Pierś z kurczaka pod pierzynką

Opublikowano: 01.06.2022 r., 14:59 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pierś z kurczaka z warzywami
Pierś z kurczaka pod pierzynką
Pierś z kurczaka pod pierzynką idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 0 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 1 sztuka (250 g)
  • Marchewka 1 sztuka (50 g)
  • Por 1 mała biała część (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, forma żaroodporna

Przepis na pierś z kurczaka pod pierzynką krok po kroku

Kurczaka pokrój na 2 mniejsze filety i lekko rozbij tłuczkiem do mięs.

Obustronnie posyp przyprawami i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Pora drobno posiekaj, a marchew obierz i zetrzyj na tarce. Dopraw.

Przygotowane warzywa ułóż na każdym filecie.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 30 minut.

Przez 15-20 minut najlepiej piec pod przykryciem, a następnie zdjąć je na ostatnie 10 minut pieczenia.

Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka pod pierzynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat piersi z kurczaka pod pierzynką

Pierś z kurczaka pod pierzynką to pomysł na szybki, zdrowy obiad idealny dla całej rodziny, również najmłodszych dzieci. Jest źródłem pełnowartościowego białka, błonnika, witamin i składników mineralnych pochodzących z warzyw, a przy tym danie charakteryzuje lekkostrawność i niska zawartość tłuszczu. Dodatkowo jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dale duże pole do własnych modyfikacji i sprawdzi się na wiele różnych okazji. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pierś z kurczaka pod pierzynką jesteś w odpowiednim miejscu – nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jego przygotowania potrzebne Ci będą filet drobiowy (z kurczaka lub indyka) oraz składniki do przygotowania pierzynki. My proponujemy przygotować ją z marchewki i pora – będzie pyszna, zdrowa i bardzo wartościowa, idealnie dopełni również smak mięsa. Nie ma jednak żadnych ograniczeń i możesz przygotować ją z dowolnych składników, na przykład innych warzyw czy z sera. Pamiętaj jednak, że filety drobiowe pod serową pierzynką będą zdecydowanie bardziej kaloryczne niż te same filety pod pierzynką z warzyw. Przepis na pierś z kurczaka pod pierzynką jest banalnie prosty. Wystarczy przygotować filety z mięsa, delikatnie rozbić je tłuczkiem i doprawić, a następnie na wierzchu ułożyć tartą marchew wymieszaną z drobno posiekanym porem. Tak przygotowane składniki wystarczy zapiekać w piekarniku. Gotowe. Jak widzisz to nic trudnego i z pewnością poradzisz sobie z tym przepisem, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Pierś z kurczaka pod pierzynką świetnie smakuje w towarzystwie ziemniaków, makaronu, kasz, czy ryżu, a także gotowanych warzyw lub dodatkowej porcji surówki. To danie, które możesz przygotować za jednym razem w większej ilości i korzystać z niego przez kilka kolejnych dni, jeśli nie masz czasu, aby każdego dnia gotować obiad „od zera”. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, na pewno zostanie w Twojej kuchni na długo.

Alergeny w piersi z kurczaka pod pierzynką

Lista alergenów dla piersi z kurczaka pod pierzynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kurczaka pod pierzynką

Wartości odżywcze piersi z kurczaka pod pierzynką

na 100g gotowej potrawy

Osoby, u których występują objawy refluksu, zgaga, mogą zmniejszyć ilość dodanego pora.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
98.16
0.00
Białko (g)
15.61
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
3.97
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
3.25
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
1.86
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
1.06
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.80
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.47
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.33
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.00
Cholesterol (mg)
49.32
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
134.62
0.00
Witamina B6 (mg)
0.61
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.00
Witamina C (mg)
3.07
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.64
0.00
Retinol (µg (mcg))
6.08
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.00
Ryboflawina (mg)
0.14
0.00
Niacyna (mg)
6.69
0.00
Foliany (µg (mcg))
20.76
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
1308.78
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
43.51
0.00
Potas (mg)
302.97
0.00
Wapń (mg)
19.00
0.00
Fosfor (mg)
155.27
0.00
Magnez (mg)
25.84
0.00
Żelazo (mg)
0.69
0.00
Cynk (mg)
0.51
0.00
Miedź (mg)
0.06
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka pod pierzynką 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kurczaka pod pierzynką

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
250 g
1 sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Marchewka
50 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Por
70 g
1 mała biała część
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Koszt składników
22.50