Pilaf

Opublikowano: 18.10.2021 r., 11:24 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pilaf podany w garnku z warzywami.
Pilaf
Pilaf to pyszne danie, które jest niezwykle smaczne i bardzo aromatyczne, a w dodatku niezwykle proste w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na obiad.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 70 min
318 kcal
Kcal w porcji
195 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż biały 2 woreczki (200 g)
  • Antrykot wołowy bez kości (100 g)
  • Marchewka (150 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Pieczarki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na pilaf krok po kroku

Ryż opłucz i zalej gorącą wodą. Dodaj odrobinę soli i mocz przez 1 godzinę.

Mięso pokrój w kostkę. Następnie rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso. Dodaj cebulę posiekaną w plasterki i podsmaż. Całość przypraw solą, pieprzem, papryką i kuminem.

Marchewki obierz i pokrój w słupki, pieczarki pokrój w kostkę i dodaj do garnka z mięsem i zalej wszystko wodą. Całość gotuj przez 50 minut.

Do całości dodaj ryż i dolej wody. Gotuj dodatkowe 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Jak oceniasz przepis na pilaf
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat pilafu

Pilaf to danie na bazie ryżu, które zaskakuje swoim prostym smakiem. Popularna jest zwłaszcza w kuchni wschodu. Można spotkać jej odmiany zarówno wśród tradycyjnych dań tureckich czy indyjskich. Charakteryzuje się dużym dodatkiem ostrych przypraw, którym zawdzięcza swój wspaniały smak. Choć można zrobić go w wersji wegetariańskiej, najlepiej smakuje ten z dodatkiem mięsa. Dzięki specjalnej technice gotowania ziarenka ryżu nie pozostają sklejone, co wpływa na wspaniałą konsystencję tego dania. Zwykle podaje się je udekorowane gwiazdkami anyżu, cynamonem czy innymi korzennymi przyprawami.

Ten sprawdzony przepis na pilaf będzie idealnym wyborem na pyszny posiłek. Dzięki niemu całość nie zabiera zbyt dużo czasu i będzie dobrą opcją na nawet szybką kolację. Danie gotuje się praktycznie samo. Jedyne co trzeba zrobić to wymoczyć najpierw ryż, a następnie podsmażyć wszystkie dodatki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić domowy pilaf, w bardzo prosty sposób, tak by całość nie była zbyt skomplikowana, czy pracochłonna, ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę. Wystarczy do jej przygotowania duży garnek, najlepiej taki, do którego nie przywierają potrawy.

To naprawdę pyszne danie, które oprócz tego, że jest dobre i pięknie się prezentuje, to jest niezwykle zdrowe. To dlatego, że dostarcza naprawdę sporo witamin i błonnika. Do pilawu można dodawać wszystkich swoich ulubionych warzyw. Choć w wersji podstawowej najlepiej sprawdzi się marchew, cebula i pieczarki. Dobrym wyborem będzie również papryka, a także por. To danie, które ze względu na naprawdę spory dodatek ryżu, warzyw i mięsa jest bardzo sycące. Choć charakteryzuje się niezwykłą prostotą, dzięki wspaniałemu dodatkowi przypraw nie jest banalne czy nudne. Można jeść je na obiad, kolację, ale także zabierać jako lunch do szkoły czy pracy.

To danie tak smaczne, że znika z talerzy w naprawdę ekspresowym tempie. Wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania są łatwo dostępne w każdym większym sklepie. Ryż, możne zastąpić również kasza bulgur. Najlepiej sprawdzi się w nim mięso wołowe, ale można użyć również wieprzowiny. Ten sprawdzony przepis pozwala na przygotowanie naprawdę wspaniałego, choć prostego dania.

Alergeny w pilafie

Lista alergenów dla pilafu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pilaf

Wartości odżywcze pilafu

na 100g gotowej potrawy

To danie, które jest zdrowe, jednak ze względu na dodatek czerwonego mięsa nie powinno gościć zbyt często w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kcal)
163.42
318.67
Białko (g)
5.62
10.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany (g)
24.34
47.46
Węglowodany przyswajalne (g)
23.20
45.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
2.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz (g)
5.19
10.13
Tłuszcze nasycone (g)
1.60
3.12
Tłuszcze nienasycone (g)
3.59
7.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.10
6.05
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.49
0.96
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
7.31
14.25
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A (µg (mcg))
161.60
315.13
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.31
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.62
5.11
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.06
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.78
1.52
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.03
2.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.13
Ryboflawina (mg)
0.13
0.25
Niacyna (mg)
2.00
3.90
Foliany (µg (mcg))
14.55
28.38
Brak danych dla: antrykot wołowy bez kości.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1593.40
3107.12
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód (mg)
23.35
45.52
Potas (mg)
224.27
437.32
Wapń (mg)
13.30
25.94
Fosfor (mg)
80.19
156.38
Magnez (mg)
14.33
27.95
Żelazo (mg)
0.52
1.02
Cynk (mg)
1.01
1.98
Miedź (mg)
0.16
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny pilafu 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pilafu

Koszt składników
63.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
200 g
2 woreczki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Antrykot wołowy bez kości
100 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Marchewka
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Koszt składników
63.50