Przepis na pierś z kurczaka z grilla krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
tymianek, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia grillowa, praska do czosnku, tłuczek do mięsa

Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz, oczyść z pozostałych włókien i natnij wzdłuż dzieląc jedną pierś na dwa cieńsze filety.

Przygotowane mięs roztłucz tłuczkiem do mięsa. Oprósz każdy kawałek solą i pieprzem.

Do miseczki wyciśnij sok z cytryny, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę , tymianek oraz oliwę. Do marynaty włóż mięso z kurczaka, dokładnie je wymieszaj i odstaw na 10 minut.

W czasie gdy mięso się marynuje rozgrzej patelnię grillową.

Mięso z piersi kurczaka ułóż na rozgrzanej patelni i smaż z każdej strony po około 5 minut.

Gotowe mięso możesz podać z surówką z warzyw sezonowych oraz pieczonymi ziemniakami.

Na drewnianej desce leżą dwie piersi kurczaka z grilla. W oddali widać warzywa, wyciśniętą cytrynę oraz pędzelek, którym smarowano pierś kurczaka przed grillowaniem.
pierś z kurczaka z grilla
Koszt przygotowania dania
14.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
322 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
20

Pierś z kurczaka z grilla - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o piersi z kurczaka z grilla

Planujesz grilla z rodziną czy ze znajomymi w piękny letni dzień? Masz więcej czasu latem na pracę w ogródku ale nie masz pomysłu co zrobić na obiad? Masz ochotę na grilla z dziewczyną nad jeziorem w miejscach do tego przeznaczonych? Pierś z kurczaka z grilla świetnie sprawdzi się w każdym z tych przypadków. Mięso drobiowe możesz przygotować także z grilla elektrycznego. Teraz odpowiemy sobie na kilka pytań odnośnie przepisu, a brzmią one następująco: jak pokroić, jak przyprawić, jak panierować oraz jak przygotować filety z kurczaka na grilla. Mięso z kurczaka przetnij wzdłuż dzieląc filet na dwa mniejsze kawałki. Do przygotowania marynaty użyj oliwy oraz przypraw: soli, pieprzu, soku z cytryny, czosnku oraz tymianku. Marynata może składać się również z innych przypraw. Marynowana pierś z kurczaka nie musi być już panierowana, ponieważ mięso z grilla będzie bardziej soczyste, jeśli nie użyjesz żadnej panierki. Zamarynowaną pierś z kurczaka możesz usmażyć na patelni grillowej lub rozgrzanym ruszcie grilla. Przepis na tą pyszną potrawę z grilla jest bardzo prosty i nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego.

Mięso z piersi kurczaka to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B, głównie niacynę oraz pirydoksynę. Pierwsza z nich przyczynia się do mniejszej produkcji cholesterolu LDL, przez co pomocna jest w leczeniu schorzeń związanych z zaburzeniami gospodarki lipidowej. Druga z nich pełni wiele równie ważnych funkcji, przede wszystkim pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz układu odpornościowego.

Podsumowując soczysta, marynowana w przyprawach pierś z kurczaka to idealny pomysł na grilla. Dobrze sprawdzi się na diecie bezglutenowej, redukcyjnej, niskowęglowodanowej. Mięso z piersi przyrządzone na grillu jest bardzo soczyste i pasuje do wielu dodatków węglowodanowych. Będzie świetnym pomysłem na szybki obiad lub posiłek do pracy, ponieważ grillowana pierś równie dobrze smakuje na zimno.

Wartości odżywcze piersi z kurczaka z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
161.02 kcal
322.04 kcal
Białko
19.24 g
38.49 g

Węglowodany w piersi z kurczaka z grilla

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
0.79 g
1.59 g
Węglowodany przyswajalne
0.55 g
1.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.24 g
0.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
8.64 g
17.28 g
Tłuszcze nasycone
2.36 g
4.71 g
Tłuszcze nienasycone
6.28 g
12.57 g
Tłuszcze jednonasycone
5.25 g
10.50 g
Tłuszcze wielonasycone
1.04 g
2.07 g
Cholesterol
62.13 mg
124.26 mg

Witaminy w przepisie na pierś z kurczaka z grilla

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
7.74 µg (mcg)
15.49 µg (mcg)
Witamina B6
0.70 mg
1.39 mg
Witamina B12
0.18 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Witamina C
4.51 mg
9.02 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.41 mg
2.82 mg
Retinol
7.66 µg (mcg)
15.32 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.31 mg
Niacyna
8.18 mg
16.36 mg
Foliany
8.60 µg (mcg)
17.19 µg (mcg)
Beta karoten
0.26 µg (mcg)
0.51 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierś z kurczaka z grilla

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
38.60 mg
77.19 mg
Potas
296.06 mg
592.13 mg
Wapń
6.53 mg
13.06 mg
Fosfor
182.64 mg
365.28 mg
Magnez
24.51 mg
49.02 mg
Żelazo
0.36 mg
0.71 mg
Cynk
0.58 mg
1.17 mg
Miedź
0.04 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka z grilla 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piersi z kurczaka z grilla

Lista alergenów dla piersi z kurczaka z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kurczaka z grilla

Cena przygotowania piersi z kurczaka z grilla

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Cytryna
40 g
pół małej sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.29
Za 40 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
37.30
Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób