Przepis na pitę grecką krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól

Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj jogurt, drożdże i odrobinę soli, a także cukru. Do całości wlej 150 ml ciepłej wody i oliwę

Całość dokładnie wymieszaj łyżką.

Wyrób ciasto, by było gładkie i jednolite.

Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie odrywaj z całości mniejsze kawałki i formuj z nich płaskie placki.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej gotowe placki.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 10 minut.

Pita grecka podana na ściereczce.
pita grecka
Koszt przygotowania dania
4.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
217 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Pita grecka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o picie greckiej

Pita grecka jest doskonałą opcją na pyszny dodatek do wszystkich dań. To prosty chlebek, który łatwo można przygotować w domu. Całość robi się z ciasta drożdżowego.

Przepis na grecką pitę jest świetną opcją na kolację, zwłaszcza gdy jest domowa. Ciasto na grecką pitę przygotowuje się w kilka chwil, a jest bardzo smaczna, zwłaszcza podana z warzywami. To pieczywo świetnie sprawdza się jako towarzysz również typowo polskich potraw. Świetnie sprawdzi się z pysznymi zupami, sałatkami, a nawet posmarowany masłem. Nic dziwnego, chlebek ten odznacza się fantastycznym smakiem, oryginalnym wyglądem i fakturą. Świetnie sprawdza się w każdym towarzystwie, słodkim, jak i słonym. To pieczywo niezwykle delikatne i bardzo puszyste. Ten wykonywany w domu jest dodatkowo bardziej zdrowy niż te serwowane w sklepach, ma mniej składników, brak w nim konserwantów, a ilość soli została ograniczona do minimum. Dlatego to idealna alternatywa dla miłośników pieczywa, którzy są na diecie lub po prostu starają się wybierać zdrowsze produkty spożywcze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić grecką pitę, która będzie pyszna, a przy okazji w pełni tradycyjna, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w swoim domu. To dobra opcja na smaczne danie. Najłatwiej przygotować jest go na drożdżach, dzięki czemu nie trzeba czekać wielu godzin, ani dni, by móc go upiec. Choć wydaje się, że prawdziwy chleb powinien powstawać na zakwasie, to ten przygotowany na drożdżach smakuje równie dobrze i będzie idealnym wyborem dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. Pita charakteryzuje się swoją lekkością i ogromną puszystością. Podpieczone w piekarniku chlebki wyglądają prawie jak chmurki. Ten chleb jest również niezwykle sycący. Bardzo często zastępuje on ryż czy ziemniaki, gdyż jedzony razem z zupą czy sosem syci naprawdę na długo. Powstaje z niego wspaniały dodatek, który z łatwością zastąpi zwykły chleb. To alternatywa dla wszystkich osób, które uwielbiają nowinki kulinarne, zwłaszcza z różnych zakątków świata.

Wartości odżywcze pity greckiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(68g)
Energia (kalorie)
319.65 kcal
217.36 kcal
Białko
11.63 g
7.91 g
Fenyloalanina
0.57 mg
0.39 mg

Węglowodany w picie greckiej

Na 100g
Na porcję
(68g)
Węglowodany
55.94 g
38.04 g
Węglowodany przyswajalne
53.49 g
36.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.45 g
1.67 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(68g)
Tłuszcz
5.11 g
3.47 g
Tłuszcze nasycone
1.30 g
0.89 g
Tłuszcze nienasycone
3.81 g
2.59 g
Tłuszcze jednonasycone
2.89 g
1.96 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.92 g
0.62 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
1.17 mg
0.80 mg

Witaminy w przepisie na pitę grecką

Na 100g
Na porcję
(68g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.04 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C
0.01 mg
0.00 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E
0.53 mg
0.36 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.86 mg
0.59 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.47 mg
0.32 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
6.50 mg
4.42 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany
190.98 µg (mcg)
129.86 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten
0.73 µg (mcg)
0.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pitę grecką

Na 100g
Na porcję
(68g)
Sód
10.01 mg
6.81 mg
Potas
96.52 mg
65.64 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
33.61 mg
22.85 mg
Fosfor
86.51 mg
58.83 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
19.61 mg
13.33 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
3.31 mg
2.25 mg
Cynk
0.82 mg
0.55 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.10 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pity greckiej 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w picie greckiej

Lista alergenów dla pity greckiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania pity greckiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
300 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Drożdże suche
10 g
1.50
Za 7.0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
80 ml
2.20
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 1
0.98
Za 80 ml
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cukier
5 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
30.70
Jak oceniasz przepis na pitę grecką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.4% osób