Pierś z kurczaka z warzywami
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Kalafior (200 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Fasolka szparagowa mrożona (200 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Jogurt naturalny (150 ml)
- Koperek ogrodowy świeży (20 g)
- Bulion drobiowy (100 g)
Przepis na pierś z kurczaka z warzywami krok po kroku
Pierś z kurczaka pokrój w mniejsze kawałki, dopraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Marchew obierz i pokrój w plastry, kalafior pokrój na mniejsze części. Pokrój w cząstki paprykę a cebulę posiekaj w kostkę. Fasolkę rozmroź wcześniej.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
Następnie dodaj pozostałe warzywa i podduś chwilę, wlej bulion drobiowy i dodaj kurczaka, duś pod przykryciem 15-20 minut.
Na koniec dopraw solą i pieprzem i dodaj jogurt naturalny. Posyp koperkiem.
Więcej informacji na temat piersi z kurczaka z warzywami
Pierś z kurczaka z warzywami to doskonała propozycja na pyszne danie na obiad do lekki obiad do pracy. Pyszny filet duszony z warzywami jest lekki i dzięki dodatkowi warzyw zawiera sporo błonnika pokarmowego. Przepis na pierś z kurczaka z warzywami jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do przygotowania piersi z kurczaka będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka bez skóry, kalafior, marchew, cebula, fasolka szparagowa, bulion drobiowy, jogurt naturalny, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, olej rzepakowy.
Jak zrobić pierś z kurczaka z warzywami? Na początek pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki dopraw solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej i zeszklij na nim cebulę. Marchew obierz i pokrój w talarki, podziel na mniejsze części kalafior, fasolkę szparagową rozmroź przed dodaniem do dania. Dodaj warzywa do cebuli i duś chwilę. Wlej bulion drobiowy, dodaj kurczaka i duś 15-20 minut na wolnym ogniu. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz dodaj jogurt naturalny i posyp koperkiem.
Mięso z piersi kurczaka ma bardzo niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj aby kupować tylko dobry drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Marchew jest warzywem bogatym w błonnik pokarmowy regulujący pracę jelit i zapobiegający zaparciom. Zawiera także dużo cennego beta karotenu, który służy do syntezy witaminy A.
Podsumowując pomysł na filet z kurczaka z warzywami to świetne danie na obiad dla całej rodziny. Dietetyczny i smaczny obiad możesz zabrać do pracy. Kurczak duszony z warzywami jest fit daniem nadającym się dla osób na diecie redukcyjnej.
Alergeny w piersi z kurczaka z warzywami
Lista alergenów dla piersi z kurczaka z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze piersi z kurczaka z warzywami
Pierś z kurczaka z warzywami to pełnowartościowe danie obiadowe zawierające dużo łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego oraz błonnika pochodzącego z warzyw duszonych razem z kurczakiem. Danie jest niskokaloryczne i zawiera mało tłuszczu dlatego można je włączyć do diety redukcyjnej.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.