Pierś z kurczaka z serem
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Ser gouda - 4 plastry (80 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 2% - 5 łyżek stołowych (50 ml)
- Bułka tarta (100 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (60 ml)
Przepis na pierś z kurczaka z serem krok po kroku
Mięso umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
Mięso przekrój wzdłuż na pół i rozbij lekko przy pomocy tłuczka do mięsa.
Do talerza wbij jajko, dodaj mleko i roztrzep. Masę jajeczną dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Każdą porcję mięsa zamocz w masie jajecznej, następnie na każdą porcję mięsa ułóż plaster sera i ponownie zamocz w masie jajecznej.
Mięso obtocz w bułce tartej z każdej strony.
Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Gotowe kotlety podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat piersi z kurczaka z serem
Pierś z kurczaka z serem to doskonała propozycja na obiad dla rodziny. Pyszne kotlety warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Poza sezonem warto wykorzystać kiszonki. Sprawdzony przepis na pierś z kurczaka z serem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka bez skóry, ser gouda, jajka, mleko, bułka tarta, olej rzepakowy, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić pierś z kurczaka z serem? Mięso umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Mięso przekrój wzdłuż na pół i rozbij lekko przy pomocy tłuczka do mięsa. Do talerza wbij jajko, dodaj mleko i roztrzep. Masę jajeczną dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Każdą porcję mięsa zamocz w masie jajecznej, następnie na każdą porcję mięsa ułóż plaster sera i ponownie zamocz w masie jajecznej. Mięso obtocz w bułce tartej z każdej strony. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron do uzyskania złotego koloru. Gotowe kotlety podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Mięso z piersi kurczaka jest doskonałym źródłem białka, które jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Pierś z kurczaka jest również niskokaloryczna, dlatego chętnie wybierają ją sportowcy oraz osoby odchudzające się. Pierś kurczaka jest również doskonałym źródłem witaminy B3 i B6. Mięso z kurczaka zawiera również składniki mineralne, między innymi fosfor, potas czy sód. Podaż potasu na odpowiednim poziomie pozwala na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.
Podsumowując kotlety z kurczaka serem to dobre danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety możesz przygotować także z mozzarellą. Pyszne mięso z kurczaka z serem jest dobre do spożycia na ciepło, dlatego warto podać je bezpośrednio po przygotowaniu. Kotlety nie nadają się do przechowywania w lodówce. Jako dodatek do mięsa możesz podać ugotowane ziemniaki oraz surówkę warzywną.
Alergeny w piersi z kurczaka z serem
Lista alergenów dla piersi z kurczaka z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze piersi z kurczaka z serem
Pierś z kurczaka z serem to doskonała propozycja na obiad. Mięso smażone jest ciężkostrawne, dlatego nie powinny go spożywać osoby zmagające się z problemami ze strony układu pokarmowego oraz będące na diecie lekkostrawnej.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.