Pischinger
- Wafle tortowe (400 g)
- Czekolada gorzka (300 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Orzechy włoskie (200 g)
- Mleko w proszku (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 8 płaskich łyżek stołowych (80 g)
Przepis na pischinger krok po kroku
W rondlu umieść 200 g masła, 200 g cukru i czekoladę gorzką.
Podgrzewaj do połączenia składników.
Dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj dokładnie.
Wystudź masę i dodaj do niej mleko w proszku.
Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
Posiekaj 150 g orzechów włoskich i dodaj do masy czekoladowej, wymieszaj.
Wafle przełóż kremem czekoladowym.
W rondlu rozpuść 100 g masła, dodaj kakao i 100 g cukru.
Wymieszaj dokładnie.
Ciepłą polewą polej wierzch wafli.
Udekoruj 50 g orzechów i schłodź w lodówce.
Podziel wafle na porcje.
-
Ciasto marchewkowe
-
Rzeszowiak
-
Charlotte
-
Szarlotka
-
Ciasto zebra
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto bez pieczenia
-
Ciasto czekoladowe
-
Babka piaskowa
-
Placek z dyni
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto krówkowe
-
Szarlotka z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto z gruszkami
-
Szybkie ciasta
Więcej informacji na temat pischinger
Pischinger to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla Twojej rodziny. Wafle tradycyjnie przygotowuje się z kajmakiem. Masa czekoladowo orzechowa wzmacnia smak deseru i nadaje mu bardziej wyszukanego aromatu. Prosty torcik z wafli tortowych jest idealny jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na pischinger jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wafle tortowe, czekolada gorzka, cukier, masło, orzechy włoskie, mleko w proszku, śmietana kremówka, kakao.
Jak zrobić pischinger? W rondlu umieść masło, cukier i czekoladę gorzką. Podgrzewaj do połączenia składników. Dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj dokładnie. Wystudź masę i dodaj do niej mleko w proszku. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Posiekaj orzechy włoskie i dodaj do masy czekoladowej, wymieszaj. Wafle przełóż kremem czekoladowym. W rondlu rozpuść masło, dodaj kakao i cukier. Wymieszaj dokładnie. Ciepłą polewą polej wierzch wafli. Udekoruj orzechami i schłodź w lodówce. Podziel wafle na porcje.
Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Mleko w proszku jest produkowane z mleka krowiego. Mleko zawiera dużą ilość tłuszczu mlecznego. Można je wykorzystywać w sytuacjach, gdy zabraknie nam tradycyjnego mleka. Wystarczy dodać do niego wodę i podgrzać. Mleko stosuje się także do przygotowywania ciast i deserów. Nadaje ono bardzo intensywnego mlecznego posmaku.
Podsumowując oryginalny przepis na pischinger z masą z czekolady i mleka w proszku to idealny deser dla dzieci i dorosłych. Tradycyjny domowy tort można przechowywać w chłodnym miejscu przez około tydzień. Składniki na masę można dowolnie wymieniać. Czekoladę gorzką zamienić można na mleczną lub deserową. Deser jest dobry po kilku godzinach od przygotowania.
Alergeny w pischinger
Lista alergenów dla pischinger przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko w proszku
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze pischinger
Pischinger to słodki domowy deser zawierający dużą ilość kalorii. Jest on źródłem cukrów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Zawiera on także sporą ilość tłuszczów nasyconych, które niekorzystnie wpływają na poziom cholesterolu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.