Pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak ze szpinakiem i fetą
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą jest wspaniałą opcją dla wszystkich osób, które szukają ciekawego pomysłu na obiad. Tak przygotowane mięso jest lekkie i smaczne.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
505 kcal
Kcal w porcji
399 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Bulion warzywny (250 ml)
  • Szpinak mrożony (400 g)
  • Cebula (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Olej rzepakowy (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, wykałaczki

Przepis na pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą krok po kroku

Pierś przekrój na mniejsze płaty, dopraw ulubionymi przyprawami (np. przyprawą do kurczaka).

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj szpinak i podlej całość bulionem. Na koniec dodaj śmietanę. Duś przez chwilę, aż do zredukowania.

Farsz przełóż na mięso, bliżej krawędzi jednak zostawiając mały margines. Boki złóż do środka, a mięso zroluj. Podepnij mięso wykałaczkami.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż mięso.

Na dno naczynia żaroodpornego wlej łyżkę oleju, ułóż kurczaka i polej go przygotowanym farszem, dodaj fetę.

Piecz 25 min w nagrzanym do 190 st. C piekarniku.

Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat piersi z kurczaka ze szpinakiem i fetą

Pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą jest wspaniałą opcją dla wszystkich osób, które szukają ciekawego pomysłu na obiad. Tak przygotowane mięso jest lekkie i smaczne.

Przepis na pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą to doskonały pomysł na główne danie na obiad. Całość można przygotować z prawdziwym serem greckim lub serem typu feta. Całość jest pyszna i bardzo aromatyczna. W tym daniu, mięso, najpierw należy podsmażyć, by było soczyste. Następnie mięso jest poddawane pieczeniu. Dzięki temu jest bardzo miękkie. To świetna alternatywa dla zwykłych kotletów. W tym wydaniu kurczak jest niezwykle aromatyczny, a przy okazji bardzo soczysty, co nie zdarza się często w tego typu mięsnych wyrobach. W roladkach skrywa się szpinak, a także ser, które otulone są delikatnym sosem. Całość wspaniale komponuje się w towarzystwie zarówno ziemniaków z wody, jak i pełnoziarnistych kasz, dzięki czemu może gościć na stołach często, w nieco odmienionej formie, z różnymi dodatkami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą, by była pyszna, szybka i dobra dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. . Rolada to dobra opcja nawet dla początkujących kucharzy. Jest tak smaczna, że ciężko jej się oprzeć. Sprawdzi się na obiad dla rodziny. To pyszne danie. Idealnie komponują się z ziemniakami, kluskami i kaszą. Warto dołożyć do nich również warzywa, by całość była jeszcze bardziej sycąca. To danie niezwykle łagodne, więc świetnie sprawdzi się także dla osób na diecie lekkostrawnej. Głównym składnikiem w tym daniu jest oczywiście mięso. Choć w większości przepisów zwykle pojawia się wołowina, to jednak dobrze jest skorzystać z drobiu. Roladki drobiowe nie goszczą w menu zbyt często, dlatego, że zwykle wychodzą zbyt suche. W tej wersji są bardzo miękkie, delikatne i bardzo soczyste. Można je również połączyć z prostym sosem pieczeniowym, by były jeszcze smaczniejsze. To idealna opcja na obiad, gdyż można je zrobić w kilka minut. Całość nie wymaga zbytniego zaangażowania, czy użycia skomplikowanych sprzętów. Jednak bardzo ważne jest wcześniejsze podsmażenie mięsa, dzięki czemu staje się ono bardziej kruche i smaczne. To naprawdę fantastyczny pomysł na posiłek dla całej rodziny, dlatego, że jest smaczny, prosty i niebywale sycący.

Alergeny w piersi z kurczaka ze szpinakiem i fetą

Lista alergenów dla piersi z kurczaka ze szpinakiem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser Feta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze piersi z kurczaka ze szpinakiem i fetą

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza dużo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(399g)
Energia (kcal)
126.80
505.94
Białko (g)
9.24
36.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(399g)
Węglowodany (g)
2.44
9.75
Węglowodany przyswajalne (g)
1.61
6.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
3.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(399g)
Tłuszcz (g)
8.91
35.56
Tłuszcze nasycone (g)
5.59
22.31
Tłuszcze nienasycone (g)
3.32
13.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.37
9.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
3.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(399g)
Witamina A (µg (mcg))
159.50
636.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
1.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.91
7.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.66
42.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.22
12.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.38
169.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1783.17
7114.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(399g)
Sód (mg)
150.79
601.64
Potas (mg)
207.49
827.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
66.74
266.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
102.48
408.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.56
117.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
2.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.55
2.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka ze szpinakiem i fetą 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kurczaka ze szpinakiem i fetą

Koszt składników
60.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Szpinak mrożony
400 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.56
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Koszt składników
60.00