Pierś z kurczaka z serem

Opublikowano: 01.09.2022 r., 17:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierś z kurczaka z serem podana na brązowym talerzu.
Pierś z kurczaka z serem
Pierś z kurczaka z serem to doskonała propozycja na smaczny i szybki w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na soczyste mięso.
Przygotowanie 30 min
423 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Ser gouda 4 plastry (80 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 2% 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Olej rzepakowy do smażenia (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska, tłuczek do mięsa, ręcznik papierowy

Przepis na pierś z kurczaka z serem krok po kroku

Mięso umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.

Mięso przekrój wzdłuż na pół i rozbij lekko przy pomocy tłuczka do mięsa.

Do talerza wbij jajko, dodaj mleko i roztrzep. Masę jajeczną dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Każdą porcję mięsa zamocz w masie jajecznej, następnie na każdą porcję mięsa ułóż plaster sera i ponownie zamocz w masie jajecznej.

Mięso obtocz w bułce tartej z każdej strony.

Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Gotowe kotlety podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób

Więcej informacji na temat piersi z kurczaka z serem

Pierś z kurczaka z serem to doskonała propozycja na obiad dla rodziny. Pyszne kotlety warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Poza sezonem warto wykorzystać kiszonki. Sprawdzony przepis na pierś z kurczaka z serem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka bez skóry, ser gouda, jajka, mleko, bułka tarta, olej rzepakowy, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić pierś z kurczaka z serem? Mięso umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Mięso przekrój wzdłuż na pół i rozbij lekko przy pomocy tłuczka do mięsa. Do talerza wbij jajko, dodaj mleko i roztrzep. Masę jajeczną dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Każdą porcję mięsa zamocz w masie jajecznej, następnie na każdą porcję mięsa ułóż plaster sera i ponownie zamocz w masie jajecznej. Mięso obtocz w bułce tartej z każdej strony. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron do uzyskania złotego koloru. Gotowe kotlety podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Mięso z piersi kurczaka jest doskonałym źródłem białka, które jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Pierś z kurczaka jest również niskokaloryczna, dlatego chętnie wybierają ją sportowcy oraz osoby odchudzające się. Pierś kurczaka jest również doskonałym źródłem witaminy B3 i B6. Mięso z kurczaka zawiera również składniki mineralne, między innymi fosfor, potas czy sód. Podaż potasu na odpowiednim poziomie pozwala na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Podsumowując kotlety z kurczaka serem to dobre danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety możesz przygotować także z mozzarellą. Pyszne mięso z kurczaka z serem jest dobre do spożycia na ciepło, dlatego warto podać je bezpośrednio po przygotowaniu. Kotlety nie nadają się do przechowywania w lodówce. Jako dodatek do mięsa możesz podać ugotowane ziemniaki oraz surówkę warzywną.

Alergeny w piersi z kurczaka z serem

Lista alergenów dla piersi z kurczaka z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze piersi z kurczaka z serem

na 100g gotowej potrawy

Pierś z kurczaka z serem to doskonała propozycja na obiad. Mięso smażone jest ciężkostrawne, dlatego nie powinny go spożywać osoby zmagające się z problemami ze strony układu pokarmowego oraz będące na diecie lekkostrawnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
242.07
423.63
Białko (g)
17.71
30.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
10.29
18.00
Węglowodany przyswajalne (g)
9.68
16.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
1.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
13.94
24.40
Tłuszcze nasycone (g)
4.10
7.17
Tłuszcze nienasycone (g)
9.84
17.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.95
12.17
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.89
5.06
Cholesterol (mg)
79.44
139.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
39.93
69.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.48
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.48
Witamina E (mg)
0.51
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
39.83
69.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.06
10.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.05
43.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.28
2.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
223.46
391.06
Potas (mg)
239.49
419.11
Wapń (mg)
115.01
201.26
Fosfor (mg)
216.67
379.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.61
44.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.00
1.75
Cynk (mg)
1.10
1.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka z serem 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kurczaka z serem

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Ser gouda
80 g
4 plastry
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 80 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
50 ml
5 łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Olej rzepakowy
60 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
38.50