Pierś z kurczaka z pieczarkami

Opublikowano: 14.09.2021 r., 16:44 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pieczona kurczak z pieczarkami
Pierś z kurczaka z pieczarkami
Pierś z kurczaka z pieczarkami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest to danie niskokaloryczne, a jednocześnie będące źródłem pełnowartościowego białka, a jeśli do posiłku dodasz ulubione warzywa, na przykład pieczone lub pod postacią surówki, będzie też pełne z witamin i składników mineralnych.
Przygotowanie 30 min
622 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Bulion drobiowy (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa do mięsa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tłuczek do mięsa

Przepis na pierś z kurczaka z pieczarkami krok po kroku

Kurczaka oczyść z błonek i przekrój na mniejsze, cieńsze filety. Rozbij tłuczkiem, dodaj oliwę, przyprawy, mąkę i wymieszaj.

Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plastry lub kostkę.

Cebulę drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę i wyłóż mięso. Smaż ok. 3-4 minuty z każdej strony.

Zdejmij mięso z patelni i na tą samą patelnię dodaj cebulę i pieczarki. Podsmażaj, aż będą zarumienione.

Ponownie dodaj mięso na patelnię, zalej bulionem i doprowadź do wrzenia.

Dodaj zahartowaną śmietaną i gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje.

Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat piersi z kurczaka z pieczarkami

Pierś z kurczaka z pieczarkami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest to danie niskokaloryczne, a jednocześnie będące źródłem pełnowartościowego białka, a jeśli do posiłku dodasz ulubione warzywa, na przykład pieczone lub pod postacią surówki, będzie też pełne z witamin i składników mineralnych. To danie dla każdego, również dla dzieci. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierś z kurczaka z pieczarkami na obiad, aby była pyszna i smaczna koniecznie poznaj nasz przepis - będzie on dla Ciebie wspaniałą inspiracją i wskazówką. Nasz przepis na pierś z kurczaka to propozycja dobra dla osób z cukrzycą, chorobami serca, podwyższonym cholesterolem, ponieważ jest to danie niskokaloryczne, dietetyczne, ma niski indeks glikemiczny. Najczęściej pierś z kurczaka z pieczarkami podaje się z makaronem, śmiało możesz jednak go wymienić na ulubioną kaszę, ryż lub ziemniaki. Zazwyczaj wykorzystywaną śmietanę możesz natomiast zastąpić jogurtem, aby dodatkowo obniżyć kaloryczność i zawartość niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych w posiłku. Przepis na kurczaka z pieczarkami jest bardzo prosty i szybki, przygotowanie trwa nie więcej niż 30 minut. Wystarczy, że wrzucisz pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka na patelnię z pieczarkami, cebulką, oliwą i czosnkiem, a na koniec podsmażania zalejesz jogurtem. Jak widzisz to nic skomplikowanego, czy czasochłonnego - z tym posiłkiem poradzą sobie nawet najbardziej początkujący kucharze. Pamiętaj, że do obiadu zawsze trzeba dodać warzywa - wybierz te które lubisz najbardziej i zrób z nich surówkę, upiecz w piekarniku, lub ugotuj na parze. Nie ma w tej kwestii żadnych ograniczeń. Świetnie sprawdzi się na przykład surówka z marchewki, białej lub czerwonej kapusty, czy buraczków. Pamiętaj też aby dobrze doprawić mięso i sos - możesz wykorzystać gotowe mieszanki przypraw do mięs kurczaka jak również skorzystać ze świeżych lub suszonych ziół, na przykład rozmarynu, majeranku, czosnku, czy ziół prowansalskich. Koniecznie poznaj nasz przepis na pierś z kurczaka z pieczarkami, to danie z pewnością zagości w Twojej kuchni na stałe.

Alergeny w piersi z kurczaka z pieczarkami

Lista alergenów dla piersi z kurczaka z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka
    • przyprawa do mięsa

Wartości odżywcze piersi z kurczaka z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na dodatek cebuli, czosnku oraz pieczarek, u osób z refluksem, czy zgagą, duża porcja tego posiłku może nasilić dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
113.13
622.21
Białko (g)
10.89
59.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
2.63
14.46
Węglowodany przyswajalne (g)
2.38
13.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
1.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
6.51
35.81
Tłuszcze nasycone (g)
3.34
18.35
Tłuszcze nienasycone (g)
3.17
17.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.61
14.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
3.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
41.24
226.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A (µg (mcg))
23.87
131.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.38
2.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.88
4.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.62
3.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.39
128.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.39
Ryboflawina (mg)
0.19
1.02
Niacyna (mg)
4.84
26.61
Foliany (µg (mcg))
10.16
55.89
Beta karoten (µg (mcg))
4.25
23.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
85.29
469.10
Potas (mg)
227.25
1249.86
Wapń (mg)
20.87
114.77
Fosfor (mg)
121.28
667.04
Magnez (mg)
16.19
89.06
Żelazo (mg)
0.35
1.90
Cynk (mg)
0.46
2.54
Miedź (mg)
0.08
0.44
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka z pieczarkami 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kurczaka z pieczarkami

Koszt składników
64.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Śmietana 18%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Bulion drobiowy
150 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
64.20