Pierś z kurczaka z piekarnika

Opublikowano: 21.05.2021 r., 12:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczona pierś kurczaka z ziołami
Pierś z kurczaka z piekarnika
Pierś z kurczaka z piekarnika to świetny pomysł na pyszny obiad. Jest niezwykle szybka w przygotowaniu i świetnie smakuje. Można użyć jej również do sałatki czy wrapów.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
254 kcal
Kcal w porcji
118 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 1 pierś (200 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
  • Sok cytrynowy - 1 łyżeczka (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, bazylia, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na pierś z kurczaka z piekarnika krok po kroku

Mięso z kurczaka oczyść z błonek i podziel na mniejsze kawałki.

Każdy kawałek skrop odrobiną oliwy i sokiem z cytryny.

Mięso dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wetrzyj w mięso wszystkie zioła i czosnek.

Kawałki kurczaka umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat piersi z kurczaka z piekarnika

Pierś z kurczaka z piekarnika to świetny pomysł na bazę do posiłku na szybko. Robi się ją w ekspresowym tempie, a jej smak zachwyca wszystkich. Pierś tak upieczona jest odpowiednio chrupiąca i soczysta. Skórka jest idealnie zarumieniona, dzięki temu ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Będzie idealnym dodatkiem do sałatki, kanapki czy drugiego dania. Można ją podawać z kaszą czy ziemniakami, ma naprawdę uniwersalne zastosowanie, ze względu na delikatny smak. Tak upieczona pierś jest niezwykle soczysta, dlatego nie potrzebuje dodatkowych sosów. Ma również pyszny smak, który zachwyca każdego, kto jej spróbuje.

Ten przepis na pierś z kurczaka z piekarnika jest niezwykle łatwy, dzięki temu to danie będzie idealne nawet dla początkujących amatorów gotowania. Choć receptura jest łatwa i nieskomplikowana, to całość wychodzi naprawdę pyszna i pełna smaku. Najbardziej urzekająca w tym mięsie jest właśnie jego prostota i to jak wspaniale komponuje się z innymi dodatkami. Dzięki uniwersalności tego dania można go podawać z wciąż nowymi produktami, dzięki temu tak przygotowany kurczak nigdy się nie nudzi.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić pierś z kurczaka w piekarniku, która będzie niezwykle aromatyczna, a przy tym naprawdę łatwa w wykonaniu, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Dzięki niemu stworzysz idealnie kruche i soczyste mięso z fileta z kurczaka w ekspresowym tempie. To mięso pięknie się prezentuje przez rumianą skórkę z podpieczonych ziół.

To świetny sposób na kurczaka, który idealnie sprawdzi się na kolację czy szybki lunch. Można go dodać do kanapek z warzywami czy sycących wrapów. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju sałatek, gdyż wzbogaca ich smak i stanowi dobre źródło białka. Będzie również pasował do przepysznych makaronów i zapiekanek. To także idealny pomysł na dodatek do risotto czy kaszotto. Wystarczy pokroić mięso i dodać do gotowej potrawy, by wzbogacić ją w pełnowartościowe proteiny.

Jeżeli szukasz pomysłu na to jak upiec kurczaka na obiad, to ten przepis to strzał w dziesiątkę. Dzięki niemu dowiesz się jak przygotować to pyszne mięso na szybko, by smakowało wspaniale.

Alergeny w piersi z kurczaka z piekarnika

Lista alergenów dla piersi z kurczaka z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kurczaka z piekarnika

Wartości odżywcze piersi z kurczaka z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

To świetny i zdrowy pomysł na przygotowanie piersi z kurczaka. Dzięki niemu jest lekka i niezbyt tłusta.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(118g)
Energia (kcal)
215.45
254.23
Białko (g)
19.16
22.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(118g)
Węglowodany (g)
0.15
0.17
Węglowodany przyswajalne (g)
0.14
0.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.01
Sacharoza (cukier) (g)
0.01
0.01
Glukoza (g)
0.02
0.02
Fruktoza (g)
0.02
0.03
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(118g)
Tłuszcz (g)
15.00
17.70
Tłuszcze nasycone (g)
3.40
4.01
Tłuszcze nienasycone (g)
11.60
13.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.91
11.69
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.70
2.00
Cholesterol (mg)
62.13
73.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(118g)
Witamina A (µg (mcg))
7.66
9.04
Witamina B6 (mg)
0.69
0.81
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.21
Witamina C (mg)
0.82
0.97
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
2.31
2.73
Retinol (µg (mcg))
7.66
9.04
Tiamina (mg)
0.08
0.09
Ryboflawina (mg)
0.15
0.18
Niacyna (mg)
8.17
9.64
Foliany (µg (mcg))
8.09
9.54
Beta karoten (µg (mcg))
0.02
0.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(118g)
Sód (mg)
38.57
45.52
Potas (mg)
286.57
338.16
Wapń (mg)
4.51
5.32
Fosfor (mg)
181.45
214.11
Magnez (mg)
23.96
28.27
Żelazo (mg)
0.39
0.46
Cynk (mg)
0.58
0.68
Miedź (mg)
0.03
0.04
Mangan (mg)
0.01
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka z piekarnika 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kurczaka z piekarnika

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 pierś
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Sok cytrynowy
5 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Koszt składników
37.00