Przepis na pierś z kurczaka w sosie curry krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Brokuły podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Mięso pokrój w kostkę i dopraw do smaku, a następnie wymieszaj z olejem.

Usmaż mięso na patelni, wlej mleczko kokosowe i gotuj na niewielkim ogniu.

Dodaj pastę curry i wymieszaj do połączenia się składników.

Kurczaka curry podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem.

pierś z kurczaka w sosie curry
Pierś z kurczaka w sosie curry
Koszt przygotowania dania
23.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
198 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
80

Pierś z kurczaka w sosie curry - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o piersi z kurczaka w sosie curry

Prosty pomysł na pierś z kurczaka w sosie curry? Aromatyczna kuchnia indyjska mocą swoich przypraw przeniesie Cię na odległy kontynent. Podstawą tego dania jest curry, może być ono w postaci sypkiej przyprawy lub pasty curry.

Obojętnie na którą wersję się zdecydujesz, danie będzie pyszne. Idealnie sprawdzi się jako pomysł na obiad. Pamiętaj, aby w trakcie przygotowywania dania curry dodać, gdy w daniu już jest jakiś rodzaj tłuszczu. Może to być olej rzepakowy lub mleko kokosowe, które należy do produktów tłustych. Wtedy curry idealnie się rozpuści i w całość otuli nasze danie.

Skoro podstawę już znamy. Co dalej? Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie curry? Postaw na ulubione warzywa. Idealnie sprawdzą się takie, które charakterystycznie „chrupią”. Do takich warzyw należy papryka czy brokuł. W następnej kolejności postaw na sezonowe warzywa. Może to być cukinia lub dynia. Wybierz któreś z nich i połącz ze sobą.

Jednym z głównych składników naszego dania to mięso z piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Wszystkie warzywa otuli sos curry na bazie mleka kokosowego. Jeśli jednak chcesz postawić na wersję bez mleka kokosowego, możesz zdecydować się na napój roślinny, wtedy będzie trzeba zagęścić sos odrobiną mąki ziemniaczanej lub płatków drożdżowych nieaktywnych. Każda z tych opcji to dobre rozwiązanie na obiad lub rozgrzewającą kolację. W okresie jesiennym rozgrzewające potrawy fantastycznie się sprawdzą, właśnie do takich dań należy wegańskie curry. Skoro mowa o rozgrzewających przyprawach do curry warto dodać papryczkę chili, która sprawi, że danie będzie nieco ostre. Curry możesz podawać z ryżem, kaszą lub pieczonymi plackami pity. Każda wersja będzie dobra i pyszna. Będzie to idealny pomysł na obiad. Pamiętaj o dopieszczeniu potrawy świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Całość skropl sokiem z limonki.

Nieco niżej przedstawiam przepis na pierś z kurczaka w sosie curry krok po kroku.

Wartości odżywcze piersi z kurczaka w sosie curry

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
99.19 kcal
198.39 kcal
Białko
8.58 g
17.15 g

Węglowodany w piersi z kurczaka w sosie curry

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
8.74 g
17.48 g
Węglowodany przyswajalne
7.78 g
15.55 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.96 g
1.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
3.46 g
6.93 g
Tłuszcze nasycone
1.32 g
2.65 g
Tłuszcze nienasycone
2.14 g
4.28 g
Tłuszcze jednonasycone
1.49 g
2.97 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.64 g
1.27 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol
25.07 mg
50.15 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierś z kurczaka w sosie curry

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
19.10 µg (mcg)
38.21 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6
0.33 mg
0.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C
27.44 mg
54.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol
9.55 µg (mcg)
19.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna
3.09 mg
6.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany
24.13 µg (mcg)
48.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten
112.35 µg (mcg)
224.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierś z kurczaka w sosie curry

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
149.98 mg
299.96 mg
Potas
246.43 mg
492.85 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń
48.44 mg
96.88 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor
146.29 mg
292.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez
19.74 mg
39.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo
0.40 mg
0.80 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk
0.45 mg
0.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka w sosie curry 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piersi z kurczaka w sosie curry

Lista alergenów dla piersi z kurczaka w sosie curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry

Cena przygotowania piersi z kurczaka w sosie curry

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Mleczko kokosowe
400 ml
1 puszka
5.00
Za 400.0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Czerwona pasta curry
10 g
1 łyżeczka
10.00
Za 120.0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 10 g
Brokuły
400 g
1 sztuka
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koszt składników
49.00
Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka w sosie curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób