Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, praska do ziemniaków, rondelek, blacha do pieczenia 20x30 cm

Przepis na piróg biłgorajski krok po kroku

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, do miękkości. Przeciśnij je przez praskę do dużej miski.

Kaszę ugotuj w osolonej wodzie przez 15 minut. Dodaj do ziemniaków i dobrze wymieszaj.

Twaróg rozgnieć za pomocą widelca i dodaj do ziemniaczanej masy. Wbij 2 jajka i dodaj śmietanę. Dopraw całość solą, pieprzem i tymiankiem.

Masło roztop w małym rondelku i dodaj do masy. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niego masę.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 55 minut.

Piróg biłgorajski pokrojony i podany na ciemnej desce.
Piróg biłgorajski - cechy przepisu
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - piróg biłgorajski

W skrócie
Kalorii w porcji
182 kcal
Wielkość
jednej porcji
122 g
Indeks glikemiczny
56

Wartości odżywcze piróga biłgorajskiego

na 100g gotowej potrawy

To świetny pomysł na wegetariański i zdrowy posiłek, pełen błonnika i białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(122g)
Energia (kcal)
149.74
182.69
Białko (g)
7.21
8.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(122g)
Węglowodany (g)
20.34
24.81
Węglowodany przyswajalne (g)
17.82
21.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.52
3.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(122g)
Tłuszcz (g)
4.89
5.96
Tłuszcze nasycone (g)
2.99
3.65
Tłuszcze nienasycone (g)
1.90
2.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.38
1.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
0.63
Cholesterol (mg)
59.70
72.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(122g)
Witamina A (µg (mcg))
46.46
56.68
Witamina B6 (mg)
0.21
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.29
Witamina C (mg)
8.01
9.77
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.36
Witamina E (mg)
0.22
0.26
Brak danych dla: kasza gryczana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
45.89
55.98
Tiamina (mg)
0.08
0.10
Ryboflawina (mg)
0.16
0.20
Niacyna (mg)
1.30
1.59
Foliany (µg (mcg))
22.36
27.28
Beta karoten (µg (mcg))
6.89
8.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(122g)
Sód (mg)
101.13
123.38
Potas (mg)
273.04
333.10
Wapń (mg)
39.73
48.47
Fosfor (mg)
143.28
174.80
Magnez (mg)
49.09
59.88
Żelazo (mg)
0.98
1.20
Cynk (mg)
0.80
0.97
Miedź (mg)
0.16
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny piróga biłgorajskiego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pirógu biłgorajskim

Lista alergenów dla piróga biłgorajskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat piróga biłgorajskiego

Piróg biłgorajski to tradycyjny wyrób, który popularny jest na terenie województwa lubelskiego. W innych częściach Polski jest mniej znany, a szkoda, bo od 2005 roku wpisany jest na krajową Listę Produktów Tradycyjnych. Jest niezwykle smaczny, a przy tym pięknie się prezentuje. Można jeść go na ciepło, a także na zimno, prawie tak jak pasztet. Po ochłodzeniu można podgrzać go jeszcze raz podsmażając na patelni. Piróg na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych polskich potraw, zwłaszcza w wersji roślinnej. Składa się z 3 głównych składników, dlatego można go zrobić praktycznie zawsze, z produktów dostępnych w każdym sklepie, które często można znaleźć również w domowej spiżarni.

Można wyróżnić dwa typy tego przysmaku. Pierwsza to piróg biłgorajski łysy. Nazwa wzięła się stąd, że jest on pozbawiony otoczki z ciasta. Na ten produkt składa się tylko masa ziemniaczano gryczana z twarogiem, upieczona w piekarniku. To właśnie ta wersja zaprezentowana jest w przepisie. Istnieje również druga wersja, czyli piróg biłgorajski w cieście drożdżowym, która jest nieco bardziej skomplikowana, choć smakuje równie smacznie. W tym przypadku masę piecze się w osłonce z ciasta drożdżowego.

Niektórzy przygotowują również pieróg gryczany na słodko. Wtedy zamiast pieprzu i soli wystarczy dodać do masy odrobinę miodu. Można również wsypać do niego różnego rodzaju bakalii. Świetnie sprawdzą się rodzynki, skórka pomarańczowa czy słodkie daktyle, a także wszystkie orzechy. Jednak wersja słodka jest spotykana znacznie rzadziej niż ta wytrawna.

Piróg z kaszą gryczaną i serem wcale nie jest tak trudny, jak się wydaje. Warto spróbować wykonać go samodzielnie, w swojej kuchni, gdyż jego smak jest niesamowity. Jest to produkt, którego nie znajdzie się w sklepie, dlatego najlepiej zrobić go własnoręcznie. Wystarczy tylko kilka chwil, by upiec to pyszne danie.

Przepis na pieróg biłgorajski jest naprawdę nieskomplikowany, dlatego poradzą z nim sobie nawet osoby, które nigdy wcześniej nie miały możliwości spróbować tego wyrobu. Warto przekonać się na własnej skórze jak wspaniale smakuje.

Szacunkowy koszt przygotowania piróga biłgorajskiego

Koszt składników
26.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Kasza gryczana
200 g
2 woreczki
4.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ser twarogowy półtłusty
300 g
2 opakowania
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietana 18%
50 g
2 łyżki
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
26.20
Jak oceniasz przepis na piróg biłgorajski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.5% osób