Pizza calzone

Opublikowano: 06.05.2021 r., 16:54 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekana w piecu pizza calzone
Pizza calzone
Pizza calzone, czyli oryginalna włoska pizza w wersji pod postacią rogalika, czy pieroga. Chrupiące ciasto wypełnione świeżymi warzywami, serem i sosem pomidorowym w postaci aromatycznego farszu.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 25 min
848 kcal
Kcal w porcji
415 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Drożdże świeże (10 g)
  • Cukier 2 szczypty (2 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (130 g)
  • Sól pół łyżeczki (3 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 ml)
  • Cebula 1/2 sztuki (25 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli 4 łyżki (40 g)
  • Ser Mozzarella 2 plastry (60 g)
  • Kukurydza konserwowa 4 łyżki (40 g)
  • Papryka czerwona 1/2 sztuki (40 g)
  • Oliwki czarne 8 sztuk (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, stolnica, miska

Przepis na pizzę calzone krok po kroku

Zacznij od przygotowania rozczynu.

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (ok. 75 ml), dodaj łyżkę mąki, cukier, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min.

Pozostałą ilość mąki wsyp do miski, dodaj sól i wyrośnięty rozczyn.

Zagniataj całość rękami, ok. 5 min.

Dodaj oliwę i zagniataj ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką, dokładnie przez kolejne 15-20 min, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkuj na placek, posmaruj sosem pomidorowym i posyp tartą mozzarellą.

Ułóż kukurydzę, pokrojoną cebulę i paprykę, plastry oliwek, dopraw.

Delikatnie złóż ciasto na pół i zlep brzegi formując pieroga.

Wierzch calzone posyp bazylią.

Calzone wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piecz ok. 20-25 min.

Jak oceniasz przepis na pizzę calzone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat pizzy calzone

Pizza calzone to nietypowa odmiana wszystkim dobrze znanej włoskiej pizzy. Choć danie też wywodzi się z Włoch, a dokładnie z okolic Neapolu i regionu Apulia - calzone jest wciąż mniej popularne, a mimo to równie smaczne i bardzo podobnie przyrządzane. W przeciwieństwie do tradycyjnej pizzy, która ma okrągły kształt, włoskie calzone przybiera kształt dużego pieroga lub rogalika, wypełnionego nadzieniem. Nadaje to jej oryginalnego wyglądu i charakteru. Koniecznie poznaj nasz przepis, aby dowiedzieć się jak zrobić pizzę calzone.

Podstawą do tego aby przygotować pieróg calzone jest ciasto, które przygotowuje się tak samo jak to do tradycyjnej pizzy. Aby powstało ciasto na pizzę calzone potrzebne są więc drożdże, mąka, woda, oliwa, odrobina cukru i coli. Kluczowe jest odpowiednie, wystarczająco długie, ręczne wyrabianie ciasta, aby było elastyczne, a po upieczeniu - wyrośnięte i delikatne. Standardowym dodatkiem jest oczywiście sos pomidorowy i ser mozzarella, a pozostałe składniki nadzienia są uzależnione od indywidualnych preferencji i poza własną wyobraźnią nic nas nie ogranicza. Jako farsz do pizzy calzone można wykorzystać mięso (na przykład mielone mięso drobiowe, wieprzowe, czy wieprzowo-wołowe, a także szynkę parmeńską, szwarndzwaldzką, czy salami), różne rodzaje sera oraz warzywa, między innymi cebulę, kukurydzę, paprykę o różnych kolorach, oliwki, czy pomidory. Po nałożeniu dodatków pizzę wystarczy złożyć na pół, połączyć i docisnąć do siebie boki calzone i piecz w nagrzanym piecu ok. 20-25 min. Po złożeniu ciasto można posmarować odrobiną oliwy i posypać na przykład bazylią, oregano, czy rozmarynem.

Calzone świetnie smakuje zarówno w wersji mięsnej, jak również tradycyjnej. Najlepiej zjadać ją tuż po upieczeniu, kiedy jest ciepła i chrupiąca. Poznaj ten wyjątkowy przepis na pizzę calzone, z pewnością polubiszą ją tak, jak tradycyjną, dobrze znaną wszystkim pizzę. To też świetny pomysł, aby przygotować oryginalny posiłek na spotkanie z rodziną, czy przyjaciółmi.

Alergeny w pizzy calzone

Lista alergenów dla pizzy calzone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze pizzy calzone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(415g)
Energia (kcal)
204.46
848.50
Białko (g)
8.50
35.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(415g)
Węglowodany (g)
28.75
119.29
Węglowodany przyswajalne (g)
27.72
115.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(415g)
Tłuszcz (g)
6.64
27.56
Tłuszcze nasycone (g)
3.29
13.66
Tłuszcze nienasycone (g)
3.35
13.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(415g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.40
Tiamina (mg)
0.36
1.50
Ryboflawina (mg)
0.23
0.95
Niacyna (mg)
2.71
11.24
Foliany (µg (mcg))
76.33
316.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(415g)
Sód (mg)
487.19
2021.82
Potas (mg)
149.40
620.03
Wapń (mg)
96.52
400.54
Fosfor (mg)
110.52
458.65
Magnez (mg)
18.89
78.40
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.05
12.67
Cynk (mg)
1.15
4.77
Miedź (mg)
0.14
0.56
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy calzone 75
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy calzone

Koszt składników
53.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
10 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Cukier
2 g
2 szczypty
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 2 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Sól
3 g
pół łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Oliwa z oliwek
5 ml
1 łyżeczka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Cebula
25 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Przecier pomidorowy bez soli
40 g
4 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Ser Mozzarella
60 g
2 plastry
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 60 g
Kukurydza konserwowa
40 g
4 łyżki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 40 g
Papryka czerwona
40 g
1/2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 40 g
Oliwki czarne
60 g
8 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Koszt składników
53.00