Pierś z kurczaka pod pierzynką
Opublikowano: 01.06.2022 r.
Pierś z kurczaka pod pierzynką idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Składniki dla 0 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 250 g (1 sztuka)
- Marchewka - 50 g (1 sztuka)
- Por - 70 g (1 mała biała część)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 0
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, forma żaroodporna
Przepis krok po kroku
- Kurczaka pokrój na 2 mniejsze filety i lekko rozbij tłuczkiem do mięs.
- Obustronnie posyp przyprawami i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Pora drobno posiekaj, a marchew obierz i zetrzyj na tarce. Dopraw.
- Przygotowane warzywa ułóż na każdym filecie.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 30 minut.
- Przez 15-20 minut najlepiej piec pod przykryciem, a następnie zdjąć je na ostatnie 10 minut pieczenia.
Komentarz dietetyka
Osoby, u których występują objawy refluksu, zgaga, mogą zmniejszyć ilość dodanego pora.