Pizza carbonara
- Drożdże świeże (15 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Cukier (5 g)
- Boczek wędzony bez kości (150 g)
- Jajko (2 szt.)
- Śmietana 12% (100 g)
- Czosnek (10 g)
- Jogurt naturalny (50 ml)
- Ser parmezan (100 g)
Przepis na pizzę carbonara krok po kroku
Utrzyj w misce drożdże ze szczyptą cukru. Całość odstaw na 10 minut.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę soli, wlej drożdże i olej. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrób podziel na 2 części i rozwałkuj je odrobinę.
W miseczce zmieszaj śmietanę z jogurtem. Dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz 1/3 łyżeczki gałki oraz 1 łyżeczkę ziół. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj do sosu, wymieszaj.
Sos nałóż na obie pizze.
Boczek pokrój w kostkę i wyłóż na pizze. Całość posyp parmezanem.
Jajka wbij na pizze.
Placki przełóż na blachę i piecz w piekarniku nagrzanym do 230 st. C przez 10-12 minut.
-
Spaghetti carbonara
-
Sos carbonara
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Carbonara ze śmietaną
-
Carbonara z boczkiem
-
Fit carbonara
-
Carbonara bez jajek
-
Carbonara z cukinią
-
Wegańska carbonara
-
Penne carbonare
-
Carbonara Thermomix
-
Wege carbonara
-
Carbonara z mascarpone
-
Tagliatelle carbonara
-
Carbonara z kurczakiem
-
Carbonara ze szparagami
-
Pulpeciki w sosie carbonara
-
Makaron carbonara z boczkiem
-
Carbonara
Więcej informacji na temat pizzy carbonara
Pizza carbonara to doskonała opcja dla wszystkich miłośników włoskich smaków, ale również ciekawych rozwiązań. Zamiast sosu pomidorowego robi się ją ze śmietaną.
Przepis na pizzę carbonarę to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Ta domowa pizza jest pyszna, a wszystkie składniki dostaniesz w każdym większym sklepie. Robi się ją z boczkiem, jeśli jednak nie lubisz go, możesz wymienić go na szynkę lub wędzone tofu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pizzę carbonarę, by była smaczna i dobra również dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Pizzę można z łatwością przygotować w domu. Ma krótki czas pieczenia, jednak warto pamiętać, że jest to zależne od posiadanego piekarnika. Jest łatwa w przygotowaniu, a całość dzięki dużej zawartości mięsa jest pełna białka i zdrowych tłuszczów. To idealna opcja dla miłośników prawdziwych włoskich smaków. Całe przygotowanie można podzielić na dwa kroki. Pierwszy to przygotowanie ciasta. W tej wersji ciasto dobrze rozwałkowane jest niezwykle kruche jak w prawdziwych włoskich restauracjach, dzięki czemu ta pizza zyskuje niepowtarzalnego smaku. Kolejnym krokiem jest przygotowanie wspaniałych dodatków. Tutaj wybór zależny jest od Twoich preferencji. Możesz zostawić te zaproponowane w przepisie lub sięgnąć po zupełnie inne opcje. Całość możesz wzbogacić o ulubione warzywa, czy dodatki. Warto układać dodatki bliżej krawędzi, tak by nie spadały w trakcie jedzenia. Pamiętaj również, by nie nakładać ich zbyt wiele. Zwłaszcza jeśli zdecydujesz się rozwałkować ciasto bardzo cienko. Całość dopełnia niezwykle kremowy i bardzo aromatyczny sos na bazie śmietany. To wspaniały pomysł na szybki, ale również smaczny posiłek. To dobra opcja dla smakoszy, którzy kochają produkty typu fast food, gdyż w tej wersji jest on znacznie zdrowszy. Wszystkie składniki można z łatwością dostać w każdym większym sklepie, jednak warto inwestować w te o lepszej jakości. To dobra opcja na kolację. Ta pizza jest pyszna, a przy tym niezwykle sycąca.
Alergeny w pizzy carbonara
Lista alergenów dla pizzy carbonara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Jogurt naturalny
- Ser parmezan
Wartości odżywcze pizzy carbonara
To opcja, która zawiera sporo tłuszczów nasyconych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(203g)
Węglowodany
(203g)
Tłuszcze
(203g)
Witaminy
(203g)
Składniki mineralne
(203g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.