Przepis na pierś z kurczaka pod pierzynką krok po kroku

Składniki dla 0 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, forma żaroodporna

Kurczaka pokrój na 2 mniejsze filety i lekko rozbij tłuczkiem do mięs.

Obustronnie posyp przyprawami i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Pora drobno posiekaj, a marchew obierz i zetrzyj na tarce. Dopraw.

Przygotowane warzywa ułóż na każdym filecie.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 30 minut.

Przez 15-20 minut najlepiej piec pod przykryciem, a następnie zdjąć je na ostatnie 10 minut pieczenia.

pierś z kurczaka z warzywami
pierś z kurczaka pod pierzynką
Koszt przygotowania dania
9.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
0
35

Pierś z kurczaka pod pierzynką - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o piersi z kurczaka pod pierzynką

Pierś z kurczaka pod pierzynką to pomysł na szybki, zdrowy obiad idealny dla całej rodziny, również najmłodszych dzieci. Jest źródłem pełnowartościowego białka, błonnika, witamin i składników mineralnych pochodzących z warzyw, a przy tym danie charakteryzuje lekkostrawność i niska zawartość tłuszczu. Dodatkowo jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dale duże pole do własnych modyfikacji i sprawdzi się na wiele różnych okazji. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pierś z kurczaka pod pierzynką jesteś w odpowiednim miejscu – nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jego przygotowania potrzebne Ci będą filet drobiowy (z kurczaka lub indyka) oraz składniki do przygotowania pierzynki. My proponujemy przygotować ją z marchewki i pora – będzie pyszna, zdrowa i bardzo wartościowa, idealnie dopełni również smak mięsa. Nie ma jednak żadnych ograniczeń i możesz przygotować ją z dowolnych składników, na przykład innych warzyw czy z sera. Pamiętaj jednak, że filety drobiowe pod serową pierzynką będą zdecydowanie bardziej kaloryczne niż te same filety pod pierzynką z warzyw. Przepis na pierś z kurczaka pod pierzynką jest banalnie prosty. Wystarczy przygotować filety z mięsa, delikatnie rozbić je tłuczkiem i doprawić, a następnie na wierzchu ułożyć tartą marchew wymieszaną z drobno posiekanym porem. Tak przygotowane składniki wystarczy zapiekać w piekarniku. Gotowe. Jak widzisz to nic trudnego i z pewnością poradzisz sobie z tym przepisem, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Pierś z kurczaka pod pierzynką świetnie smakuje w towarzystwie ziemniaków, makaronu, kasz, czy ryżu, a także gotowanych warzyw lub dodatkowej porcji surówki. To danie, które możesz przygotować za jednym razem w większej ilości i korzystać z niego przez kilka kolejnych dni, jeśli nie masz czasu, aby każdego dnia gotować obiad „od zera”. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, na pewno zostanie w Twojej kuchni na długo.

Wartości odżywcze piersi z kurczaka pod pierzynką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kalorie)
98.16 kcal
0.00 kcal
Białko
15.61 g
0.00 g

Węglowodany w piersi z kurczaka pod pierzynką

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany
3.97 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
3.25 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.72 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz
1.86 g
0.00 g
Tłuszcze nasycone
1.06 g
0.00 g
Tłuszcze nienasycone
0.80 g
0.00 g
Tłuszcze jednonasycone
0.47 g
0.00 g
Tłuszcze wielonasycone
0.33 g
0.00 g
Tłuszcze trans
0.01 g
0.00 g
Cholesterol
49.32 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pierś z kurczaka pod pierzynką

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A
134.62 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.61 mg
0.00 mg
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
3.07 mg
0.00 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.64 mg
0.00 mg
Retinol
6.08 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.00 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.00 mg
Niacyna
6.69 mg
0.00 mg
Foliany
20.76 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Beta karoten
1308.78 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierś z kurczaka pod pierzynką

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód
43.51 mg
0.00 mg
Potas
302.97 mg
0.00 mg
Wapń
19.00 mg
0.00 mg
Fosfor
155.27 mg
0.00 mg
Magnez
25.84 mg
0.00 mg
Żelazo
0.69 mg
0.00 mg
Cynk
0.51 mg
0.00 mg
Miedź
0.06 mg
0.00 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka pod pierzynką 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piersi z kurczaka pod pierzynką

Lista alergenów dla piersi z kurczaka pod pierzynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kurczaka pod pierzynką

Cena przygotowania piersi z kurczaka pod pierzynką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
250 g
1 sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Marchewka
50 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Por
70 g
1 mała biała część
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Koszt składników
22.50
Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka pod pierzynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób