Przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 sztuki
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Kurki świeże 200 g
- Śmietana 18% 180 g 1 opakowanie
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
Mięso umyj i oczyść, a następnie pokrój w kostkę i dopraw do smaku.
Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i czosnek.
Dodaj mięso, a następnie wlej śmietankę.
Na samym końcu dodaj umyte, przekrojone na pół kurki.
Danie posyp obficie posiekaną kolendrą i podawaj z ryżem lub ziemniaczanym puree.
-
Pierś z kurczaka
-
Pad thai z kurczakiem
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Makaron po chińsku
-
Pierożki wonton z kurczakiem
-
Strogonow z kurczaka
-
Leczo z kurczakiem
-
Terrina
-
Pierś z kurczaka ze szpinakiem
-
Pierś z kurczaka z pieczarkami
-
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
-
Tarta z brokułami
-
Shoarma z kurczaka
-
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym
-
Filet z kurczaka

(liczba kalorii)
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym - cechy przepisu
Więcej o piersi z kurczaka w sosie kurkowym
Szybki pomysł na obiad z kurczakiem w towarzystwie aromatycznych grzybów? Koniecznie poznaj mój przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym.
Będzie to idealna propozycja na obiad w gronie rodziny lub przyjaciół. Danie będzie niezwykle delikatne, dlatego śmiało możesz podawać je wszystkich członkom rodziny.
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym powstaje błyskawicznie, wystarczy, że zaopatrzysz się w takie produkty jak: śmietana lub jogurt grecki, kurki świeże, pierś z kurczaka, cebula, czosnek, odrobina oleju rzepakowego oraz ulubione przyprawy.
Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.
Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.
Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka w naszych jelitach, czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.
Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności.
Zatem, jak zrobić pierś z kurczaka w sosie kurkowym?
W pierwszej kolejności drobno pokrój cebulę i czosnek, zeszklij na oleju rzepakowym i dodaj wcześniej umyte, osuszone i pokrojone w kostkę mięso.
Podsmażaj chwilę, a następnie dodaj śmietankę, możesz zastąpić ją jogurtem greckim wersji light lub tradycyjnym. Będzie to zdecydowanie mniej kaloryczny wybór niż śmietana.
Kurki w tym czasie przełóż do miseczki i zalej zimną wodą, dzięki temu pozbędziesz się zabrudzeń. Tak przygotowane grzyby przekrój na pół i dodaj do sosu.
Nie zapominaj o Twoich ulubionych przyprawach, postaw na świeże zioła.
W kilka chwil nasza pyszna propozycja na obiad jest gotowa do podania. Postaw na pierś z kurczaka w sosie kurkowym i zaskocz wszystkich gości, tym aromatycznym daniem.
Wartości odżywcze piersi z kurczaka w sosie kurkowym
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w piersi z kurczaka w sosie kurkowym
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na pierś z kurczaka w sosie kurkowym
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na pierś z kurczaka w sosie kurkowym
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w piersi z kurczaka w sosie kurkowym
Lista alergenów dla piersi z kurczaka w sosie kurkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%