Piwo z jajkiem
- Piwo jasne - 2 szklanki (500 ml)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Cukier - 2 łyżki (24 g)
Przepis na piwo z jajkiem krok po kroku
Piwo podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
W kąpieli wodnej ubij żółtko z dodatkiem cukru na puszystą masę.
Pozostaw miskę na parze i pomału wlewaj gorące piwo.
Gdy zgęstnieje, przelej do szklanek.
Więcej informacji na temat piwa z jajkiem
Piwo z jajkiem to wyjątkowy w smaku napój. Nie każdemu on smakuje, grzaniec ten ma tyle samo miłośników co przeciwników, ale niezmiennie od wielu lat jest wpisany w porę jesienno-zimową.
Piwo grzane z jajkiem, a dokładniej z żółtkiem, jest często wykorzystywany jako środek lecznicy na przeziębienie. Piwo z miodem, zamiast cukrem będzie wykazywać większe właściwości zdrowotne. Grzaniec z żółtkiem ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Pomaga łagodzić ból gardła, wspomaga działanie układu odpornościowego, czym pomaga zwiększyć odporność organizmu. Zarówno piwo, jak i żółtko są źródłem witamin z grupy B, które są bardzo ważne dla poprawnego działania naszego organizmu. W zależności od tego, jaki rodzaj miodu użyjesz, tak wzbogacisz napój o dodatkowe właściwości zdrowotne. Jeśli jesteś przeziębiony, wybierz miód gryczany, uważany za najzdrowszy miód, który wykazuje największą antybiotyczność, działa odtruwająco i oczyszczająco. Kolejnym miodem polecanym w czasie przeziębienia jest miód lipowy, działa on silnie napotnie oraz przeciwgorączkowo. Cynamon oraz goździki, również są pomocne w leczeniu przeziębienia, możesz dodać jeszcze imbir, który ma silne działanie rozgrzewające. Pamiętaj, że napoju tego nie należy podawać dzieciom, czas gotowania piwa jest za krótki aby cała zawartość alkoholu wyparowała z napoju. Przepis na grzane piwo z jajkiem jest bardzo łatwy, jednak może zdarzyć się wpadka i zamiast napoju powstanie nam jajecznica. Pamiętaj aby piwo nie było zbyt gorące, czas trzepania żółtko w kąpieli wodnej nie był zbyt długi oraz aby gotowego napoju nie trzymać zbyt długo w kąpieli wodnej, naprawdę wystarczy tylko chwilka. To właśnie przez te błędy najczęściej powstaje jajecznica zamiast napoju. Jak zrobić grzane piwo z jajkiem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony. Nasz sprawdzony przepis gwarantuje Ci, że zawsze otrzymasz perfekcyjnie przygotowany napój, a nie jajecznicę.
Piwo na ciepło z jajkiem to ciekawa propozycja na grzańca z piwa. Jest to oryginalny w smaku napój, nie każdemu przypadnie on do gustu, jednak warto przygotować go i chociaż raz spróbować.
Alergeny w piwie z jajkiem
Lista alergenów dla piwa z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze piwa z jajkiem
Piwo z jajkiem to napój, który najczęściej jest spożywany w okresie jesienno-zimowym ze względu na jego właściwości zdrowotne. Jest to wysokokaloryczny napój, jednak spożywany okazjonalnie nie wpływa negatywnie a wręcz pozytywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(245g)
Węglowodany
(245g)
Tłuszcze
(245g)
Witaminy
(245g)
Składniki mineralne
(245g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.