Piwo z jajkiem

Opublikowano: 10.03.2022 r., 19:10 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szklanki z piwem i jajkiem
Piwo z jajkiem
Wypróbuj najlepszy i najprostszy przepis na piwo z jajkiem. Wyjątkowy napój na bazie piwa zaciągnięty żółtkiem jest fajną propozycją zimowego grzańca.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 5 min
135 kcal
Kcal w porcji
245 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Piwo jasne - 2 szklanki (500 ml)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Cukier - 2 łyżki (24 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, goździki
Sprzęt kuchenny
garnek, garnek mały, szklana miska, szklanka, trzepaczka do jajek

Przepis na piwo z jajkiem krok po kroku

Piwo podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

W kąpieli wodnej ubij żółtko z dodatkiem cukru na puszystą masę.

Pozostaw miskę na parze i pomału wlewaj gorące piwo.

Gdy zgęstnieje, przelej do szklanek.

Jak oceniasz przepis na piwo z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat piwa z jajkiem

Piwo z jajkiem to wyjątkowy w smaku napój. Nie każdemu on smakuje, grzaniec ten ma tyle samo miłośników co przeciwników, ale niezmiennie od wielu lat jest wpisany w porę jesienno-zimową.

Piwo grzane z jajkiem, a dokładniej z żółtkiem, jest często wykorzystywany jako środek lecznicy na przeziębienie. Piwo z miodem, zamiast cukrem będzie wykazywać większe właściwości zdrowotne. Grzaniec z żółtkiem ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Pomaga łagodzić ból gardła, wspomaga działanie układu odpornościowego, czym pomaga zwiększyć odporność organizmu. Zarówno piwo, jak i żółtko są źródłem witamin z grupy B, które są bardzo ważne dla poprawnego działania naszego organizmu. W zależności od tego, jaki rodzaj miodu użyjesz, tak wzbogacisz napój o dodatkowe właściwości zdrowotne. Jeśli jesteś przeziębiony, wybierz miód gryczany, uważany za najzdrowszy miód, który wykazuje największą antybiotyczność, działa odtruwająco i oczyszczająco. Kolejnym miodem polecanym w czasie przeziębienia jest miód lipowy, działa on silnie napotnie oraz przeciwgorączkowo. Cynamon oraz goździki, również są pomocne w leczeniu przeziębienia, możesz dodać jeszcze imbir, który ma silne działanie rozgrzewające. Pamiętaj, że napoju tego nie należy podawać dzieciom, czas gotowania piwa jest za krótki aby cała zawartość alkoholu wyparowała z napoju. Przepis na grzane piwo z jajkiem jest bardzo łatwy, jednak może zdarzyć się wpadka i zamiast napoju powstanie nam jajecznica. Pamiętaj aby piwo nie było zbyt gorące, czas trzepania żółtko w kąpieli wodnej nie był zbyt długi oraz aby gotowego napoju nie trzymać zbyt długo w kąpieli wodnej, naprawdę wystarczy tylko chwilka. To właśnie przez te błędy najczęściej powstaje jajecznica zamiast napoju. Jak zrobić grzane piwo z jajkiem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony. Nasz sprawdzony przepis gwarantuje Ci, że zawsze otrzymasz perfekcyjnie przygotowany napój, a nie jajecznicę.

Piwo na ciepło z jajkiem to ciekawa propozycja na grzańca z piwa. Jest to oryginalny w smaku napój, nie każdemu przypadnie on do gustu, jednak warto przygotować go i chociaż raz spróbować.

Alergeny w piwie z jajkiem

Lista alergenów dla piwa z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze piwa z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Piwo z jajkiem to napój, który najczęściej jest spożywany w okresie jesienno-zimowym ze względu na jego właściwości zdrowotne. Jest to wysokokaloryczny napój, jednak spożywany okazjonalnie nie wpływa negatywnie a wręcz pozytywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kcal)
55.48
135.92
Białko (g)
0.80
1.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany (g)
6.03
14.78
Węglowodany przyswajalne (g)
6.03
14.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz (g)
0.99
2.43
Tłuszcze nasycone (g)
0.40
0.99
Tłuszcze nienasycone (g)
0.59
1.44
Cholesterol (mg)
39.89
97.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina A (µg (mcg))
14.01
34.32
Witamina B6 (mg)
0.04
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.22
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.49
Witamina E (mg)
0.09
0.23
Retinol (µg (mcg))
13.64
33.42
Tiamina (mg)
0.02
0.04
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Niacyna (mg)
0.36
0.88
Foliany (µg (mcg))
10.88
26.66
Beta karoten (µg (mcg))
3.24
7.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód (mg)
5.49
13.44
Potas (mg)
23.40
57.32
Wapń (mg)
8.46
20.73
Fosfor (mg)
25.37
62.15
Magnez (mg)
4.78
11.71
Żelazo (mg)
0.13
0.32
Cynk (mg)
0.09
0.23
Miedź (mg)
0.01
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny piwa z jajkiem 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piwa z jajkiem

Koszt składników
12.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piwo jasne
500 ml
2 szklanki
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
24 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 g
Koszt składników
12.00