Piersi z gęsi
- Pierś z gęsi (400 g)
- Sok z cytryny (45 ml)
- Miód (50 g)
Przepis na piersi z gęsi krok po kroku
Skórkę piersi natnij delikatnie w kratkę.
Sok z cytryny wymieszaj z miodem i przyprawami. Marynatę wetrzyj w mięso.
Mięso odstaw na 5 - 6 godzin do lodówki.
Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.
Upieczone piersi wyciągnij z piekarnika i pozostaw na godzinę.
Po tym czasie możesz podawać je z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat piersi z gęsi
Piersi z gęsi to doskonały pomysł na niezwykle smaczny obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu, a smak naprawdę zachwyca.
Przepis na piersi z gęsi to doskonały pomysł na najlepsze danie na bazie mięsa gęsiego. Gęś pieczona to danie, które kojarzy się z wykwintnymi obiadami. Nic dziwnego, jest ciężko dostępna, niezbyt tania, a przy tym jej przygotowanie wymaga dość sporo czasu. Jednak wszystko to rekompensuje jej znakomity smak, który rozpieszcza wszystkie kubki smakowe. Mięso przygotowane w piekarniku jest niezwykle delikatne i soczyste. Warto dodać do niej odrobinę przypraw, które wspaniale podkreślą smak tego dania. Mięso z gęsi potrzebuje dość długiej obróbki termicznej, tak by mógł wytopić się z niej cały tłuszcz, a mięso stało się bardzo kruche i wspaniałe. Zwykle przyjmuje się, że każdy kilogram gęsiny potrzebuje około 45 minut pieczenia. W większości przepisów można spotkać się z bardzo niską temperaturą pieczenia, około 140 stopni Celsjusza, jednak w warunkach domowych warto temperaturę nieco zwiększyć. Optymalna wydaje się 160 st. C. Gęś prosto z piekarnika smakuje najlepiej. To wspaniała opcja na święta, gdyż jest niezwykle wytworna, a jej mięso naprawdę smaczne. Wspaniale prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się na obiad. To również bardzo dobry pomysł na wytworną kolację. Gęś z tego przepisu to dobra alternatywa dla drobiu, który pojawia się na stole bardzo często. Przygotowana w sposób z receptury smakuje fantastycznie. Ta pyszna i soczysta gęsina pieczona to najlepsza opcja dla prawdziwych smakoszy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić piersi z gęsi, by były smaczne, łatwe, soczyste i dobre nawet dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. Piersi pieczone w piekarniku są nie tylko smaczne, ale również zdrowsze. Sprawdzi się na obiad, czy wykwintną kolację. Dzięki temu przepisowi to danie jest proste i szybkie. Gęś wspaniale komponuje się z ziemniakami z wody, a także pieczonymi warzywami i konfiturą żurawinową.
Alergeny w piersiach z gęsi
Lista alergenów dla piersi z gęsi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na piersi z gęsi
Wartości odżywcze piersi z gęsi
To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(124g)
Węglowodany
(124g)
Tłuszcze
(124g)
Witaminy
(124g)
Składniki mineralne
(124g)
-
miód,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.