Przepis na pilaf krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Ryż opłucz i zalej gorącą wodą. Dodaj odrobinę soli i mocz przez 1 godzinę.

Mięso pokrój w kostkę. Następnie rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso. Dodaj cebulę posiekaną w plasterki i podsmaż. Całość przypraw solą, pieprzem, papryką i kuminem.

Marchewki obierz i pokrój w słupki, pieczarki pokrój w kostkę i dodaj do garnka z mięsem i zalej wszystko wodą. Całość gotuj przez 50 minut.

Do całości dodaj ryż i dolej wody. Gotuj dodatkowe 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Pilaf podany w garnku z warzywami.
pilaf
Koszt przygotowania dania
11.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
318 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
67

Pilaf - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pilafie

Pilaf to danie na bazie ryżu, które zaskakuje swoim prostym smakiem. Popularna jest zwłaszcza w kuchni wschodu. Można spotkać jej odmiany zarówno wśród tradycyjnych dań tureckich czy indyjskich. Charakteryzuje się dużym dodatkiem ostrych przypraw, którym zawdzięcza swój wspaniały smak. Choć można zrobić go w wersji wegetariańskiej, najlepiej smakuje ten z dodatkiem mięsa. Dzięki specjalnej technice gotowania ziarenka ryżu nie pozostają sklejone, co wpływa na wspaniałą konsystencję tego dania. Zwykle podaje się je udekorowane gwiazdkami anyżu, cynamonem czy innymi korzennymi przyprawami.

Ten sprawdzony przepis na pilaf będzie idealnym wyborem na pyszny posiłek. Dzięki niemu całość nie zabiera zbyt dużo czasu i będzie dobrą opcją na nawet szybką kolację. Danie gotuje się praktycznie samo. Jedyne co trzeba zrobić to wymoczyć najpierw ryż, a następnie podsmażyć wszystkie dodatki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić domowy pilaf, w bardzo prosty sposób, tak by całość nie była zbyt skomplikowana, czy pracochłonna, ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę. Wystarczy do jej przygotowania duży garnek, najlepiej taki, do którego nie przywierają potrawy.

To naprawdę pyszne danie, które oprócz tego, że jest dobre i pięknie się prezentuje, to jest niezwykle zdrowe. To dlatego, że dostarcza naprawdę sporo witamin i błonnika. Do pilawu można dodawać wszystkich swoich ulubionych warzyw. Choć w wersji podstawowej najlepiej sprawdzi się marchew, cebula i pieczarki. Dobrym wyborem będzie również papryka, a także por. To danie, które ze względu na naprawdę spory dodatek ryżu, warzyw i mięsa jest bardzo sycące. Choć charakteryzuje się niezwykłą prostotą, dzięki wspaniałemu dodatkowi przypraw nie jest banalne czy nudne. Można jeść je na obiad, kolację, ale także zabierać jako lunch do szkoły czy pracy.

To danie tak smaczne, że znika z talerzy w naprawdę ekspresowym tempie. Wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania są łatwo dostępne w każdym większym sklepie. Ryż, możne zastąpić również kasza bulgur. Najlepiej sprawdzi się w nim mięso wołowe, ale można użyć również wieprzowiny. Ten sprawdzony przepis pozwala na przygotowanie naprawdę wspaniałego, choć prostego dania.

Wartości odżywcze pilafu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kalorie)
163.42 kcal
318.67 kcal
Białko
5.62 g
10.96 g

Węglowodany w pilafie

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany
24.34 g
47.46 g
Węglowodany przyswajalne
23.20 g
45.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.14 g
2.23 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz
5.19 g
10.13 g
Tłuszcze nasycone
1.60 g
3.12 g
Tłuszcze nienasycone
3.59 g
7.01 g
Tłuszcze jednonasycone
3.10 g
6.05 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.49 g
0.96 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
7.31 mg
14.25 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pilaf

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A
161.60 µg (mcg)
315.13 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.22 mg
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
2.62 mg
5.11 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
0.78 mg
1.52 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
1.03 µg (mcg)
2.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.25 mg
Niacyna
2.00 mg
3.90 mg
Foliany
14.55 µg (mcg)
28.38 µg (mcg)
Brak danych dla: antrykot wołowy bez kości.
czytaj dalej
Beta karoten
1593.40 µg (mcg)
3107.12 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pilaf

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód
23.35 mg
45.52 mg
Potas
224.27 mg
437.32 mg
Wapń
13.30 mg
25.94 mg
Fosfor
80.19 mg
156.38 mg
Magnez
14.33 mg
27.95 mg
Żelazo
0.52 mg
1.02 mg
Cynk
1.01 mg
1.98 mg
Miedź
0.16 mg
0.31 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pilafu 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pilafie

Lista alergenów dla pilafu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pilaf

Cena przygotowania pilafu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
200 g
2 woreczki
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Antrykot wołowy bez kości
100 g
30.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Marchewka
150 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Koszt składników
63.50
Jak oceniasz przepis na pilaf
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób