Pirozhki
- Mąka pszenna typ 550 (300 g)
- Drożdże suche (7 g)
- Ziemniaki późne (300 g)
- Cebula (100 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Cukier (3 g)
Przepis na pirozhki krok po kroku
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Włóż je do garnka i ugotuj do miękkości, około 20 min, a następnie ostudź.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz z cebulą. Dopraw solą, dużą ilością pieprzu i posiekaną natką pietruszki.
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, szczyptę cukru i drożdże. Całość zalej 180 ml wody i dokładnie wymieszaj.
Ciasto odłóż na 30 minut do ciepłego miejsca.
Ciasto rozwałkuj cienko na około. 2 cm i wytnij okręgi za pomocą szklanki.
Każdy okręg wypełnij farszem i złóż na pół, dobrze sklej ze sobą końce.
Pierogi ułóż na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Chlebek ziołowy
-
Pizza margherita
-
Lahmacun na drożdżach
-
Szybka pizza
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Pizza Thermomix
-
Cebularz
-
Parówki w cieście drożdżowym
-
Chaczapuri adżarskie
-
Pierogi drożdżowe
-
Chaczapuri z mięsem
-
Rozczyn z drożdży
-
Pizza z krewetkami
-
Pierogi meksykańskie
-
Pizza wiejska
-
Paszteciki ze szpinakiem
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
-
Ciasta drożdżowe na słono
Więcej informacji na temat pirozhków
Pirozhki to proste rosyjskie i ukraińskie bułeczki drożdżowe, które wypełnione są po brzegi przepysznym nadzieniem. Ich przygotowanie jest łatwe, a smak wspaniały.
Przepis na pirozhki to doskonały pomysł na najlepsze smażone bułeczki z ciekawym nadzienie. Pirozhki mogą być smażone lub pieczone. Występują w wersjach słodkich lub wytrawnych. Typowe wytrawne nadzienia to mielone mięso, puree ziemniaczane, grzyby, gotowane jajko z szalotką lub kapusta. Do słodkich bułeczek zwykle dodaje się owoce, dżem lub twaróg. W obu wersjach smakują równie wybornie. Te drugie nieco przypominają knedle z nadzieniem i wspaniale sprawdzają się zwłaszcza dla dzieci. Pirozhki są zwykle wielkości pięści, można jednak przygotowywać je również w mniejszej wielkości. Mniejszą wersja sprawdza się idealnie na przykład do zup. Dlatego, jeśli znudziły Ci się uszka, czy kołduny to pierozhki sprawdzą się idealnie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pirozhki, by były smaczne, domowe i łatwe, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Z tego przepisu wychodzą naprawdę pyszne bułeczki. Całość robiona jest na drożdżach, dzięki temu bułeczki super rosną i są naprawdę wspaniałe. Typowy pirozhek ma kształt łódki lub rzadziej półksiężyca, zrobiony jest z ciasta drożdżowego, z całkowicie zamkniętym w środku nadzieniem. Podobne rosyjskie wypieki o innych kształtach to kulibiak, czy kalitka. Do stworzenia pirozhek potrzebne jest przygotowane wcześniej ciasto drożdżowe, nadzienie na słodko lub słono i podjęcie ważnej decyzji: upiec czy usmażyć. W obu wersjach są tak samo smaczne, jednak należy pamiętać, że te smażone są nieco bardziej tłuste i kaloryczne. Dla osób, które cenią sobie dania lekkie i niezbyt kaloryczne, wersja pieczona będzie dużo bardziej odpowiednia. Najlepsze pirozhki mają dużo nadzienia otoczonego bardzo cienką warstwą puszystej, maślanej bułeczki. Powinny też być nie większe niż na dwa lub trzy kęsy. To danie idealne na przekąskę lub przystawkę. Ciasto na Pirozhki, podobnie jak nadzienia, może się różnić. Czasami używa się ciasta francuskiego, jednak najbardziej popularne jest to drożdżowe.
Alergeny w pirozhkach
Lista alergenów dla pirozhków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze pirozhków
To zdrowa opcja, jednak najlepiej serwować ją z dużą ilością warzyw.
Energia i białka
(148g)
Węglowodany
(148g)
Tłuszcze
(148g)
Witaminy
(148g)
Składniki mineralne
(148g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.