Przepis na pischinger krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser

W rondlu umieść 200 g masła, 200 g cukru i czekoladę gorzką.

Podgrzewaj do połączenia składników.

Dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj dokładnie.

Wystudź masę i dodaj do niej mleko w proszku.

Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

Posiekaj 150 g orzechów włoskich i dodaj do masy czekoladowej, wymieszaj.

Wafle przełóż kremem czekoladowym.

W rondlu rozpuść 100 g masła, dodaj kakao i 100 g cukru.

Wymieszaj dokładnie.

Ciepłą polewą polej wierzch wafli.

Udekoruj 50 g orzechów i schłodź w lodówce.

Podziel wafle na porcje.

Pischinger podany na ozdobnym talerzyku.
Pischinger
Koszt przygotowania dania
53.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
790 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
52

Pischinger - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pischinger

Pischinger to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla Twojej rodziny. Wafle tradycyjnie przygotowuje się z kajmakiem. Masa czekoladowo orzechowa wzmacnia smak deseru i nadaje mu bardziej wyszukanego aromatu. Prosty torcik z wafli tortowych jest idealny jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na pischinger jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wafle tortowe, czekolada gorzka, cukier, masło, orzechy włoskie, mleko w proszku, śmietana kremówka, kakao.

Jak zrobić pischinger? W rondlu umieść masło, cukier i czekoladę gorzką. Podgrzewaj do połączenia składników. Dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj dokładnie. Wystudź masę i dodaj do niej mleko w proszku. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Posiekaj orzechy włoskie i dodaj do masy czekoladowej, wymieszaj. Wafle przełóż kremem czekoladowym. W rondlu rozpuść masło, dodaj kakao i cukier. Wymieszaj dokładnie. Ciepłą polewą polej wierzch wafli. Udekoruj orzechami i schłodź w lodówce. Podziel wafle na porcje.

Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Mleko w proszku jest produkowane z mleka krowiego. Mleko zawiera dużą ilość tłuszczu mlecznego. Można je wykorzystywać w sytuacjach, gdy zabraknie nam tradycyjnego mleka. Wystarczy dodać do niego wodę i podgrzać. Mleko stosuje się także do przygotowywania ciast i deserów. Nadaje ono bardzo intensywnego mlecznego posmaku.

Podsumowując oryginalny przepis na pischinger z masą z czekolady i mleka w proszku to idealny deser dla dzieci i dorosłych. Tradycyjny domowy tort można przechowywać w chłodnym miejscu przez około tydzień. Składniki na masę można dowolnie wymieniać. Czekoladę gorzką zamienić można na mleczną lub deserową. Deser jest dobry po kilku godzinach od przygotowania.

Wartości odżywcze pischinger

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
395.29 kcal
790.59 kcal
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Białko
9.39 g
18.78 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Węglowodany w pischinger

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
34.55 g
69.10 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
30.71 g
61.41 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.84 g
7.69 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
25.71 g
51.42 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
14.99 g
29.99 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
10.72 g
21.44 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Cholesterol
30.41 mg
60.83 mg
Brak danych dla: wafle tortowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pischinger

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: wafle tortowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pischinger

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
80.50 mg
161.00 mg
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Potas
491.39 mg
982.77 mg
Brak danych dla: wafle tortowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
262.72 mg
525.45 mg
Brak danych dla: wafle tortowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.65 mg
3.31 mg
Brak danych dla: wafle tortowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pischinger 52
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pischinger

Lista alergenów dla pischinger przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko w proszku
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na pischinger nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • wafle tortowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pischinger

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wafle tortowe
400 g
Czekolada gorzka
300 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Mleko w proszku
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
80 g
8 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Jak oceniasz przepis na pischinger
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób