Pilaf
- Ryż biały - 2 woreczki (200 g)
- Antrykot wołowy bez kości (100 g)
- Marchewka (150 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Pieczarki (200 g)
Przepis na pilaf krok po kroku
Ryż opłucz i zalej gorącą wodą. Dodaj odrobinę soli i mocz przez 1 godzinę.
Mięso pokrój w kostkę. Następnie rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso. Dodaj cebulę posiekaną w plasterki i podsmaż. Całość przypraw solą, pieprzem, papryką i kuminem.
Marchewki obierz i pokrój w słupki, pieczarki pokrój w kostkę i dodaj do garnka z mięsem i zalej wszystko wodą. Całość gotuj przez 50 minut.
Do całości dodaj ryż i dolej wody. Gotuj dodatkowe 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Gulasz wołowy
-
Papryka faszerowana
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Brizol
-
Pieczarki faszerowane
-
Krokiety z mięsem
-
Kulebiaki
-
Rolada serowa
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Rolada ze schabu
-
Raclette
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Roladki ze schabu
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Dania z pieczarkami
Więcej informacji na temat pilafu
Pilaf to danie na bazie ryżu, które zaskakuje swoim prostym smakiem. Popularna jest zwłaszcza w kuchni wschodu. Można spotkać jej odmiany zarówno wśród tradycyjnych dań tureckich czy indyjskich. Charakteryzuje się dużym dodatkiem ostrych przypraw, którym zawdzięcza swój wspaniały smak. Choć można zrobić go w wersji wegetariańskiej, najlepiej smakuje ten z dodatkiem mięsa. Dzięki specjalnej technice gotowania ziarenka ryżu nie pozostają sklejone, co wpływa na wspaniałą konsystencję tego dania. Zwykle podaje się je udekorowane gwiazdkami anyżu, cynamonem czy innymi korzennymi przyprawami.
Ten sprawdzony przepis na pilaf będzie idealnym wyborem na pyszny posiłek. Dzięki niemu całość nie zabiera zbyt dużo czasu i będzie dobrą opcją na nawet szybką kolację. Danie gotuje się praktycznie samo. Jedyne co trzeba zrobić to wymoczyć najpierw ryż, a następnie podsmażyć wszystkie dodatki.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić domowy pilaf, w bardzo prosty sposób, tak by całość nie była zbyt skomplikowana, czy pracochłonna, ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę. Wystarczy do jej przygotowania duży garnek, najlepiej taki, do którego nie przywierają potrawy.
To naprawdę pyszne danie, które oprócz tego, że jest dobre i pięknie się prezentuje, to jest niezwykle zdrowe. To dlatego, że dostarcza naprawdę sporo witamin i błonnika. Do pilawu można dodawać wszystkich swoich ulubionych warzyw. Choć w wersji podstawowej najlepiej sprawdzi się marchew, cebula i pieczarki. Dobrym wyborem będzie również papryka, a także por. To danie, które ze względu na naprawdę spory dodatek ryżu, warzyw i mięsa jest bardzo sycące. Choć charakteryzuje się niezwykłą prostotą, dzięki wspaniałemu dodatkowi przypraw nie jest banalne czy nudne. Można jeść je na obiad, kolację, ale także zabierać jako lunch do szkoły czy pracy.
To danie tak smaczne, że znika z talerzy w naprawdę ekspresowym tempie. Wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania są łatwo dostępne w każdym większym sklepie. Ryż, możne zastąpić również kasza bulgur. Najlepiej sprawdzi się w nim mięso wołowe, ale można użyć również wieprzowiny. Ten sprawdzony przepis pozwala na przygotowanie naprawdę wspaniałego, choć prostego dania.
Alergeny w pilafie
Lista alergenów dla pilafu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pilaf
Wartości odżywcze pilafu
To danie, które jest zdrowe, jednak ze względu na dodatek czerwonego mięsa nie powinno gościć zbyt często w diecie.
Energia i białka
(195g)
Węglowodany
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Witaminy
(195g)
Składniki mineralne
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.