Piklowana cebula
- Cebula - 20 dużych sztuk (2000 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
Przepis na piklowana cebula krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny, przekrój na cztery części.
Umieść cebulę w słoiku, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.
Do garnka wlej 1,5 l wody, dodaj 0,5 l octu, cukier i sól, zagotuj.
Gorącą zalewą zalej cebulę, zakręć słoiki.
Umieść je w garnku, wlej wody do 3/4 wysokości słoików i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Słoiki wyjmij z garnka i postaw do wystygnięcia na zakrętkach.
Więcej informacji na temat piklowanej cebuli
Piklowana cebula to wspaniały pomysł na pyszną cebulę na zimę do słoików. Cebula w zalewie octowej nadaje się jako dodatek do wielu dań. Przepis na cebulę piklowaną jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia cebuli w zalewie potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czerwona cebula, ocet jabłkowy, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz w ziarnach.
Jak zrobić piklowaną cebulę? Cebulę obierz z łupiny, przekrój na cztery części. Umieść cebulę w słoiku, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, cukier i sól, zagotuj. Gorącą zalewą zalej cebulę, zakręć słoiki. Umieść je w garnku, wlej wody do 3/4 wysokości słoików i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Słoiki wyjmij z garnka i postaw do wystygnięcia na zakrętkach.
Do przygotowania pikli przeważnie używa się octu spirytusowego, który jest tańszy, ma większą kwasowość oraz jest łatwiej dostępny. Użycie octu jabłkowego jest lepsze dla naszego zdrowia. Ocet spirytusowy podrażnia błonę śluzową żołądka. Ocet jabłkowy jest delikatniejszy, oczywiście nie powinny go spożywać osoby z wrzodami żołądka. Ocet z jabłek jest bogaty w składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B, a także pektyny i cenny prekursor witaminy A beta-karoten. Cebula jest warzywem popularnym na całym świecie. Jest bardzo dobrym dodatkiem do wielu dań. Dzięki cebuli wiele dań bezmięsnych zyskuje wspaniały aromat przypominający mięso. Cebula używana była niegdyś jako składnik kuchni biednych ludzi oraz pasterzy. Kuchnia ta do dziś króluje na naszych stołach i jest świetną inspiracją do przygotowania nowych dań.
Podsumowując prosty przepis na piklowaną cebulę przygotujesz bez większego doświadczenia kulinarnego. Cebulę można przechowywać w słoikach przez około rok. Piklować można cebulę białą i czerwoną. Ciekawym pomysłem są pikle z małych cebulek, które dodaje się do zalewy w całości. Z piklowanych warzyw i owoców przygotowywać można wiele ciekawych dań. Marynowana cebula sprawdzi się także jako szybki dodatek do obiadu zamiast surówki.
Alergeny w piklowanej cebuli
Lista alergenów dla piklowanej cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na piklowana cebula
Wartości odżywcze piklowanej cebuli
Piklowana cebula jest dodatkiem do wielu dan zawierającym dużo właściwości prozdrowotnych. Cebula jest świetnym źródłem witaminy C oraz kwercetyny. Dzięki właściwościom bakteriobójczym stosowana jest jako dodatek do syropów.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.