Pierś z kurczaka z warzywami

Opublikowano: 19.09.2021 r., 15:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak z warzywami na talerzu
Pierś z kurczaka z warzywami
Pierś z kurczaka z warzywami to doskonała propozycja na lekki i dietetyczny obiad pełen wielu składników mineralnych i witamin. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Czas duszenia 30 min
263 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Kalafior (200 g)
  • Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
  • Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Fasolka szparagowa mrożona (200 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Jogurt naturalny (150 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży (20 g)
  • Bulion drobiowy (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na pierś z kurczaka z warzywami krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój w mniejsze kawałki, dopraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.

Marchew obierz i pokrój w plastry, kalafior pokrój na mniejsze części. Pokrój w cząstki paprykę a cebulę posiekaj w kostkę. Fasolkę rozmroź wcześniej.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.

Następnie dodaj pozostałe warzywa i podduś chwilę, wlej bulion drobiowy i dodaj kurczaka, duś pod przykryciem 15-20 minut.

Na koniec dopraw solą i pieprzem i dodaj jogurt naturalny. Posyp koperkiem.

Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat piersi z kurczaka z warzywami

Pierś z kurczaka z warzywami to doskonała propozycja na pyszne danie na obiad do lekki obiad do pracy. Pyszny filet duszony z warzywami jest lekki i dzięki dodatkowi warzyw zawiera sporo błonnika pokarmowego. Przepis na pierś z kurczaka z warzywami jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do przygotowania piersi z kurczaka będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka bez skóry, kalafior, marchew, cebula, fasolka szparagowa, bulion drobiowy, jogurt naturalny, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, olej rzepakowy.

Jak zrobić pierś z kurczaka z warzywami? Na początek pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki dopraw solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej i zeszklij na nim cebulę. Marchew obierz i pokrój w talarki, podziel na mniejsze części kalafior, fasolkę szparagową rozmroź przed dodaniem do dania. Dodaj warzywa do cebuli i duś chwilę. Wlej bulion drobiowy, dodaj kurczaka i duś 15-20 minut na wolnym ogniu. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz dodaj jogurt naturalny i posyp koperkiem.

Mięso z piersi kurczaka ma bardzo niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj aby kupować tylko dobry drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Marchew jest warzywem bogatym w błonnik pokarmowy regulujący pracę jelit i zapobiegający zaparciom. Zawiera także dużo cennego beta karotenu, który służy do syntezy witaminy A.

Podsumowując pomysł na filet z kurczaka z warzywami to świetne danie na obiad dla całej rodziny. Dietetyczny i smaczny obiad możesz zabrać do pracy. Kurczak duszony z warzywami jest fit daniem nadającym się dla osób na diecie redukcyjnej.

Alergeny w piersi z kurczaka z warzywami

Lista alergenów dla piersi z kurczaka z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze piersi z kurczaka z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Pierś z kurczaka z warzywami to pełnowartościowe danie obiadowe zawierające dużo łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego oraz błonnika pochodzącego z warzyw duszonych razem z kurczakiem. Danie jest niskokaloryczne i zawiera mało tłuszczu dlatego można je włączyć do diety redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
65.95
263.80
Białko (g)
7.06
28.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
4.97
19.86
Węglowodany przyswajalne (g)
3.64
14.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.33
5.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
2.10
8.39
Tłuszcze nasycone (g)
0.57
2.28
Tłuszcze nienasycone (g)
1.53
6.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.03
4.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
2.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: jogurt naturalny, bulion drobiowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.68
74.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
135.48
541.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.35
1.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
26.11
104.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.45
Witamina E (mg)
0.49
1.96
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.45
9.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.84
11.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.71
94.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1283.27
5133.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
56.27
225.08
Potas (mg)
255.48
1021.91
Wapń (mg)
37.43
149.71
Fosfor (mg)
88.53
354.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.89
71.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.45
1.81
Cynk (mg)
0.42
1.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka z warzywami 25
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kurczaka z warzywami

Koszt składników
63.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kalafior
200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Fasolka szparagowa mrożona
200 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.44
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jogurt naturalny
150 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Bulion drobiowy
100 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 g
Koszt składników
63.80