Pierś z kurczaka zawijana w boczku
- Piersi kurczaka bez skóry (1000 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na pierś z kurczaka zawijana w boczku krok po kroku
Pierś z kurczaka podziel na porcje.
Dopraw solą i pieprzem.
Każdy kawałek mięsa zawiń w plaster boczku.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż z obu stron przez 3-4 minuty.
Pierś podawaj na dużym talerzu z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
- Kapuśniak
- Pierś z kurczaka
- Kurczak curry
- Tortilla z kurczakiem
- Filet z kurczaka
- Ryż z warzywami
- Pad thai z kurczakiem
- Butter chicken
- Kurczak po chińsku
- Kotleciki siekane z kurczaka
- Pieczona pierś z kurczaka
- Filet z kurczaka z piekarnika
- Sałatka z kurczakiem i makaronem
- Zapiekanka gyros
- Nuggetsy z piekarnika
- Tagliatelle z kurczakiem
- Kurczak ze szpinakiem
- Kotlety z piersi kurczaka
- Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat piersi z kurczaka zawijana w boczku
Pierś z kurczaka zawijana w boczku to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pierś można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Świetnie sprawdzi się także duszona w sosie śmietanowym. Ciekawym dodatkiem do potrawy są suszone owoce. Przepis na pierś z kurczaka zawijaną w boczku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, boczek wędzony, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić pierś z kurczaka zawijaną w boczku? Pierś z kurczaka podziel na porcje. Dopraw solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa zawiń w plaster boczku. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż z obu stron przez 3-4 minuty. Pierś podawaj na dużym talerzu z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Boczek wędzony jest źródłem dużej ilości kwasów nasyconych, które podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Boczek jest źródłem witaminy B oraz żelaza. Żelazo jest niezbędne do procesów krwiotwórczych. Jego niedobory powodują anemię. Żelazo jest potrzebne także do prawidłowego rozwoju mózgu u niemowląt.
Podsumowując smaczna pierś z kurczaka z dodatkiem boczku to prosty przepis na aromatyczny obiad dla twojej rodziny. Pierś pieczona w piekarniku jest mniej kaloryczna niż ta smażona na patelni. Pierś jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni. Dobrym sposobem na podgrzanie mięsa jest ugotowanie go w sosie śmietanowym lub bulionie drobiowym.
Alergeny w piersi z kurczaka zawijana w boczku
Lista alergenów dla piersi z kurczaka zawijana w boczku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kurczaka zawijana w boczku
Wartości odżywcze piersi z kurczaka zawijana w boczku
Pierś z kurczaka zawijana w boczku to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Danie jest dość kaloryczne i nie będzie dobrym wyborem dla osób mających problemy z nadmierną masą ciała.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.