Przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Mięso umyj i oczyść, a następnie pokrój w kostkę i dopraw do smaku.

Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i czosnek.

Dodaj mięso, a następnie wlej śmietankę.

Na samym końcu dodaj umyte, przekrojone na pół kurki.

Danie posyp obficie posiekaną kolendrą i podawaj z ryżem lub ziemniaczanym puree.

pierś z kurczaka w sosie kurkowym
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym
Koszt przygotowania dania
27.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
249 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
30

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o piersi z kurczaka w sosie kurkowym

Szybki pomysł na obiad z kurczakiem w towarzystwie aromatycznych grzybów? Koniecznie poznaj mój przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym.

Będzie to idealna propozycja na obiad w gronie rodziny lub przyjaciół. Danie będzie niezwykle delikatne, dlatego śmiało możesz podawać je wszystkich członkom rodziny.

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym powstaje błyskawicznie, wystarczy, że zaopatrzysz się w takie produkty jak: śmietana lub jogurt grecki, kurki świeże, pierś z kurczaka, cebula, czosnek, odrobina oleju rzepakowego oraz ulubione przyprawy.

Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.

Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka w naszych jelitach, czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności.

Zatem, jak zrobić pierś z kurczaka w sosie kurkowym?

W pierwszej kolejności drobno pokrój cebulę i czosnek, zeszklij na oleju rzepakowym i dodaj wcześniej umyte, osuszone i pokrojone w kostkę mięso.

Podsmażaj chwilę, a następnie dodaj śmietankę, możesz zastąpić ją jogurtem greckim wersji light lub tradycyjnym. Będzie to zdecydowanie mniej kaloryczny wybór niż śmietana.

Kurki w tym czasie przełóż do miseczki i zalej zimną wodą, dzięki temu pozbędziesz się zabrudzeń. Tak przygotowane grzyby przekrój na pół i dodaj do sosu.

Nie zapominaj o Twoich ulubionych przyprawach, postaw na świeże zioła.

W kilka chwil nasza pyszna propozycja na obiad jest gotowa do podania. Postaw na pierś z kurczaka w sosie kurkowym i zaskocz wszystkich gości, tym aromatycznym daniem.

Wartości odżywcze piersi z kurczaka w sosie kurkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
124.76 kcal
249.52 kcal
Białko
10.89 g
21.78 g

Węglowodany w piersi z kurczaka w sosie kurkowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
3.81 g
7.63 g
Węglowodany przyswajalne
2.77 g
5.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.05 g
2.09 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
7.31 g
14.62 g
Tłuszcze nasycone
3.59 g
7.18 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.60 g
7.21 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.66 g
5.33 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.94 g
1.88 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol
43.76 mg
87.52 mg
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierś z kurczaka w sosie kurkowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.40 mg
0.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
1.16 µg (mcg)
2.33 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.16 mg
10.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
7.70 µg (mcg)
15.41 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierś z kurczaka w sosie kurkowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
28.52 mg
57.03 mg
Potas
303.20 mg
606.40 mg
Wapń
29.99 mg
59.98 mg
Fosfor
126.05 mg
252.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.52 mg
37.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.98 mg
1.96 mg
Cynk
0.55 mg
1.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka w sosie kurkowym 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piersi z kurczaka w sosie kurkowym

Lista alergenów dla piersi z kurczaka w sosie kurkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania piersi z kurczaka w sosie kurkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Kurki świeże
200 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Śmietana 18%
180 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 180 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
61.20
Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób