Pierś z kurczaka w sosie curry

Opublikowano: 29.04.2022 r., 11:43 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pierś z kurczaka w sosie curry
Pierś z kurczaka w sosie curry
Mięso z piersi z kurczaka z sosem curry na mleczku kokosowym to świetny pomysł na domowy obiad dla całej rodziny. Koniecznie poznaj mój przepis, który wykonasz w krótkim czasie.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
198 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 2 sztuki (400 g)
  • Mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Czerwona pasta curry 1 łyżeczka (10 g)
  • Brokuły 1 sztuka (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na pierś z kurczaka w sosie curry krok po kroku

Brokuły podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Mięso pokrój w kostkę i dopraw do smaku, a następnie wymieszaj z olejem.

Usmaż mięso na patelni, wlej mleczko kokosowe i gotuj na niewielkim ogniu.

Dodaj pastę curry i wymieszaj do połączenia się składników.

Kurczaka curry podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem.

Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka w sosie curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,7% osób

Więcej informacji na temat piersi z kurczaka w sosie curry

Prosty pomysł na pierś z kurczaka w sosie curry? Aromatyczna kuchnia indyjska mocą swoich przypraw przeniesie Cię na odległy kontynent. Podstawą tego dania jest curry, może być ono w postaci sypkiej przyprawy lub pasty curry.

Obojętnie na którą wersję się zdecydujesz, danie będzie pyszne. Idealnie sprawdzi się jako pomysł na obiad. Pamiętaj, aby w trakcie przygotowywania dania curry dodać, gdy w daniu już jest jakiś rodzaj tłuszczu. Może to być olej rzepakowy lub mleko kokosowe, które należy do produktów tłustych. Wtedy curry idealnie się rozpuści i w całość otuli nasze danie.

Skoro podstawę już znamy. Co dalej? Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie curry? Postaw na ulubione warzywa. Idealnie sprawdzą się takie, które charakterystycznie „chrupią”. Do takich warzyw należy papryka czy brokuł. W następnej kolejności postaw na sezonowe warzywa. Może to być cukinia lub dynia. Wybierz któreś z nich i połącz ze sobą.

Jednym z głównych składników naszego dania to mięso z piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Wszystkie warzywa otuli sos curry na bazie mleka kokosowego. Jeśli jednak chcesz postawić na wersję bez mleka kokosowego, możesz zdecydować się na napój roślinny, wtedy będzie trzeba zagęścić sos odrobiną mąki ziemniaczanej lub płatków drożdżowych nieaktywnych. Każda z tych opcji to dobre rozwiązanie na obiad lub rozgrzewającą kolację. W okresie jesiennym rozgrzewające potrawy fantastycznie się sprawdzą, właśnie do takich dań należy wegańskie curry. Skoro mowa o rozgrzewających przyprawach do curry warto dodać papryczkę chili, która sprawi, że danie będzie nieco ostre. Curry możesz podawać z ryżem, kaszą lub pieczonymi plackami pity. Każda wersja będzie dobra i pyszna. Będzie to idealny pomysł na obiad. Pamiętaj o dopieszczeniu potrawy świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Całość skropl sokiem z limonki.

Nieco niżej przedstawiam przepis na pierś z kurczaka w sosie curry krok po kroku.

Alergeny w piersi z kurczaka w sosie curry

Lista alergenów dla piersi z kurczaka w sosie curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry

Wartości odżywcze piersi z kurczaka w sosie curry

na 100g gotowej potrawy

Zamiast pasty curry możesz skorzystać z przyprawy curry.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
99.19
198.39
Białko (g)
8.58
17.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
8.74
17.48
Węglowodany przyswajalne (g)
7.78
15.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
1.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.46
6.93
Tłuszcze nasycone (g)
1.32
2.65
Tłuszcze nienasycone (g)
2.14
4.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.49
2.97
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
1.27
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.07
50.15
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
19.10
38.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
27.44
54.87
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.55
19.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.09
6.19
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.13
48.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
112.35
224.70
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
149.98
299.96
Potas (mg)
246.43
492.85
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
48.44
96.88
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
146.29
292.58
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.74
39.48
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.40
0.80
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.45
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka w sosie curry 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kurczaka w sosie curry

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Mleczko kokosowe
400 ml
1 puszka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Czerwona pasta curry
10 g
1 łyżeczka
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 10 g
Brokuły
400 g
1 sztuka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koszt składników
49.00