Pierś z kurczaka z serem mozzarella, suszonymi pomidorami z ryżem curry i surówką z sosem vinegret

Opublikowano: 28.03.2021 r.
Piersi kurczaka soczyste dzięki suszonym pomidorom i roztopionej mozzarelli, podawane z aromatycznym ryżem curry. Do tego dochodzi chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej i świeżych ogórków kiszonych, skropiona domowym sosem vinegret na bazie musztardy i miodu. To prosty i smakowity przepis, który łączy wyjątkowe smaki i tekstury na jednym talerzu.
Składniki dla 2 porcji:
- Olej rzepakowy - 20 ml
 - Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
 - Suszone pomidory - 70 g
 - Ser Mozzarella - 125 g
 - Pomidory koktajlowe - 100 g
 - Masło - 20 g
 - Ryż brązowy - 100 g
 - Kapusta pekińska - 250 g
 - Kukurydza konserwowa - 70 g
 - Ogórek kiszony - 150 g
 - Papryka czerwona - 140 g
 - Olej lniany - 30 ml
 - Musztarda - 10 g
 - Miód - 15 g
 - Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, skórka z cytryny, sok z cytryny, curry, chilli, bazylia
 
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, pędzelek
 
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej, gdy ryż ugotujesz al dente i nie w torebce.
 - Pierś z kurczaka w całości (nie krój, nie dziel) umyj i osusz. Natnij pierś wszerz tworząc równoległe kieszonki. Nie przecinaj do końca, by pierś się nie rozpadła. Kieszonki powinny pomieścić dodatki.
 - Ser pokrój w niewielkie kawałki, suszone pomidory w paski a pomidorki koktajlowe na pół.
 - W nacięte kieszonki wkładaj przygotowane wcześniej dodatki.
 - Olej rzepakowy wymieszaj z przyprawami i posmaruj po wierzchu piersi.
 - Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Ułóż na blaszce piersi i posyp startą skórką z cytryny. Wstaw do nagrzanego na 200 st. Celsjusza i piecz całość 35 minut.
 - Umytą i wysuszoną kapustę posiekaj. Dodaj do niej pokrojoną paprykę i ogórka kiszonego. Wymieszaj z kukurydzą.
 - Olej lniany połącz z musztardą i miodem. Dodaj łyżkę soku z cytryny, sól oraz pieprz i bardzo dokładnie wymieszaj. Dodaj sos do surówki i dobrze wymieszaj.
 - Masło rozgrzej, dodaj ugotowany ryż, sól oraz sporą ilość curry. Smaż ryż przez 5 minut.
 - Upieczone mięso podawaj z ryżem oraz surówką.