Przepis na piwoszki krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 550 300 g 2 szklanki
  • Masło 200 g 1 kostka
  • Piwo jasne 125 ml pół szklanki
  • Marmolada 200 g
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, wałek, sitko, miska

Mąkę przesiej do dużej miski i dodaj posiekane masło. Wlej piwo i zagnieć ciasto, by tworzyło zwartą, nieklejącą się masę.

Ciasto wsadź do lodówki na 30 minut, by dobrze się schłodziło. Po tym czasie dobrze je rozwałkuj. Gdy ciasto będzie cienkie, wytnij z niego dość duże kwadraty.

Na środek każdego kwadratu włóż łyżeczkę marmolady. Przeciwległe boki złóż do środka i sklej ze sobą dobrze, by się nie rozkleiły.

Blachę piekarnika pokryj papierem do pieczenia i przenieś na nią ciastka.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Gotowe ciastka posyp cukrem pudrem.

Piwoszki ułożone na eleganckiej ściereczce i posypane cukrem pudrem.
piwoszki
Koszt przygotowania dania
9.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
307 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Piwoszki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o piwoszkach

Piwoszki to małe słodkie ciastka, które smakują niezwykle dobrze. Nadziane są owocową konfiturą, która pod wpływem ciepła lekko się roztapia. Te ciastka na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodyczy, której w tych ciastkach zdecydowanie nie brakuje. Ciasto jest miękkie i kruche, a to zasługa specjalnego dodatku, który choć wydaje się nie pasować do całości, tworzy zadziwiająco dobre połączenie z pozostałymi składnikami.

Ciastka piwoszki to słodycze, które robi się w ekspresowym tempie. Nie potrzeba do nich żadnych specjalnych umiejętności ani sprzętów. Nie trzeba nawet specjalnej wykrawaczki, wszystko można przygotować tylko przy pomocy podstawowego wyposażenia. Ciastka, choć wykrawane ręcznie mają ciekawy kształt, który przykuwa wzrok i prezentuje się bardzo dekoracyjnie, zwłaszcza w połączeniu z kolorową marmoladą. Gdy wybierze się taką w kolorze czerwieni, po upieczeniu pięknie kontrastuje ona z kolorem ciasta.

Przepis na piwoszki jest naprawdę łatwy i pozwala w kilka minut stworzyć te pyszne ciastka w swojej kuchni. Te wypieki nie potrzebują też zbyt dużo czasu w piekarniku, dlatego będą świetną opcją na awaryjne ciastka. Świetnie poradzą sobie z nimi nawet najmłodsi czy początkujący kucharze, gdyż całość jest nieskomplikowana i zawsze się udaje.

Te ciastka najlepiej smakują z marmoladą, zwłaszcza wieloowocową. Można też użyć różanej jeśli się za taką przepada. Ciastka można też modyfikować i nadziewać czekoladową masą. W takiej opcji nikt im się nie oprze.

Ciasto do zrobienia tych słodkości robi się z piwem, dzięki czemu jest bardziej kruche i miękkie w środku. Choć dodatek trunku może się wydawać niebezpieczny i zły dla zdrowia, nie ma o co się martwić. Pod wpływem temperatury alkohol ulatnia się, dlatego te ciastka są w pełni bezpieczne.

Przepis na ciastka piwoszki to idealny pomysł na szybkie i zdrowe słodycze, które pięknie się prezentują. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka piwoszki, które nie będą zbyt skomplikowane, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niej ciasteczka piwne o wspaniałym smaku.

Wartości odżywcze piwoszek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (83g)
Energia (kalorie)
370.82 kcal
307.78 kcal
Białko
5.44 g
4.52 g
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej

Węglowodany w piwoszkach

Na 100g
Na porcję (83g)
Węglowodany
43.71 g
36.28 g
Węglowodany przyswajalne
43.71 g
36.28 g

Witaminy w przepisie na piwoszki

Na 100g
Na porcję (83g)
Tiamina
0.35 mg
0.29 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.14 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Niacyna
2.45 mg
2.04 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Foliany
54.36 µg (mcg)
45.12 µg (mcg)
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na piwoszki

Na 100g
Na porcję (83g)
Sód
4.36 mg
3.62 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Potas
55.18 mg
45.80 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń
13.33 mg
11.07 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Fosfor
52.73 mg
43.76 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Magnez
14.30 mg
11.87 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Żelazo
2.03 mg
1.68 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Cynk
0.41 mg
0.34 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.06 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piwoszek 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piwoszkach

Lista alergenów dla piwoszek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier puder.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Piwo jasne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania piwoszek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Piwo jasne
125 ml
pół szklanki
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Marmolada
200 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Liczba porcji:
Razem
16.00
Łączny koszt
9.99
Jak oceniasz przepis na piwoszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób