Pikantna zupa wołowa Bun Bo Hue
- Żeberka wołowe (1000 g)
- Cebula - 4 sztuki (400 g)
- Cukier trzcinowy (30 g)
- Olej sezamowy (60 ml)
- Makaron ryżowy (200 g)
Przepis na pikantną zupę wołową bun bo hue krok po kroku
Wlej do garnka wodę (ma być jej tyle, by zakryć mięso). Zagotuj wodę (bez mięsa). Na wrzątek wrzuć mięso i gotuj do zagotowania.
Nad ogniem przypal 2 cebule.
Wylej wodę, umyj garnek. Włóż obgotowane mięso do garnka, dodaj przypaloną cebulę, 4 sztuki anyżu, cukier, 7 plastrów imbiru, 2 ząbki czosnku, 5 liści limonki, 4 łyżki sosu rybnego, łyżkę pasty krewetkowej oraz łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Zalej wodą, by było jej maksymalnie 7 cm ponad poziom składników. Wszystko zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez około 2,5 godziny.
Zrób sos. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj resztę posiekanej cebuli, pokrojone 3 ząbki czosnku, małą łodygę trawy cytrynowej (także posiekanej) oraz płatki chilli - około łyżeczkę. Podsmaż, cały czas mieszając. Smaż maksymalnie 3 minuty. Ostudź.
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu przepłucz zimną, a następnie ciepłą wodą.
Jak sos będzie chłodny, dodaj go do wywaru.
Po około 2,5 godzinach gotowania bulionu zupę dopraw do smaku, jeśli trzeba (solą lub pieprzem).
Do miseczki włóż porcję makaronu. Na nim ułóż dodatki: ugotowane mięso z wywaru pokrojone w nie za duże plastry, 1/4 limonki, liście tajskiej bazylii oraz kolendry. Wszystko zalej wywarem.
-
Rosół z kury
-
Rosół z kaczki
-
Consomme
-
Wywar warzywny
-
Rosół wołowy
-
Rosół z perliczki
-
Rosół z królika
-
Rosół z indyka
-
Rosół z kurczaka
-
Rosół z gęsi
-
Rosół wegetariański
-
Rosół z kołdunami
-
Rosół z bażanta
-
Rosołek dla niemowlaka
-
Wegański rosół
-
Rosół wołowo drobiowy
-
Lane kluski na rosole
-
Rosół z gołębia
-
Rosół
Więcej informacji na temat pikantnej zupy wołowej bun bo hue
Prosta wersja na przygotowanie pikantnej zupy wołowej Bun Bo Hue – jednej z najbardziej znanych zup z kuchni wietnamskiej. Z makaronem, mięsem i dodatkami. Ten przepis na pikantną zupę wołową Bun Bo Hue jest zdecydowanie łatwiejszy, szybszy i złożony z mniejszej ilości składników, niż zupa przygotowana w Wietnamskich restauracjach. Ma jednak pyszny smak, mocno nawiązuje do wietnamskiej i azjatyckiej kuchni. Jest sycąca i dobrze rozgrzewa. Zobacz, w jaki sposób łatwo zrobić pikantną zupę wołową Bun Bo Hue.
Pikantna zupa wołowa Bon Bo Hue w Wietnamie jest bardzo znaną potrawą. Bardziej zaawansowana receptura tejże zupy składa się z wywaru, który jest gotowany na wielu rodzajach mięs, zarówno z mięsa wołowego, jak i wieprzowego. Używa się też kości wołowe. To, co różni trudniejszą wersję, od wersji łatwiejszej to fakt, że znajdzie się w nim także krew, ananas, nasiona annatto, szpinak wodny lub liście bananowca, sałata, kiełki czy mięta rybia. Także istotną różnicą jest dodanie do potrawy pulpecików z mięsa wołowego albo wieprzowego. Pikantna zupa wołowa Bon Bo Hue podawana jest z makaronem ryżowym, mięsem gotowanym w wywarze, a także dowolnymi dodatkami, takimi jak świeże zioła, cytrusy czy przyprawy. Zupa powinna być pikantna, więc świeże chilli jest mile widziane. Nie tylko nada smak, ale także kolor. Jak widać, potrawa jest bardzo orientalna. Zdecydowanie można się nią najeść. Dodatkowo dobrze rozgrzeje, ponieważ jest pikantna. Na zimne dni jest ona w sam raz.
Pikantna zupa wołowa Bon Bo Hue może być zrobiona w nieco przyspieszonej i ułatwionej odsłonie. Będzie smakowała i prezentowała się równie pysznie. Przepis na pikantną zupę wołową Bon Bo Hue opiera się na wywarze gotowanym na żeberkach wołowych. Możesz użyć jednak różnego rodzaju mięsa wołowego, a także dodać kości. Mięso wrzuca się na wrzątek, po czym wodę z gotowania się odlewa. Do czystego garnka wkłada się obgotowane mięso, składniki wywaru (opaloną cebulę, anyż, cukier, imbir, czosnek, liście limonki, sos rybny, pastę krewetkową, sól i pieprz. Wszystko zalej świeżą wodą i gotuj przez około 2,5 godziny. W międzyczasie zrób sos pikantny. Na oleju smaż przez maksymalnie 3 minuty płatki chilli, cebulkę, czosnek i trawę cytrynową. Podczas smażenia cały czas mieszaj. Sos dolej do wywaru, jak ostygnie. Ugotuj makaron. Dobrze jest po ugotowaniu go przelać zimną, a następnie ciepłą wodą. Wtedy nie powinien się skleić. Bulion dopraw do smaku. Podawaj z makaronem, mięsem pokrojonym w plasterki oraz resztą dodatków.
Alergeny w pikantnej zupie wołowej bun bo hue
Lista alergenów dla pikantnej zupy wołowej Bun Bo Hue przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos rybny
W przepisie na pikantną zupę wołową Bun Bo Hue nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- tajska bazylia, płatki chilli, liście limonki, limonka owoc, pasta krewetkowa
Wartości odżywcze pikantnej zupy wołowej bun bo hue
Zupa zawiera wszystkie makroskładniki. Jest bogata w węglowodany, zawiera też białko i tłuszcz. Pikantne przyprawy zwiększają termogenezę.
Energia i białka
(460g)
Węglowodany
(460g)
Tłuszcze
(460g)
Witaminy
(460g)
Składniki mineralne
(460g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Wkradł się jednak (tak mi się wydaje) mały błąd:
Zamiast : Bon Bo Hue opiera się na wywarze gotowanym na żeberkach wieprzowych
może miało być: Bon Bo Hue opiera się na wywarze gotowanym na żeberkach wołowych.
Bun Bo Hue obecnie bardzo się różni od tradycyjnych. Ulega najróżniejszym modyfikacjom - nie koniecznie korzystnym - ściga się w dodawaniu najróżniejszych składników jak golonka wieprzowa, krewetki ...
Ja natomiast wysoko cenię podany przepis przez autorkę - Szacun.