Pierś z kurczaka z grilla
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Cytryna - pół małej sztuki (40 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Przepis na pierś z kurczaka z grilla krok po kroku
Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz, oczyść z pozostałych włókien i natnij wzdłuż dzieląc jedną pierś na dwa cieńsze filety.
Przygotowane mięs roztłucz tłuczkiem do mięsa. Oprósz każdy kawałek solą i pieprzem.
Do miseczki wyciśnij sok z cytryny, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę , tymianek oraz oliwę. Do marynaty włóż mięso z kurczaka, dokładnie je wymieszaj i odstaw na 10 minut.
W czasie gdy mięso się marynuje rozgrzej patelnię grillową.
Mięso z piersi kurczaka ułóż na rozgrzanej patelni i smaż z każdej strony po około 5 minut.
Gotowe mięso możesz podać z surówką z warzyw sezonowych oraz pieczonymi ziemniakami.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat piersi z kurczaka z grilla
Planujesz grilla z rodziną czy ze znajomymi w piękny letni dzień? Masz więcej czasu latem na pracę w ogródku ale nie masz pomysłu co zrobić na obiad? Masz ochotę na grilla z dziewczyną nad jeziorem w miejscach do tego przeznaczonych? Pierś z kurczaka z grilla świetnie sprawdzi się w każdym z tych przypadków. Mięso drobiowe możesz przygotować także z grilla elektrycznego. Teraz odpowiemy sobie na kilka pytań odnośnie przepisu, a brzmią one następująco: jak pokroić, jak przyprawić, jak panierować oraz jak przygotować filety z kurczaka na grilla. Mięso z kurczaka przetnij wzdłuż dzieląc filet na dwa mniejsze kawałki. Do przygotowania marynaty użyj oliwy oraz przypraw: soli, pieprzu, soku z cytryny, czosnku oraz tymianku. Marynata może składać się również z innych przypraw. Marynowana pierś z kurczaka nie musi być już panierowana, ponieważ mięso z grilla będzie bardziej soczyste, jeśli nie użyjesz żadnej panierki. Zamarynowaną pierś z kurczaka możesz usmażyć na patelni grillowej lub rozgrzanym ruszcie grilla. Przepis na tą pyszną potrawę z grilla jest bardzo prosty i nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego.
Mięso z piersi kurczaka to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B, głównie niacynę oraz pirydoksynę. Pierwsza z nich przyczynia się do mniejszej produkcji cholesterolu LDL, przez co pomocna jest w leczeniu schorzeń związanych z zaburzeniami gospodarki lipidowej. Druga z nich pełni wiele równie ważnych funkcji, przede wszystkim pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz układu odpornościowego.
Podsumowując soczysta, marynowana w przyprawach pierś z kurczaka to idealny pomysł na grilla. Dobrze sprawdzi się na diecie bezglutenowej, redukcyjnej, niskowęglowodanowej. Mięso z piersi przyrządzone na grillu jest bardzo soczyste i pasuje do wielu dodatków węglowodanowych. Będzie świetnym pomysłem na szybki obiad lub posiłek do pracy, ponieważ grillowana pierś równie dobrze smakuje na zimno.
Alergeny w piersi z kurczaka z grilla
Lista alergenów dla piersi z kurczaka z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kurczaka z grilla
Wartości odżywcze piersi z kurczaka z grilla
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.