Pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Bulion warzywny (250 ml)
- Szpinak mrożony (400 g)
- Cebula (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Ser Feta (100 g)
- Olej rzepakowy (45 ml)
Przepis na pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą krok po kroku
Pierś przekrój na mniejsze płaty, dopraw ulubionymi przyprawami (np. przyprawą do kurczaka).
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj szpinak i podlej całość bulionem. Na koniec dodaj śmietanę. Duś przez chwilę, aż do zredukowania.
Farsz przełóż na mięso, bliżej krawędzi jednak zostawiając mały margines. Boki złóż do środka, a mięso zroluj. Podepnij mięso wykałaczkami.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż mięso.
Na dno naczynia żaroodpornego wlej łyżkę oleju, ułóż kurczaka i polej go przygotowanym farszem, dodaj fetę.
Piecz 25 min w nagrzanym do 190 st. C piekarniku.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat piersi z kurczaka ze szpinakiem i fetą
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą jest wspaniałą opcją dla wszystkich osób, które szukają ciekawego pomysłu na obiad. Tak przygotowane mięso jest lekkie i smaczne.
Przepis na pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą to doskonały pomysł na główne danie na obiad. Całość można przygotować z prawdziwym serem greckim lub serem typu feta. Całość jest pyszna i bardzo aromatyczna. W tym daniu, mięso, najpierw należy podsmażyć, by było soczyste. Następnie mięso jest poddawane pieczeniu. Dzięki temu jest bardzo miękkie. To świetna alternatywa dla zwykłych kotletów. W tym wydaniu kurczak jest niezwykle aromatyczny, a przy okazji bardzo soczysty, co nie zdarza się często w tego typu mięsnych wyrobach. W roladkach skrywa się szpinak, a także ser, które otulone są delikatnym sosem. Całość wspaniale komponuje się w towarzystwie zarówno ziemniaków z wody, jak i pełnoziarnistych kasz, dzięki czemu może gościć na stołach często, w nieco odmienionej formie, z różnymi dodatkami.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą, by była pyszna, szybka i dobra dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. . Rolada to dobra opcja nawet dla początkujących kucharzy. Jest tak smaczna, że ciężko jej się oprzeć. Sprawdzi się na obiad dla rodziny. To pyszne danie. Idealnie komponują się z ziemniakami, kluskami i kaszą. Warto dołożyć do nich również warzywa, by całość była jeszcze bardziej sycąca. To danie niezwykle łagodne, więc świetnie sprawdzi się także dla osób na diecie lekkostrawnej. Głównym składnikiem w tym daniu jest oczywiście mięso. Choć w większości przepisów zwykle pojawia się wołowina, to jednak dobrze jest skorzystać z drobiu. Roladki drobiowe nie goszczą w menu zbyt często, dlatego, że zwykle wychodzą zbyt suche. W tej wersji są bardzo miękkie, delikatne i bardzo soczyste. Można je również połączyć z prostym sosem pieczeniowym, by były jeszcze smaczniejsze. To idealna opcja na obiad, gdyż można je zrobić w kilka minut. Całość nie wymaga zbytniego zaangażowania, czy użycia skomplikowanych sprzętów. Jednak bardzo ważne jest wcześniejsze podsmażenie mięsa, dzięki czemu staje się ono bardziej kruche i smaczne. To naprawdę fantastyczny pomysł na posiłek dla całej rodziny, dlatego, że jest smaczny, prosty i niebywale sycący.
Alergeny w piersi z kurczaka ze szpinakiem i fetą
Lista alergenów dla piersi z kurczaka ze szpinakiem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser Feta
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze piersi z kurczaka ze szpinakiem i fetą
To zdrowa opcja, która dostarcza dużo białka i witamin.
Energia i białka
(399g)
Węglowodany
(399g)
Tłuszcze
(399g)
Witaminy
(399g)
Składniki mineralne
(399g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.