Pierś z kurczaka z pieczarkami i serem
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Pieczarki - 10 dużych sztuk (400 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (200 g)
- Ser żółty (50 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na pierś z kurczaka z pieczarkami i serem krok po kroku
Pierś z kurczaka pokrój na porcje i dopraw solą oraz pieprzem.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
Pieczarki pokrój w kostkę.
Ser zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj pieczarki i smaż przez 5-6 minut.
Dopraw farsz solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Pierś z kurczaka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na pierś wyłóż pieczarki oraz starty ser.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.
Podawaj z dodatkiem warzyw lub pieczonych ziemniaków.
Więcej informacji na temat piersi z kurczaka z pieczarkami i serem
Pierś z kurczaka z pieczarkami i serem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekana pierś z serem żółtym sprawdzi się idealnie podana z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub ryżu. Przepis na pierś z kurczaka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, pieczarki, cebula, ser żółty, olej rzepakowy, sól, pieprz, czosnek granulowany.
Jak zrobić pierś z kurczaka z pieczarkami i serem? Pierś z kurczaka pokrój na porcje i dopraw solą oraz pieprzem. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Pieczarki pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż przez 5-6 minut. Dopraw farsz solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Pierś z kurczaka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na pierś wyłóż pieczarki oraz starty ser. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Podawaj z dodatkiem warzyw lub pieczonych ziemniaków.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawianym tłuszczu. Jest ona za to doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała, buduje tkanki oraz jest substratem do produkcji hormonów i enzymów. Pierś z kurczaka jest także dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Pieczarki sprawdzą się dla osób będących na diecie redukcyjnej.
Podsumowując smaczna pierś sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Pyszna pierś może zostać podana także z dodatkiem sosu śmietanowego. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zapiekaną pierś przygotować można także na grillu elektrycznym.
Alergeny w piersi z kurczaka z pieczarkami i serem
Lista alergenów dla piersi z kurczaka z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
Wartości odżywcze piersi z kurczaka z pieczarkami i serem
Pierś z kurczaka z pieczarkami i serem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pierś zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Pierś jest niskokaloryczna i sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.