Pierś z kurczaka z pieczarkami i serem

Opublikowano: 05.10.2022 r., 8:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak z pieczarkami w garnuszku
Pierś z kurczaka z pieczarkami i serem
Pierś z kurczaka z pieczarkami i serem to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Soczysta pierś idealnie komponuje się z puree ziemniaczanym. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 30 min
278 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Pieczarki - 10 dużych sztuk (400 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (200 g)
  • Ser żółty (50 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na pierś z kurczaka z pieczarkami i serem krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój na porcje i dopraw solą oraz pieprzem.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

Pieczarki pokrój w kostkę.

Ser zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki i smaż przez 5-6 minut.

Dopraw farsz solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Pierś z kurczaka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Na pierś wyłóż pieczarki oraz starty ser.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.

Podawaj z dodatkiem warzyw lub pieczonych ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka z pieczarkami i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat piersi z kurczaka z pieczarkami i serem

Pierś z kurczaka z pieczarkami i serem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekana pierś z serem żółtym sprawdzi się idealnie podana z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub ryżu. Przepis na pierś z kurczaka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, pieczarki, cebula, ser żółty, olej rzepakowy, sól, pieprz, czosnek granulowany.

Jak zrobić pierś z kurczaka z pieczarkami i serem? Pierś z kurczaka pokrój na porcje i dopraw solą oraz pieprzem. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Pieczarki pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż przez 5-6 minut. Dopraw farsz solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Pierś z kurczaka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na pierś wyłóż pieczarki oraz starty ser. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Podawaj z dodatkiem warzyw lub pieczonych ziemniaków.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawianym tłuszczu. Jest ona za to doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała, buduje tkanki oraz jest substratem do produkcji hormonów i enzymów. Pierś z kurczaka jest także dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Pieczarki sprawdzą się dla osób będących na diecie redukcyjnej.

Podsumowując smaczna pierś sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Pyszna pierś może zostać podana także z dodatkiem sosu śmietanowego. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zapiekaną pierś przygotować można także na grillu elektrycznym.

Alergeny w piersi z kurczaka z pieczarkami i serem

Lista alergenów dla piersi z kurczaka z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Wartości odżywcze piersi z kurczaka z pieczarkami i serem

na 100g gotowej potrawy

Pierś z kurczaka z pieczarkami i serem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pierś zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Pierś jest niskokaloryczna i sprawdzi się na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
103.05
278.24
Białko (g)
11.82
31.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
2.78
7.51
Węglowodany przyswajalne (g)
2.16
5.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
1.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
4.95
13.35
Tłuszcze nasycone (g)
1.70
4.58
Tłuszcze nienasycone (g)
3.25
8.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.30
6.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
2.56
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: ser żółty.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
35.76
96.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
10.81
29.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.40
1.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.97
5.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.08
Witamina E (mg)
0.25
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.76
29.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.31
14.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.69
36.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.59
1.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
56.14
151.59
Potas (mg)
279.19
753.83
Wapń (mg)
36.35
98.14
Fosfor (mg)
147.46
398.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.84
48.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
1.00
Cynk (mg)
0.66
1.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka z pieczarkami i serem 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kurczaka z pieczarkami i serem

Koszt składników
35.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Pieczarki
400 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
200 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ser żółty
50 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
35.20