.10