Przepis na piwo z jajkiem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, goździki
To będzie niezbędne
garnek, garnek mały, szklana miska, szklanka, trzepaczka do jajek

Piwo podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

W kąpieli wodnej ubij żółtko z dodatkiem cukru na puszystą masę.

Pozostaw miskę na parze i pomału wlewaj gorące piwo.

Gdy zgęstnieje, przelej do szklanek.

Piwo z jajkiem podane w szklankach na niebieskim blacie, w tle świeża dynia
Piwo z jajkiem
Koszt przygotowania dania
4.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
135 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
86

Piwo z jajkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o piwie z jajkiem

Piwo z jajkiem to wyjątkowy w smaku napój. Nie każdemu on smakuje, grzaniec ten ma tyle samo miłośników co przeciwników, ale niezmiennie od wielu lat jest wpisany w porę jesienno-zimową.

Piwo grzane z jajkiem, a dokładniej z żółtkiem, jest często wykorzystywany jako środek lecznicy na przeziębienie. Piwo z miodem, zamiast cukrem będzie wykazywać większe właściwości zdrowotne. Grzaniec z żółtkiem ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Pomaga łagodzić ból gardła, wspomaga działanie układu odpornościowego, czym pomaga zwiększyć odporność organizmu. Zarówno piwo, jak i żółtko są źródłem witamin z grupy B, które są bardzo ważne dla poprawnego działania naszego organizmu. W zależności od tego, jaki rodzaj miodu użyjesz, tak wzbogacisz napój o dodatkowe właściwości zdrowotne. Jeśli jesteś przeziębiony, wybierz miód gryczany, uważany za najzdrowszy miód, który wykazuje największą antybiotyczność, działa odtruwająco i oczyszczająco. Kolejnym miodem polecanym w czasie przeziębienia jest miód lipowy, działa on silnie napotnie oraz przeciwgorączkowo. Cynamon oraz goździki, również są pomocne w leczeniu przeziębienia, możesz dodać jeszcze imbir, który ma silne działanie rozgrzewające. Pamiętaj, że napoju tego nie należy podawać dzieciom, czas gotowania piwa jest za krótki aby cała zawartość alkoholu wyparowała z napoju. Przepis na grzane piwo z jajkiem jest bardzo łatwy, jednak może zdarzyć się wpadka i zamiast napoju powstanie nam jajecznica. Pamiętaj aby piwo nie było zbyt gorące, czas trzepania żółtko w kąpieli wodnej nie był zbyt długi oraz aby gotowego napoju nie trzymać zbyt długo w kąpieli wodnej, naprawdę wystarczy tylko chwilka. To właśnie przez te błędy najczęściej powstaje jajecznica zamiast napoju. Jak zrobić grzane piwo z jajkiem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony. Nasz sprawdzony przepis gwarantuje Ci, że zawsze otrzymasz perfekcyjnie przygotowany napój, a nie jajecznicę.

Piwo na ciepło z jajkiem to ciekawa propozycja na grzańca z piwa. Jest to oryginalny w smaku napój, nie każdemu przypadnie on do gustu, jednak warto przygotować go i chociaż raz spróbować.

Wartości odżywcze piwa z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kalorie)
55.48 kcal
135.92 kcal
Białko
0.80 g
1.97 g

Węglowodany w piwie z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany
6.03 g
14.78 g
Węglowodany przyswajalne
6.03 g
14.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz
0.99 g
2.43 g
Tłuszcze nasycone
0.40 g
0.99 g
Tłuszcze nienasycone
0.59 g
1.44 g
Cholesterol
39.89 mg
97.73 mg

Witaminy w przepisie na piwo z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina A
14.01 µg (mcg)
34.32 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.10 mg
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.20 µg (mcg)
0.49 µg (mcg)
Witamina E
0.09 mg
0.23 mg
Retinol
13.64 µg (mcg)
33.42 µg (mcg)
Tiamina
0.02 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.09 mg
Niacyna
0.36 mg
0.88 mg
Foliany
10.88 µg (mcg)
26.66 µg (mcg)
Beta karoten
3.24 µg (mcg)
7.93 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na piwo z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód
5.49 mg
13.44 mg
Potas
23.40 mg
57.32 mg
Wapń
8.46 mg
20.73 mg
Fosfor
25.37 mg
62.15 mg
Magnez
4.78 mg
11.71 mg
Żelazo
0.13 mg
0.32 mg
Cynk
0.09 mg
0.23 mg
Miedź
0.01 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny piwa z jajkiem 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piwie z jajkiem

Lista alergenów dla piwa z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania piwa z jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piwo jasne
500 ml
2 szklanki
3.50
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
24 g
2 łyżki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 g
Koszt składników
12.00
Jak oceniasz przepis na piwo z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.5% osób