Pikantne skrzydełka
- Skrzydełko kurczaka - 10 większych sztuk (1000 g)
Przepis na pikantne skrzydełka krok po kroku
Przygotuj marynatę. W misce umieść 5 łyżek miodu, 5 łyżek sosu sojowego, łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu, ostrą paprykę.
Włóż skrzydełka do marynaty.
Wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Piecz w naczyniu żaroodpornym w 200 stopniach przez 40-45 minut.
Więcej informacji na temat pikantnych skrzydełek
Pikantne skrzydełka to doskonała propozycja na smaczne danie podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Pikantne skrzydełka możesz podać również jako dodatek mięsny na obiad. Przepis na pikantne skrzydełka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Aby przygotować te pyszne skrzydełka będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: skrzydełka z kurczaka, sól, sos sojowy, miód, papryka ostra, pieprz.
Jak zrobić pikantne skrzydełka z kurczaka ? Na początek przygotuj marynatę. W misce umieść miód, sos sojowy, sól, paprykę ostrą i pieprz. Skrzydełka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Maczaj w marynacie tak aby cała pokryła skrzydełko. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny aby wszystkie smaki się przegryzły. Przełóż skrzydełka do naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-45 minut.
Skrzydełka z kurczaka są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko jest bardzo ważnym makroskładnikiem dla naszego organizmu. Odpowiada za budowanie naszych komórek. Jest także substratem do powstawania hormonów takich jak insulina, hormon wzrostu czy tyreotropina. Tyreotropina jest bardzo ważnym hormonem wytwarzanym przez przysadkę naszego mózgu. Reguluje on wytwarzanie hormonów tarczycy, które mają duży wpływ na regulację naszego metabolizmu. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż makroskładnika jakim jest białko. Zawsze staraj się wybierać mięso z chowu bez antybiotyków. Dobrej jakości mięso ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła.
Podsumowując skrzydełka na ostro to smaczne danie na imprezę lub kolację w gronie znajomych. Pomysł na skrzydełka możesz wykorzystać gdy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie. Skrzydełka możesz zamarynować dzień wcześniej i potem tylko upiec. Skrzydełka podawaj z domowej roboty frytkami pieczonymi w piekarniku i sosem tzatziki.
Alergeny w pikantnych skrzydełkach
Lista alergenów dla pikantnych skrzydełek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na pikantne skrzydełka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód
Wartości odżywcze pikantnych skrzydełek
Pikantne skrzydełka to zdrowsza wersja potrawy z restauracji typu fast food. Domowe skrzydełka są pyszne i nie zawierają sztucznych dodatków do żywności. Jest to danie stosunkowo nisko kaloryczne możesz więc je wykorzystać w jadłospisie diety redukcyjnej.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.