Pierś z kurczaka w sosie koperkowym
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżeczka (5 g)
- Masło - 1 łyżeczka (5 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Bulion drobiowy - 7,5 łyżki (75 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 7,5 łyżki (75 g)
- Koperek - 1/2 pęczka (30 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
Przepis na pierś z kurczaka w sosie koperkowym krok po kroku
Kurczaka oczyścić z błonek i pokrój na dwa mniejsze filety. Delikatnie rozbij tłuczkiem. Dopraw i obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej oliwę, wyłóż kurczaka i podsmażaj z każdej strony ok. 2 minuty. Zdejmij na talerz.
Na tę samą patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę, dodaj masło i podsmażaj.
Wlej bulion, przyprawy, zamieszaj i dodaj podsmażonego wcześniej kurczaka. Gotuj ok. 3-4 minut, przewracając mięso na drugą stronę w połowie czasu.
Wlej zahartowaną śmietankę, dodaj posiekany koperek, wymieszaj i zagotuj.
Więcej informacji na temat piersi z kurczaka w sosie koperkowym
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym to pomysł na pyszne i proste w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Pasuje do wielu dodatków, między innymi ziemniaków, makaronu, ryżu, czy wielu rodzajów kasz – w każdej z tych wersji będzie równie smaczna. W towarzystwie warzyw w postaci na przykład surówki, czy warzyw gotowanych na parze, pierś z kurczaka w sosie koperkowym będzie nie tylko dobra, ale również zdrowa i pełnowartościowa. To danie bardzo łagodne, delikatne w smaku i lekkostrawne, dlatego sprawdzi się również jako posiłek dla dzieci. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pierś z kurczaka w sosie koperkowym jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz przepis na pewno będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania tego dania potrzebne Ci będą filety z kurczaka, bulion drobiowy, śmietanka, odrobina mąki, masła i oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego oraz drobno posiekana cebulka i koperek. Rozbite tłuczkiem, obtoczone w mące mięso wystarczy lekko podsmażyć z obu stron, a następnie podgotować w bulionie z przyprawami i podsmażoną cebulką. Do całości wystarczy dodać śmietanę i dużo koperku – to wszystko, danie będzie gotowe do podania w niecałe pół godziny. Jak widzisz, przepis na pierś z kurczaka jest naprawdę prosty i nie wymaga ani zaawansowanego sprzętu, wyszukanych składników, czy większych umiejętności kulinarnych. Pierś z kurczaka w śmietankowo-koperkowym sosie wyjdzie pyszna, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz szczegółowy przepis i dowiedzieć się jak krok po kroku przygotować to pyszne danie, idealne na rodzinny obiad lub kolację. Dzięki wysokiej zawartości białka jest ono bardzo sycące, przez co uczucie najedzenia utrzyma się dłużej i ograniczy chęć na podjadanie – śmiało możesz je więc wykorzystać również na diecie redukcyjnej. Pamiętaj jednak, że śmietanka jest dość kaloryczna, dlatego, jeśli chcesz przygotować wersje bardziej fit, wybierz tą o mniejszej zawartości tłuszczu.
Alergeny w piersi z kurczaka w sosie koperkowym
Lista alergenów dla piersi z kurczaka w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze piersi z kurczaka w sosie koperkowym
Aby obniżyć kaloryczność śmietankę warto częściowo zastąpić jogurtem naturalnym.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.