Pierś z kurczaka z piekarnika
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 pierś (200 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Sok cytrynowy - 1 łyżeczka (5 ml)
Przepis na pierś z kurczaka z piekarnika krok po kroku
Mięso z kurczaka oczyść z błonek i podziel na mniejsze kawałki.
Każdy kawałek skrop odrobiną oliwy i sokiem z cytryny.
Mięso dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wetrzyj w mięso wszystkie zioła i czosnek.
Kawałki kurczaka umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
-
Udka z kurczaka
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
-
Tortilla
-
Szu szu
-
Makaron z kurczakiem
-
Kurczak curry
-
Kurczak z rożna
-
Chicken butter
-
Tortilla z kurczakiem
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Roladki z kurczaka
-
Kurczak pieczony
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po wietnamsku
-
Kurczak po chińsku
-
Pomysł na obiad z kurczakiem
Więcej informacji na temat piersi z kurczaka z piekarnika
Pierś z kurczaka z piekarnika to świetny pomysł na bazę do posiłku na szybko. Robi się ją w ekspresowym tempie, a jej smak zachwyca wszystkich. Pierś tak upieczona jest odpowiednio chrupiąca i soczysta. Skórka jest idealnie zarumieniona, dzięki temu ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Będzie idealnym dodatkiem do sałatki, kanapki czy drugiego dania. Można ją podawać z kaszą czy ziemniakami, ma naprawdę uniwersalne zastosowanie, ze względu na delikatny smak. Tak upieczona pierś jest niezwykle soczysta, dlatego nie potrzebuje dodatkowych sosów. Ma również pyszny smak, który zachwyca każdego, kto jej spróbuje.
Ten przepis na pierś z kurczaka z piekarnika jest niezwykle łatwy, dzięki temu to danie będzie idealne nawet dla początkujących amatorów gotowania. Choć receptura jest łatwa i nieskomplikowana, to całość wychodzi naprawdę pyszna i pełna smaku. Najbardziej urzekająca w tym mięsie jest właśnie jego prostota i to jak wspaniale komponuje się z innymi dodatkami. Dzięki uniwersalności tego dania można go podawać z wciąż nowymi produktami, dzięki temu tak przygotowany kurczak nigdy się nie nudzi.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić pierś z kurczaka w piekarniku, która będzie niezwykle aromatyczna, a przy tym naprawdę łatwa w wykonaniu, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Dzięki niemu stworzysz idealnie kruche i soczyste mięso z fileta z kurczaka w ekspresowym tempie. To mięso pięknie się prezentuje przez rumianą skórkę z podpieczonych ziół.
To świetny sposób na kurczaka, który idealnie sprawdzi się na kolację czy szybki lunch. Można go dodać do kanapek z warzywami czy sycących wrapów. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju sałatek, gdyż wzbogaca ich smak i stanowi dobre źródło białka. Będzie również pasował do przepysznych makaronów i zapiekanek. To także idealny pomysł na dodatek do risotto czy kaszotto. Wystarczy pokroić mięso i dodać do gotowej potrawy, by wzbogacić ją w pełnowartościowe proteiny.
Jeżeli szukasz pomysłu na to jak upiec kurczaka na obiad, to ten przepis to strzał w dziesiątkę. Dzięki niemu dowiesz się jak przygotować to pyszne mięso na szybko, by smakowało wspaniale.
Alergeny w piersi z kurczaka z piekarnika
Lista alergenów dla piersi z kurczaka z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kurczaka z piekarnika
Wartości odżywcze piersi z kurczaka z piekarnika
To świetny i zdrowy pomysł na przygotowanie piersi z kurczaka. Dzięki niemu jest lekka i niezbyt tłusta.
Energia i białka
(118g)
Węglowodany
(118g)
Tłuszcze
(118g)
Witaminy
(118g)
Składniki mineralne
(118g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.