Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym krok po kroku

Mięso umyj i oczyść, a następnie pokrój w kostkę i dopraw do smaku.

Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i czosnek.

Dodaj mięso, a następnie wlej śmietankę.

Na samym końcu dodaj umyte, przekrojone na pół kurki.

Danie posyp obficie posiekaną kolendrą i podawaj z ryżem lub ziemniaczanym puree.

pierś z kurczaka w sosie kurkowym
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym - cechy przepisu
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - pierś z kurczaka w sosie kurkowym

W skrócie
Kalorii w porcji
249 kcal
Wielkość
jednej porcji
200 g
Indeks glikemiczny
30

Wartości odżywcze piersi z kurczaka w sosie kurkowym

na 100g gotowej potrawy

Kurki przed smażeniem zamocz w misce z wodą, w ten sposób pozbędziesz się zanieczyszczeń.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
124.76
249.52
Białko (g)
10.89
21.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.81
7.63
Węglowodany przyswajalne (g)
2.77
5.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
2.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.31
14.62
Tłuszcze nasycone (g)
3.71
7.41
Tłuszcze nienasycone (g)
3.60
7.21
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.66
5.33
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
1.88
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.76
87.52
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.40
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.16
2.33
Tiamina (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.16
10.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.70
15.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
28.52
57.03
Potas (mg)
303.20
606.40
Wapń (mg)
29.99
59.98
Fosfor (mg)
126.05
252.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.52
37.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.98
1.96
Cynk (mg)
0.55
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka w sosie kurkowym 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piersi z kurczaka w sosie kurkowym

Lista alergenów dla piersi z kurczaka w sosie kurkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Więcej informacji na temat piersi z kurczaka w sosie kurkowym

Szybki pomysł na obiad z kurczakiem w towarzystwie aromatycznych grzybów? Koniecznie poznaj mój przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym.

Będzie to idealna propozycja na obiad w gronie rodziny lub przyjaciół. Danie będzie niezwykle delikatne, dlatego śmiało możesz podawać je wszystkich członkom rodziny.

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym powstaje błyskawicznie, wystarczy, że zaopatrzysz się w takie produkty jak: śmietana lub jogurt grecki, kurki świeże, pierś z kurczaka, cebula, czosnek, odrobina oleju rzepakowego oraz ulubione przyprawy.

Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.

Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka w naszych jelitach, czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności.

Zatem, jak zrobić pierś z kurczaka w sosie kurkowym?

W pierwszej kolejności drobno pokrój cebulę i czosnek, zeszklij na oleju rzepakowym i dodaj wcześniej umyte, osuszone i pokrojone w kostkę mięso.

Podsmażaj chwilę, a następnie dodaj śmietankę, możesz zastąpić ją jogurtem greckim wersji light lub tradycyjnym. Będzie to zdecydowanie mniej kaloryczny wybór niż śmietana.

Kurki w tym czasie przełóż do miseczki i zalej zimną wodą, dzięki temu pozbędziesz się zabrudzeń. Tak przygotowane grzyby przekrój na pół i dodaj do sosu.

Nie zapominaj o Twoich ulubionych przyprawach, postaw na świeże zioła.

W kilka chwil nasza pyszna propozycja na obiad jest gotowa do podania. Postaw na pierś z kurczaka w sosie kurkowym i zaskocz wszystkich gości, tym aromatycznym daniem.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kurczaka w sosie kurkowym

Koszt składników
61.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Kurki świeże
200 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Śmietana 18%
180 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 180 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
61.20
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób