Pierś z kurczaka zawijana w boczku

Opublikowano: 04.08.2022 r., 10:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w boczku na talerzu
Pierś z kurczaka zawijana w boczku
Pierś z kurczaka zawijana w boczku to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pierś jest bardzo aromatyczna i świetnie komponuje się podana z puree ziemniaczanym.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
391 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (1000 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na pierś z kurczaka zawijana w boczku krok po kroku

Pierś z kurczaka podziel na porcje.

Dopraw solą i pieprzem.

Każdy kawałek mięsa zawiń w plaster boczku.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż z obu stron przez 3-4 minuty.

Pierś podawaj na dużym talerzu z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka zawijana w boczku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat piersi z kurczaka zawijana w boczku

Pierś z kurczaka zawijana w boczku to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pierś można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Świetnie sprawdzi się także duszona w sosie śmietanowym. Ciekawym dodatkiem do potrawy są suszone owoce. Przepis na pierś z kurczaka zawijaną w boczku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, boczek wędzony, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić pierś z kurczaka zawijaną w boczku? Pierś z kurczaka podziel na porcje. Dopraw solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa zawiń w plaster boczku. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż z obu stron przez 3-4 minuty. Pierś podawaj na dużym talerzu z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Boczek wędzony jest źródłem dużej ilości kwasów nasyconych, które podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Boczek jest źródłem witaminy B oraz żelaza. Żelazo jest niezbędne do procesów krwiotwórczych. Jego niedobory powodują anemię. Żelazo jest potrzebne także do prawidłowego rozwoju mózgu u niemowląt.

Podsumowując smaczna pierś z kurczaka z dodatkiem boczku to prosty przepis na aromatyczny obiad dla twojej rodziny. Pierś pieczona w piekarniku jest mniej kaloryczna niż ta smażona na patelni. Pierś jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni. Dobrym sposobem na podgrzanie mięsa jest ugotowanie go w sosie śmietanowym lub bulionie drobiowym.

Alergeny w piersi z kurczaka zawijana w boczku

Lista alergenów dla piersi z kurczaka zawijana w boczku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kurczaka zawijana w boczku

Wartości odżywcze piersi z kurczaka zawijana w boczku

na 100g gotowej potrawy

Pierś z kurczaka zawijana w boczku to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Danie jest dość kaloryczne i nie będzie dobrym wyborem dla osób mających problemy z nadmierną masą ciała.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
195.61
391.22
Białko (g)
23.81
47.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.28
0.55
Węglowodany przyswajalne (g)
0.28
0.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.27
20.55
Tłuszcze nasycone (g)
3.59
7.17
Tłuszcze nienasycone (g)
6.69
13.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.70
9.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.99
3.99
Cholesterol (mg)
75.45
150.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
310.41
620.81
Potas (mg)
352.68
705.37
Wapń (mg)
5.85
11.71
Żelazo (mg)
0.46
0.91
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka zawijana w boczku 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kurczaka zawijana w boczku

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
1000 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 1000 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
48.00