Pierś z kurczaka z warzywami

Opublikowano: 19.09.2021 r.
Piersi kurczaka, marchewka, kalafior i papryka czerwona to główne składniki w tym smacznym i kolorowym daniu. Wyjątkowego smaku nadaje mu świeży koperek i delikatny jogurt naturalny, które w połączeniu z bulionem drobiowym tworzą idealny sos. Cebula i fasolka szparagowa dopełniają całość, a olej rzepakowy zapewnia idealne przyrumienienie.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Kalafior - 200 g
- Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
- Papryka czerwona - 200 g (1 średnia sztuka)
- Fasolka szparagowa mrożona - 200 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Jogurt naturalny - 150 ml
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g
- Bulion drobiowy - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w mniejsze kawałki, dopraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
- Marchew obierz i pokrój w plastry, kalafior pokrój na mniejsze części. Pokrój w cząstki paprykę a cebulę posiekaj w kostkę. Fasolkę rozmroź wcześniej.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
- Następnie dodaj pozostałe warzywa i podduś chwilę, wlej bulion drobiowy i dodaj kurczaka, duś pod przykryciem 15-20 minut.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem i dodaj jogurt naturalny. Posyp koperkiem.
Komentarz dietetyka
Pierś z kurczaka z warzywami to pełnowartościowe danie obiadowe zawierające dużo łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego oraz błonnika pochodzącego z warzyw duszonych razem z kurczakiem. Danie jest niskokaloryczne i zawiera mało tłuszczu dlatego można je włączyć do diety redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny