Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Opublikowano: 15.09.2021 r., 17:22 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kurczak ze szpinakiem i serem
Pierś z kurczaka ze szpinakiem
Pierś z kurczaka ze szpinakiem to idealny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Najczęściej podaje się ją w towarzystwie suszonych pomidorów lub świeżych pomidorków koktajlowych i sosu śmietanowego. To połączenie smaków, to danie które poprostu nie może się nie udać.
Przygotowanie 30 min
246 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 1 filet (100 g)
  • Szpinak 2 garści (60 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na pierś z kurczaka ze szpinakiem krok po kroku

Kurczaka obtocz w oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Podsmaż na patelni.

Na patelnię z kurczakiem dodaj szpinak.

Podsmażaj, aż szpinak lekko zwiędnie.

Dodaj śmietankę i tartą mozarellę.

Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw. Możesz podawać z makaronem, ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,8% osób

Więcej informacji na temat piersi z kurczaka ze szpinakiem

Pierś z kurczaka ze szpinakiem to idealny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. To pyszna i jednocześnie bardzo łatwa w przygotowaniu potrawa na obiad również dla dzieci. Kurczaka ze szpinakiem najczęściej podaje się jako dodatek do makaronu w towarzystwie suszonych pomidorów lub świeżych pomidorków koktajlowych i sosu śmietanowego. To połączenie smaków, to danie które poprostu nie może się nie udać, jednak nie bój się eksperymentować w kuchni. Przepis na soczystą pierś z kurczaka ze szpinakiem sprawdzi się również obok ziemniaków, kasz, czy ryżu. Filet z kurczaka i świeży szpinak wspólnie tworzą posiłek, który jest bardzo sycący, dlatego świetnie sprawdzi się zwłaszcza w sytuacjach kiedy jesteśmy bardzo głodni. Jego kolejną zaletą jest to, że za jednym razem można przygotować większą porcję, odłożyć część i odgrzać i zjeść kolejnego dnia, co umożliwi zaoszczędzenie czasu spędzanego w kuchni i jest świetnym rozwiązaniem dla osób zapracowanych. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierś z kurczaka ze szpinakiem, aby była smaczna koniecznie poznaj nasz przepis. Posiłek jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, nie wymaga ani specjalistycznego sprzętu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych, dlatego z pewnością sobie z nim poradzisz, nawet nie mając dużego doświadczenia w kuchni. Jeśli chodzi o składniki, potrzebna będzie oczywiście dobra pierś z kurczaka oraz świeży szpinak, a z dodatków najlepiej sprawdzą się suszone pomidory, czosnek oraz śmietanka. Możesz dodać też tarty ser, na przykład mozzarella, czy parmezan. Jeśli akurat nie masz w lodówce świeżego szpinaku pierś z kurczaka możesz przygotować także z mrożonym szpinakiem i końcowe danie wyjdzie równie smaczne. Pierś z kurczaka wystarczy dobrze doprawić, podsmażyć na patelni, dodać szpinak, czosnek, suszone pomidory, zalać śmietanką i podawać z makaronem. To wszystko! Możesz dodać również świeże pomidorki koktajlowe lub wybrać inny dodatek zbożowy. Kurczak ze szpinakiem najlepiej smakuje doprawiony świeżym lub granulowanym czosnkiem oraz majerankiem. Najbardziej kaloryczny składnik tego posiłku to śmietanka, dlatego jeśli zależy ci na obniżeniu kaloryczności najlepiej wymienić ją na jogurt naturalny. Koniecznie poznaj nasz przepis na soczystą pierś z kurczaka ze szpinakiem, a na pewno się nie zawiedziesz.

Alergeny w piersi z kurczaka ze szpinakiem

Lista alergenów dla piersi z kurczaka ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze piersi z kurczaka ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Aby obniżyć kaloryczność posiłku najlepiej wybrać śmietanę o mniejszej procentowej zawartości tłusczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
123.00
246.00
Białko (g)
13.06
26.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.62
3.24
Węglowodany przyswajalne (g)
0.93
1.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
1.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.19
14.37
Tłuszcze nasycone (g)
6.55
13.09
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka ze szpinakiem 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kurczaka ze szpinakiem

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
100 g
1 filet
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Szpinak
60 g
2 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 60 g
Śmietanka kremowa 36%
30 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 30 ml
Koszt składników
29.00