Pierś z kurczaka w sosie

Opublikowano: 23.07.2021 r., 16:09 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w sosie na patelni
Pierś z kurczaka w sosie
Delikatna, kremowa i wyśmienita w smaku pierś z kurczaka w sosie sprawdzi się idealnie na obiad lub kolację z dodatkiem ryżu, ziemniaków lub kaszy i Twojej ulubionej surówki.
Przygotowanie 10 min
Czas duszenia 20 min
413 kcal
Kcal w porcji
284 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 3 sztuki (600 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 150 mililitrów (100 g)
  • Bulion warzywny (150 ml)
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 1 łyżka (15 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
  • Masło - 1 łyżka (15 g)
  • Cytryna - 2 plastry (24 g)
  • Sok z cytryny - 2 łyżki (24 ml)
  • Czosnek - 1 ząbek (6 g)
  • Natka pietruszki - 2 łyżeczki (10 g)
  • Koperek - 2 łyżeczki (8 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na pierś z kurczaka w sosie krok po kroku

Pierś z kurczaka oczyść z błonek. Przekrój je na pół wzdłuż.

Na patelnie rozgrzej olej i podsmaż z obu stron piersi. Do smażenia dodaj ząbek czosnku.

Przesuń je na bok, dodaj masło i wsyp mąkę. Wymieszaj ją z tłuszczem i całość zalej bulionem.

Do piersi z kurczaka dodaj sok z cytryny, 1/2 łyżeczkę soli, sporą szczyptę pieprzu oraz papryki słodkiej.

Gotuj 5 minut.

Posyp natką pietruszki i koperkiem. Dodaj świeże plastry cytryny.

Sos można doprawić świeżym rozmarynem.

Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat piersi z kurczaka w sosie

Pierś z kurczaka w sosie to oryginalna forma przygotowania popularnej piersi z kurczaka. Możesz tak przyrządzić całe piersi z kurczaka lub przygotować bitki. Jest to idealna propozycja na obiad, a także na kolację. Pomysł na filet w sosie urozmaici Twoje posiłki i wniesie coś nowego do dotychczasowej diety.

Mięso filetu z kurczaka jest łatwostrawną skarbnicą łatwo przyswajalnego białka przy niskiej zawartości cholesterolu i tłuszczu. Jest także źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B3 oraz B6, a także składników mineralnych takich jak cynk, selen, magnez i fosfor. Duszona na patelni pierś z kurczaka jest fajną alternatywą dla klasycznych kotletów, smażonych na patelni lub grillowanych. Przepis na pierś z kurczaka w sosie jest łatwa w przygotowaniu, należy jednak pamiętać o odpowiednim czasie gotowania aby kurczak nie stał się suchy. Odpowiednia długość duszenia zagwarantuje, że filet będzie delikatny, soczysty i wyśmienity w smaku. Kotlety z kurczaka w sosie możesz przygotować w różnych sosach, świetnie sprawdzi się sos serowy, szpinakowy, paprykowy, pieczarkowy czy koperkowy. Każdy sos przygotujesz w podobny sposób jak ten, który jest w przepisie. Pierś z kurczaka w sosie cytrynowym z dodatkiem koperku i natki pietruszki jest wyśmienity, aksamitny i pasuje do wielu dodatków. Danie to możesz podać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, z ryżem czy kaszą. Do tak przygotowanego kurczaka pasuje wiele dodatków warzywnych, możesz podać sałatę z warzywami i winegretem, buraki, surówkę porową, surówkę z kapusty białej czy kapusty pekińskiej, możesz także przygotować brokułu gotowane na parze, kalafiora lub fasolkę szparagową. Jak zrobić pierś kurczaka w sosie dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Pierś z kurczaka w sosie to wyjątkowe, szybkie i bardzo smaczne danie, które urozmaici codzienne posiłki i wprowadzi coś nowego do Twojej diety. W sosie możesz przemycić wiele warzyw, dzięki czemu dodasz do diety więcej składników odżywczych.

Alergeny w piersi z kurczaka w sosie

Lista alergenów dla piersi z kurczaka w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista

Wartości odżywcze piersi z kurczaka w sosie

na 100g gotowej potrawy

Pierś z kurczaka w sosie jest wyśmienitą, mięsną częścią obiadu. Aby danie było lżejsze zamiast śmietany 30% możesz użyć śmietany 12% lub jogurtu naturalnego. Jeśli taką formę przygotowania piersi z kurczaka spożywasz okazjonalnie nie musisz zamieniać składników ponieważ zjedzenia raz na jakiś czas bardziej kalorycznej czy tłustej potrawy nie wpłynie negatywnie na Twoje zdrowie jeśli odżywiasz się racjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(284g)
Energia (kcal)
145.72
413.86
Białko (g)
14.44
41.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(284g)
Węglowodany (g)
2.31
6.57
Węglowodany przyswajalne (g)
2.01
5.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
0.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(284g)
Tłuszcz (g)
8.47
24.06
Tłuszcze nasycone (g)
5.06
14.36
Tłuszcze nienasycone (g)
3.42
9.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.42
6.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
2.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.18
136.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(284g)
Witamina A (µg (mcg))
25.39
72.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.52
1.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.57
12.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
1.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.85
45.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.03
17.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.82
27.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
71.44
202.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(284g)
Sód (mg)
74.61
211.89
Potas (mg)
234.31
665.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
9.44
26.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
139.93
397.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.96
59.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.42
1.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.49
1.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka w sosie 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kurczaka w sosie

Koszt składników
75.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
3 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
150 mililitrów
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Bulion warzywny
150 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.21
Za 150 ml
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
15 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Masło
15 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Cytryna
24 g
2 plastry
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 g
Sok z cytryny
24 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.20
Za 24 ml
Czosnek
6 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 6 g
Natka pietruszki
10 g
2 łyżeczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koperek
8 g
2 łyżeczki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 8 g
Koszt składników
75.30