Pikle z ogórków

Opublikowano: 01.06.2022 r., 9:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Drewniana miseczka z piklami
Pikle z ogórków
Pikle z ogórków to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do potraw. Pikle podać można jako przekąska do obiadu lub dodatek do kanapek. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pikle.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Marynowanie 20 min
224 kcal
Kcal w porcji
580 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ogórek - gruntowy (2000 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Cukier (100 g)
  • Miód (100 g)
  • Musztarda francuska (300 g)
  • Ocet spirytusowy - 4 szklanki (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na pikle z ogórków krok po kroku

Ogórki umyj dokładnie.

Słoiki wyparz wrzątkiem.

Umieść ogórki w słoikach dość ciasno.

Do słoików włóż ziarenka ziela angielskiego oraz liście laurowe.

W garnku umieść 2000 ml wody, dodaj ocet.

Wsyp cukier, sól, dodaj miód.

Dodaj musztardę i wymieszaj dokładnie.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobne pióra.

Zagotuj marynatę i wlej do słoików.

Zakręć dokładnie i umieść w garnku.

Wlej wodę do 2/3 wysokości słoików.

Gotuj przez 15 minut.

Wyjmij słoiki z garnka i umieść na ścierce dnem do góry.

Słoiki przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.

Jak oceniasz przepis na pikle z ogórków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat pikli z ogórków

Pikle z ogórków to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Domowe pikle są idealne jako warzywo marynowane do obiadu. Przetwory domowe to doskonały pomysł na zachowanie warzyw na dłuższy czas. Marynowanie pozwala na przechowywanie warzyw i owoców przez ponad rok w chłodnym miejscu. Przepis na pikle z ogórków jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia marynowanych warzyw potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, cebula, cukier, miód, musztarda francuska, ocet, sól, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić pikle z ogórków? Ogórki umyj dokładnie. Słoiki wyparz wrzątkiem. Umieść ogórki w słoikach dość ciasno. Do słoików włóż ziarenka ziela angielskiego oraz liście laurowe. W garnku umieść wodę, dodaj ocet. Wsyp cukier, sól, dodaj miód. Dodaj musztardę i wymieszaj dokładnie. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobne pióra. Zagotuj marynatę i wlej do słoików. Zakręć dokładnie i umieść w garnku. Wlej wodę do 2/3 wysokości słoików. Gotuj przez 15 minut. Wyjmij słoiki z garnka i umieść na ścierce dnem do góry. Słoiki przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.

Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła. Ogórki są warzywem bardzo niskokalorycznym. Składają się bowiem w ponad 90% z wody. Ogórki mają niski indeks glikemiczny i świetnie sprawdzą się w diecie osób chorujących na cukrzycę.

Podsumowując sprawdzony przepis na najlepsze pikle sprawdzi się także do przygotowania marynaty do innych warzyw. Proporcje do zrobienia marynaty można dowolnie modyfikować. Jeśli lubisz bardziej słodkie przetwory, dodaj więcej cukru do marynaty. Ogórki idealne do słoików na zimę sprawdzą się o każdej porze roku. Zalewa octowa jest bardzo uniwersalną marynatą do warzyw.

Alergeny w piklach z ogórków

Lista alergenów dla pikli z ogórków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda francuska

Wartości odżywcze pikli z ogórków

na 100g gotowej potrawy

Pikle z ogórków to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Pikle zawierają małą ilość kalorii, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osób na diecie redukcyjnej. Ogórki można podawać także osobom chorującym na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(580g)
Energia (kcal)
38.74
224.67
Białko (g)
0.77
4.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(580g)
Węglowodany (g)
7.87
45.62
Węglowodany przyswajalne (g)
7.12
41.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
4.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(580g)
Tłuszcz (g)
0.34
1.98
Tłuszcze nasycone (g)
0.32
1.84
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.14
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(580g)
Witamina A (µg (mcg))
2.95
17.09
Witamina B6 (mg)
0.04
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.10
12.20
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.04
0.26
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.20
Ryboflawina (mg)
0.03
0.15
Niacyna (mg)
0.11
0.63
Foliany (µg (mcg))
5.79
33.58
Beta karoten (µg (mcg))
32.00
185.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(580g)
Sód (mg)
88.87
515.44
Potas (mg)
102.68
595.57
Wapń (mg)
16.97
98.45
Fosfor (mg)
24.61
142.71
Magnez (mg)
11.74
68.07
Żelazo (mg)
0.31
1.80
Cynk (mg)
0.18
1.03
Miedź (mg)
0.03
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny pikli z ogórków 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pikli z ogórków

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2000 g
gruntowy
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 2000 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Musztarda francuska
300 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 300 g
Ocet spirytusowy
1000 ml
4 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
6.00
Za 1000 ml
Koszt składników
51.50