Piszinger
- Wafle tortowe - 1 opakowanie (160 g)
- Masło (200 g)
- Mleko 2% (125 ml)
- Cukier (165 g)
- Kakao 16% (proszek) (25 g)
- Mleko w proszku (70 g)
Przepis na piszinger krok po kroku
Do garnka wlej mleko, wsyp cukier i dodaj pokrojone masło.
Gotuj na małej mocy palnika tylko do rozpuszczenia masła.
Gdy masło się rozpuści, wyłącz gotowanie.
Dodaj kakao i wymieszaj dokładnie trzepaczką (ma nie być grudek).
Ostudź masę (temperatura letnia, pokojowa) i dodaj mleko w proszku.
Wymieszaj dokładnie trzepaczką, by nie było grudek.
Przekładaj wafle masą. Rozsmaruj dokładnie masę na całej wielkości wafla i przykrywaj następnym waflem. Wierzch ciasta pozostaw bez masy.
Wafle zabezpiecz folią i połóż na nich książkę (dosyć ciężką).
Wstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie można zdjąć książkę i próbować wafli.
Najlepsze są po całej nocy w lodówce.
-
Sernik
-
Szarlotka
-
Ciasto ze śliwkami
-
Sernik królewski
-
Biszkopt
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik gotowany
-
Szarlotka z kruszonką
-
Placek z bananami
-
Ciasto z gruszkami
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto z owocami
-
Sernik izaura
-
Szybkie ciasto na niedzielę do kawy
Więcej informacji na temat piszingera
Kojarzysz z dzieciństwa wafle z masą kakaową? Piszinger to właśnie jest ten deser, idealny do kawy. Zobacz, jak zrobić piszinger – to niezwykle prosty przepis. Określa się je mianem słodkości z PRL-u. Przepis na piszinger nie wymaga posiadania piekarnika. Jest to przepis na ciasto bez pieczenia. Jest to duże ułatwienie w tym prostym przepisie. Domowe wafle przekładane czekoladowym kremem są przepyszne. Mają świetną czekoladową masę do piszingera, która ma intensywny, mleczny aromat. Po prostu musisz je zrobić, bo są najlepszym pomysłem na coś prostego i pysznego.
Szybkie ciacho z kilku składników i do tego bez pieczenia? Białe wafelki z ciemnym, czekoladowym kremem są odpowiednią propozycją. Piszinger to ciasto składające się z wafli tortowych, które przekładane są masą. Masa do piszingera składa się z mleka w proszku, dlatego też te wafle są bardzo smaczne. Poza tym masa do piszingera zawiera masło, cukier, mleko i kakao. Można dodać aromaty lub kawę do smaku. Super też sprawdzi się dodatek alkoholu. Może to być spirytus, wódka lub ulubiony likier. Przepis na piszinger robi się bardzo szybko i łatwo. Trzeba tylko zrobić masę i przełożyć nią wafle. Dobry pomysł na urozmaicenie piszingera to dodanie do masy kakaowej posiekanych orzeszków. Niekiedy do wafli robi się lukier czekoladowy i polewa wierzch. Jak zrobisz piszinger, należy poczekać z jedzeniem minimum 2 godziny. Domowo zrobione wafle z kremem czekoladowym najlepsze są z kawą. Świetne są do podania na imprezie lub jakiejś uroczystości.
Domowe wafle tortowe przełożone masą do piszingera to prosty przepis na udany deser z masą kakaową na mleku w proszku. Lubią je wszyscy: dzieci i dorośli. Jak zrobić piszinger? Szybko i łatwo. Zacznij od przygotowywania masy. Rozpuść masło z mlekiem i cukrem. Wymieszaj z kakao i ostudź. Masa powinna mieć temperaturę pokojową – wtedy dodaj mleko w proszku. Wymieszaj dokładnie tak, by nie było grudek. Ułóż pierwszego wafla i posmaruj go warstwą kremu. Przykryj kolejnym waflem i ponownie posmaruj po całości. Wierzch ciasta pozostaw bez masy. Piszinger zabezpiecz folią, przyłóż na niego książkę i wstaw do lodówki. Książka nieco obciąży wafle i wszystko będzie bardziej stabilne. Przyłożenie książki w przepisie na piszinger nie jest konieczne. Piszinger powinien być chłodzony przez minimum 2 godziny. Najlepiej jednak robić to całą noc. Wtedy wafle zmiękną i będą smaczniejsze. Tak przygotowany piszinger to idealny pomysł na coś słodkiego do kawy. Po schłodzeniu pokrój wafle na kawałki.
Alergeny w piszingerze
Lista alergenów dla piszingera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Mleko w proszku
Wartości odżywcze piszingera
Piszinger zawiera dużo nasyconego tłuszczu (nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych jest niekorzystny przede wszystkim przy chorobach układu sercowo-naczyniowego). Przepis jest wysokokaloryczny.
Energia i białka
(74g)
Węglowodany
(74g)
Tłuszcze
(74g)
Witaminy
(74g)
Składniki mineralne
(74g)
-
masło,
mleko,
cukier,
kakao,
mleko w proszku,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.