Pierś z kurczaka w sosie własnym

Opublikowano: 17.06.2023 r., 18:22 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pierś z kurczaka w sosie własnym
Pierś z kurczaka w sosie własnym
Pierś z kurczaka w sosie własnym to idealny pomysł na posiłek dla całej Twojej rodziny, dlatego koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 20 min
126 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 filety (400 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (20 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (240 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na piersi z kurczaka w sosie własnym krok po kroku

Mięso z piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj kawałki mięsa, podsmaż około 5 min i ściągnij z patelni.

Na tę samą patelnię dodaj pokrojoną cebulę i marchewkę, delikatnie podsmaż.

W garnku przygotuj bulion lub wlej wodę, podgrzej, a następnie dodaj mięso oraz warzywa.

Gotuj całość na małym ogniu przez 10 min.

Stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną małymi porcjami.

Jak oceniasz przepis na piersi z kurczaka w sosie własnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat piersi z kurczaka w sosie własnym

Pierś z kurczaka w sosie własnym to idealny przepis na lekkostrawne danie, które możesz podawać małym dzieciom, ponieważ nie obciąży ich układu pokarmowego.

Danie idealnie sprawdzi się, także dla osób starszych, ale i dla wszystkich członków Twojej rodziny.

Poznaj mój przepis na pierś z kurczaka w sosie własnym i przygotuj pyszne danie na obiad.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci takie składniki jak: piersi z kurczaka, bulion warzywny, odrobina mąki ziemniaczanej, cebula, marchewki i olej rzepakowy.

Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.

Jednym z głównych składników naszego dania to mięso z piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Zatem, jak zrobić pierś z kurczaka w sosie własnym?

Mięso z piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj kawałki mięsa, podsmaż około 5 min i ściągnij z patelni. Na tę samą patelnię dodaj pokrojoną cebulę i marchewkę, delikatnie podsmaż. W garnku przygotuj bulion lub wlej wodę, podgrzej, a następnie dodaj mięso oraz warzywa. Gotuj całość na małym ogniu przez 10 min. Stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną małymi porcjami.

Nasza duszona pierś z kurczaka jest dobra do podania, sam widzisz, jaka to łatwa sprawa przygotowaniu teraz przekonaj się, jak smaczna jest to potrawa. Dlatego koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis nie tylko na obiad, potrawka będzie najlepsza na każdy posiłek.

Potrawkę możesz podawać z ryżem, ziemniaczanym puree lub groszkiem i marchewką.

Skoro już wiesz, jak ugotować potrawkę, przygotuj ją dla całej swojej rodziny.

Alergeny w piersi z kurczaka w sosie własnym

Lista alergenów dla piersi z kurczaka w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze piersi z kurczaka w sosie własnym

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować mięso z indyka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
63.37
126.74
Białko (g)
7.55
15.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.22
8.44
Węglowodany przyswajalne (g)
3.46
6.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
1.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
1.70
3.40
Tłuszcze nasycone (g)
0.59
1.17
Tłuszcze nienasycone (g)
1.11
2.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.74
1.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
0.74
Cholesterol (mg)
22.99
45.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
165.35
330.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.91
3.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.31
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.83
5.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.32
6.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.31
16.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1609.45
3218.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
144.93
289.86
Potas (mg)
200.39
400.79
Wapń (mg)
11.83
23.65
Fosfor (mg)
79.81
159.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.29
26.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.24
0.47
Cynk (mg)
0.29
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka w sosie własnym 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kurczaka w sosie własnym

Koszt składników
48.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 filety
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
240 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
48.50