Przepis na pierś z kurczaka z brokułami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Pierś z kurczaka pokrój na kawałki.

Dopraw solą i pieprzem.

Podziel brokuł na małe różyczki.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj do cebuli kurczaka i smaż przez 3-4 minuty.

Dodaj brokuły na patelnię, wlej wodę i podduś pod przykryciem przez 7 minut.

Na koniec całość dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę i wymieszaj.

Pierś z kurczaka z brokułami i ryżem podana na białym talerzu.
Pierś z kurczaka z brokułami
Koszt przygotowania dania
32.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
418 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
27

Pierś z kurczaka z brokułami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o piersi z kurczaka z brokułami

Pierś z kurczaka z brokułami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pierś z kurczaka jest mięsem bardzo delikatnym w smaku i świetnie sprawdza się z rozmaitymi dodatkami warzyw a także owoców. Przepis na pierś z kurczaka z brokułami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potraw potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, brokuł, cebula, śmietana kwaśna, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić pierś z kurczaka z brokułami? Pierś z kurczaka pokrój na kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Podziel brokuł na małe różyczki. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do cebuli kurczaka i smaż przez 3-4 minuty. Dodaj brokuły na patelnię, wlej wodę i podduś pod przykryciem przez 7 minut. Na koniec całość dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę i wymieszaj.

Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Brokuły są także cenione za działanie antynowotworowe. Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę.

Podsumowując pyszna pierś z brokułem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pierś w sosie może być dobry dodatkiem do makaronu lub ryżu. Smaczna pierś świetnie sprawdzi się także jako danie do pracy. Pierś jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni. Pierś można przygotować także z dodatkiem kalafiora lub cukinii.

Wartości odżywcze piersi z kurczaka z brokułami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kalorie)
112.97 kcal
418.00 kcal
Białko
10.06 g
37.22 g

Węglowodany w piersi z kurczaka z brokułami

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany
4.49 g
16.60 g
Węglowodany przyswajalne
3.65 g
13.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.84 g
3.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz
6.08 g
22.50 g
Tłuszcze nasycone
2.36 g
8.72 g
Tłuszcze nienasycone
3.73 g
13.78 g
Tłuszcze jednonasycone
2.72 g
10.08 g
Tłuszcze wielonasycone
1.00 g
3.71 g
Cholesterol
35.19 mg
130.20 mg

Witaminy w przepisie na pierś z kurczaka z brokułami

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A
29.57 µg (mcg)
109.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.37 mg
1.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
20.68 mg
76.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Witamina E
0.45 mg
1.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
22.43 µg (mcg)
83.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.81 mg
14.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
22.49 µg (mcg)
83.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
82.76 µg (mcg)
306.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierś z kurczaka z brokułami

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód
42.76 mg
158.20 mg
Potas
264.22 mg
977.60 mg
Wapń
46.27 mg
171.20 mg
Fosfor
114.92 mg
425.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.86 mg
77.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.35 mg
1.28 mg
Cynk
0.48 mg
1.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka z brokułami 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piersi z kurczaka z brokułami

Lista alergenów dla piersi z kurczaka z brokułami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania piersi z kurczaka z brokułami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
700 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.40
Za 700 g
Brokuły
400 g
1 średnia sztuka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śmietana 12%
400 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.40
Za 400 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
51.40
Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka z brokułami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób