Przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim krok po kroku

Składniki
  • Piersi kurczaka bez skóry 300 g
  • Szpinak 200 g
  • Czosnek 20 g 2 ząbki
  • Suszone pomidory w oleju 100 g
  • Ser Feta 100 g
  • Ciasto francuskie 300 g
  • Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne

Kurczaka umyj, osusz, oczyść z błonek i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw.

Na patelni na oliwie podsmaż mięso, czosnek i szpinak.

Dodaj pokruszoną fetę i pokrojone suszone pomidory i dokładnie wymieszaj.

Ciasto francuskie podziel na mniejsze części i na każdą z nich nałóż porcję farszu.

Zawijaj w warkocz lub inny dowolny kształt.

Tak przygotowane przekąski wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut w 180 stopniach.

pierś z kurczaka zapiekana w cieście francuskim
pierś z kurczaka w cieście francuskim
Koszt przygotowania dania
33.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1371 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Pierś z kurczaka w cieście francuskim - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o piersi z kurczaka w cieście francuskim

Pierś z kurczaka cieście francuskim doskonale sprawdzi się jako przekąska i przystawka na imprezę rodzinną lub w gronie przyjaciół. Możesz ją przygotować i zjeść również w ramach drugiego śniadania, czy podwieczorku oraz wziąć ze sobą do pracy, zapakować dzieciom do szkoły, czy zabrać w podróż. Kurczak w cieście francuskim jest przepyszny i trafia w gusta każdego, kto go spróbuje. Jednocześnie przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim jest bardzo prosty i nie powinien sprawić większego problemu, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni. Jest to doskonała propozycja na danie zabierane do pracy. Aby go przygotować niezbędne będą filet z kurczaka, gotowe ciasto francuskie, szpinak, ser feta oraz suszone pomidory. Oczywiście ciasto francuskie możesz przygotować także samodzielnie, jest to jednak wersja dla osób doświadczonych i mających więcej czasu, ponieważ jest to bardzo czasochłonne. Jeśli chodzi o dodatki najlepiej sprawdzają się wspomniane połączenie szpinaku z fetą i suszonymi pomidorami - to zestawienie smaków jest przepyszne i nie może się nie udać. Jednak nie ma w tej kwestii żadnych ograniczeń, farsz możesz przygotować też z grzybami, na przykład pieczarkami lub kurkami. Samo przygotowanie jest natomiast bardzo łatwe, wystarczy że kurczaka podzielisz na mniejsze kawałki, podsmażysz z czosnkiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami i pokruszoną fetą, a następnie na każdą porcję ciasta francuskiego nałożysz farsz, zawiniesz w warkocz lub inny dowolny kształt i gotowe! Po kilkunastu minutach w piekarniku zapiekana pierś z kurczaka w cieście francuskim jest gotowa do podania. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierś z kurczaka w cieście francuskim nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. To zdrowa, bardzo sycąca przekąska, której ciężko się oprzeć.

Wartości odżywcze piersi z kurczaka w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (520g)
Energia (kalorie)
263.81 kcal
1371.80 kcal
Białko
11.12 g
57.83 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Fenyloalanina
0.48 mg
2.52 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (520g)
Tłuszcz
17.18 g
89.31 g
Tłuszcze nasycone
6.04 g
31.39 g
Tłuszcze nienasycone
11.14 g
57.92 g
Tłuszcze jednonasycone
9.11 g
47.39 g
Tłuszcze wielonasycone
2.03 g
10.54 g

Witaminy w przepisie na pierś z kurczaka w cieście francuskim

Na 100g
Na porcję (520g)
Witamina B6
0.37 mg
1.94 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.63 mg
3.30 mg
Brak danych dla: szpinak, suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
1.00 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
1.50 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
4.57 mg
23.75 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
67.75 µg (mcg)
352.30 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierś z kurczaka w cieście francuskim

Na 100g
Na porcję (520g)
Sód
235.56 mg
1224.90 mg
Potas
385.42 mg
2004.20 mg
Wapń
78.79 mg
409.70 mg
Fosfor
136.88 mg
711.80 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
37.98 mg
197.50 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.73 mg
9.00 mg
Cynk
0.83 mg
4.29 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.64 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Mangan
0.40 mg
2.07 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka w cieście francuskim 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piersi z kurczaka w cieście francuskim

Lista alergenów dla piersi z kurczaka w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Cena przygotowania piersi z kurczaka w cieście francuskim

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Suszone pomidory w oleju
100 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 100 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Ciasto francuskie
300 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Liczba porcji:
Razem
77.00
Łączny koszt
33.01
Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób