Przepis na pierś z kurczaka zawijana w boczku krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Pierś z kurczaka podziel na porcje.

Dopraw solą i pieprzem.

Każdy kawałek mięsa zawiń w plaster boczku.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż z obu stron przez 3-4 minuty.

Pierś podawaj na dużym talerzu z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Pierś z kurczaka zawijana w boczku podana na białym talerzu.
Pierś z kurczaka zawijana w boczku
Koszt przygotowania dania
41.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
391 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
0

Pierś z kurczaka zawijana w boczku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o piersi z kurczaka zawijana w boczku

Pierś z kurczaka zawijana w boczku to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pierś można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Świetnie sprawdzi się także duszona w sosie śmietanowym. Ciekawym dodatkiem do potrawy są suszone owoce. Przepis na pierś z kurczaka zawijaną w boczku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, boczek wędzony, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić pierś z kurczaka zawijaną w boczku? Pierś z kurczaka podziel na porcje. Dopraw solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa zawiń w plaster boczku. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż z obu stron przez 3-4 minuty. Pierś podawaj na dużym talerzu z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Boczek wędzony jest źródłem dużej ilości kwasów nasyconych, które podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Boczek jest źródłem witaminy B oraz żelaza. Żelazo jest niezbędne do procesów krwiotwórczych. Jego niedobory powodują anemię. Żelazo jest potrzebne także do prawidłowego rozwoju mózgu u niemowląt.

Podsumowując smaczna pierś z kurczaka z dodatkiem boczku to prosty przepis na aromatyczny obiad dla twojej rodziny. Pierś pieczona w piekarniku jest mniej kaloryczna niż ta smażona na patelni. Pierś jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni. Dobrym sposobem na podgrzanie mięsa jest ugotowanie go w sosie śmietanowym lub bulionie drobiowym.

Wartości odżywcze piersi z kurczaka zawijana w boczku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
195.61 kcal
391.22 kcal
Białko
23.81 g
47.62 g

Węglowodany w piersi z kurczaka zawijana w boczku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
0.28 g
0.55 g
Węglowodany przyswajalne
0.28 g
0.55 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
10.27 g
20.55 g
Tłuszcze nasycone
3.59 g
7.17 g
Tłuszcze nienasycone
6.69 g
13.38 g
Tłuszcze jednonasycone
4.70 g
9.39 g
Tłuszcze wielonasycone
1.99 g
3.99 g
Cholesterol
75.45 mg
150.89 mg

Witaminy w przepisie na pierś z kurczaka zawijana w boczku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierś z kurczaka zawijana w boczku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
310.41 mg
620.81 mg
Potas
352.68 mg
705.37 mg
Wapń
5.85 mg
11.71 mg
Żelazo
0.46 mg
0.91 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka zawijana w boczku 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piersi z kurczaka zawijana w boczku

Lista alergenów dla piersi z kurczaka zawijana w boczku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kurczaka zawijana w boczku

Cena przygotowania piersi z kurczaka zawijana w boczku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
1000 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 1000 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
48.00
Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka zawijana w boczku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób