Przepis na pierś z kurczaka z serem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska, tłuczek do mięsa, ręcznik papierowy

Mięso umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.

Mięso przekrój wzdłuż na pół i rozbij lekko przy pomocy tłuczka do mięsa.

Do talerza wbij jajko, dodaj mleko i roztrzep. Masę jajeczną dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Każdą porcję mięsa zamocz w masie jajecznej, następnie na każdą porcję mięsa ułóż plaster sera i ponownie zamocz w masie jajecznej.

Mięso obtocz w bułce tartej z każdej strony.

Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Gotowe kotlety podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Pierś z kurczaka z serem podana na brązowym talerzu.
Pierś z kurczaka z serem
Koszt przygotowania dania
17.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
423 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Pierś z kurczaka z serem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o piersi z kurczaka z serem

Pierś z kurczaka z serem to doskonała propozycja na obiad dla rodziny. Pyszne kotlety warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Poza sezonem warto wykorzystać kiszonki. Sprawdzony przepis na pierś z kurczaka z serem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka bez skóry, ser gouda, jajka, mleko, bułka tarta, olej rzepakowy, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić pierś z kurczaka z serem? Mięso umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Mięso przekrój wzdłuż na pół i rozbij lekko przy pomocy tłuczka do mięsa. Do talerza wbij jajko, dodaj mleko i roztrzep. Masę jajeczną dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Każdą porcję mięsa zamocz w masie jajecznej, następnie na każdą porcję mięsa ułóż plaster sera i ponownie zamocz w masie jajecznej. Mięso obtocz w bułce tartej z każdej strony. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron do uzyskania złotego koloru. Gotowe kotlety podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Mięso z piersi kurczaka jest doskonałym źródłem białka, które jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Pierś z kurczaka jest również niskokaloryczna, dlatego chętnie wybierają ją sportowcy oraz osoby odchudzające się. Pierś kurczaka jest również doskonałym źródłem witaminy B3 i B6. Mięso z kurczaka zawiera również składniki mineralne, między innymi fosfor, potas czy sód. Podaż potasu na odpowiednim poziomie pozwala na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Podsumowując kotlety z kurczaka serem to dobre danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety możesz przygotować także z mozzarellą. Pyszne mięso z kurczaka z serem jest dobre do spożycia na ciepło, dlatego warto podać je bezpośrednio po przygotowaniu. Kotlety nie nadają się do przechowywania w lodówce. Jako dodatek do mięsa możesz podać ugotowane ziemniaki oraz surówkę warzywną.

Wartości odżywcze piersi z kurczaka z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
242.07 kcal
423.63 kcal
Białko
17.71 g
30.98 g

Węglowodany w piersi z kurczaka z serem

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
10.29 g
18.00 g
Węglowodany przyswajalne
9.68 g
16.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.60 g
1.06 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
13.94 g
24.40 g
Tłuszcze nasycone
4.10 g
7.17 g
Tłuszcze nienasycone
9.84 g
17.23 g
Tłuszcze jednonasycone
6.95 g
12.17 g
Tłuszcze wielonasycone
2.89 g
5.06 g
Cholesterol
79.44 mg
139.01 mg

Witaminy w przepisie na pierś z kurczaka z serem

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
39.93 µg (mcg)
69.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.48 mg
0.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.43 µg (mcg)
0.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.01 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.28 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Witamina E
0.51 mg
0.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
39.83 µg (mcg)
69.69 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
6.06 mg
10.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
25.05 µg (mcg)
43.84 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1.28 µg (mcg)
2.23 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierś z kurczaka z serem

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
223.46 mg
391.06 mg
Potas
239.49 mg
419.11 mg
Wapń
115.01 mg
201.26 mg
Fosfor
216.67 mg
379.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
25.61 mg
44.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.00 mg
1.75 mg
Cynk
1.10 mg
1.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka z serem 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piersi z kurczaka z serem

Lista alergenów dla piersi z kurczaka z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania piersi z kurczaka z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Ser gouda
80 g
4 plastry
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 80 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
50 ml
5 łyżek stołowych
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Olej rzepakowy
60 ml
do smażenia
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
38.50
Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób