Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Opublikowano: 17.09.2021 r., 20:16 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w chrupiącym cieście francuskim
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Pierś z kurczaka cieście francuskim doskonale sprawdzi się jako przekąska i przystawka na imprezę rodzinną lub w gronie przyjaciół. Przepyszna, wytrawna i wykwintna przekąska.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
1371 kcal
Kcal w porcji
520 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Suszone pomidory w oleju (100 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Ciasto francuskie (300 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne

Przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim krok po kroku

Kurczaka umyj, osusz, oczyść z błonek i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw.

Na patelni na oliwie podsmaż mięso, czosnek i szpinak.

Dodaj pokruszoną fetę i pokrojone suszone pomidory i dokładnie wymieszaj.

Ciasto francuskie podziel na mniejsze części i na każdą z nich nałóż porcję farszu.

Zawijaj w warkocz lub inny dowolny kształt.

Tak przygotowane przekąski wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat piersi z kurczaka w cieście francuskim

Pierś z kurczaka cieście francuskim doskonale sprawdzi się jako przekąska i przystawka na imprezę rodzinną lub w gronie przyjaciół. Możesz ją przygotować i zjeść również w ramach drugiego śniadania, czy podwieczorku oraz wziąć ze sobą do pracy, zapakować dzieciom do szkoły, czy zabrać w podróż. Kurczak w cieście francuskim jest przepyszny i trafia w gusta każdego, kto go spróbuje. Jednocześnie przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim jest bardzo prosty i nie powinien sprawić większego problemu, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni. Jest to doskonała propozycja na danie zabierane do pracy. Aby go przygotować niezbędne będą filet z kurczaka, gotowe ciasto francuskie, szpinak, ser feta oraz suszone pomidory. Oczywiście ciasto francuskie możesz przygotować także samodzielnie, jest to jednak wersja dla osób doświadczonych i mających więcej czasu, ponieważ jest to bardzo czasochłonne. Jeśli chodzi o dodatki najlepiej sprawdzają się wspomniane połączenie szpinaku z fetą i suszonymi pomidorami - to zestawienie smaków jest przepyszne i nie może się nie udać. Jednak nie ma w tej kwestii żadnych ograniczeń, farsz możesz przygotować też z grzybami, na przykład pieczarkami lub kurkami. Samo przygotowanie jest natomiast bardzo łatwe, wystarczy że kurczaka podzielisz na mniejsze kawałki, podsmażysz z czosnkiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami i pokruszoną fetą, a następnie na każdą porcję ciasta francuskiego nałożysz farsz, zawiniesz w warkocz lub inny dowolny kształt i gotowe! Po kilkunastu minutach w piekarniku zapiekana pierś z kurczaka w cieście francuskim jest gotowa do podania. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierś z kurczaka w cieście francuskim nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. To zdrowa, bardzo sycąca przekąska, której ciężko się oprzeć.

Alergeny w piersi z kurczaka w cieście francuskim

Lista alergenów dla piersi z kurczaka w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Wartości odżywcze piersi z kurczaka w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Ciasto francuskie jest dość kaloryczne i wysokotłuszczowe, na co warto zwrócić uwagę stosując diety redukcyjne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(520g)
Energia (kcal)
263.81
1371.80
Białko (g)
11.12
57.83
Fenyloalanina (mg)
0.48
2.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(520g)
Węglowodany (g)
16.96
88.19
Węglowodany przyswajalne (g)
15.51
80.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.45
7.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(520g)
Tłuszcz (g)
17.18
89.31
Tłuszcze nasycone (g)
6.04
31.39
Tłuszcze nienasycone (g)
11.14
57.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.11
47.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.03
10.54
Cholesterol (mg)
29.62
154.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(520g)
Witamina A (µg (mcg))
110.96
577.00
Witamina B6 (mg)
0.37
1.94
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.31
Witamina C (mg)
15.79
82.12
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.09
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.63
3.30
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.62
76.00
Tiamina (mg)
0.19
1.00
Ryboflawina (mg)
0.29
1.50
Niacyna (mg)
4.57
23.75
Foliany (µg (mcg))
67.75
352.30
Beta karoten (µg (mcg))
1089.23
5664.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(520g)
Sód (mg)
235.56
1224.90
Potas (mg)
385.42
2004.20
Wapń (mg)
78.79
409.70
Fosfor (mg)
136.88
711.80
Magnez (mg)
37.98
197.50
Żelazo (mg)
1.73
9.00
Cynk (mg)
0.83
4.29
Miedź (mg)
0.12
0.64
Mangan (mg)
0.40
2.07
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka w cieście francuskim 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kurczaka w cieście francuskim

Koszt składników
77.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Suszone pomidory w oleju
100 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 100 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Ciasto francuskie
300 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
77.00