Pierś z kurczaka pod pierzynką
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 sztuka (250 g)
- Marchewka - 1 sztuka (50 g)
- Por - 1 mała biała część (70 g)
Przepis na pierś z kurczaka pod pierzynką krok po kroku
Kurczaka pokrój na 2 mniejsze filety i lekko rozbij tłuczkiem do mięs.
Obustronnie posyp przyprawami i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Pora drobno posiekaj, a marchew obierz i zetrzyj na tarce. Dopraw.
Przygotowane warzywa ułóż na każdym filecie.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 30 minut.
Przez 15-20 minut najlepiej piec pod przykryciem, a następnie zdjąć je na ostatnie 10 minut pieczenia.
Więcej informacji na temat piersi z kurczaka pod pierzynką
Pierś z kurczaka pod pierzynką to pomysł na szybki, zdrowy obiad idealny dla całej rodziny, również najmłodszych dzieci. Jest źródłem pełnowartościowego białka, błonnika, witamin i składników mineralnych pochodzących z warzyw, a przy tym danie charakteryzuje lekkostrawność i niska zawartość tłuszczu. Dodatkowo jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dale duże pole do własnych modyfikacji i sprawdzi się na wiele różnych okazji. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pierś z kurczaka pod pierzynką jesteś w odpowiednim miejscu – nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jego przygotowania potrzebne Ci będą filet drobiowy (z kurczaka lub indyka) oraz składniki do przygotowania pierzynki. My proponujemy przygotować ją z marchewki i pora – będzie pyszna, zdrowa i bardzo wartościowa, idealnie dopełni również smak mięsa. Nie ma jednak żadnych ograniczeń i możesz przygotować ją z dowolnych składników, na przykład innych warzyw czy z sera. Pamiętaj jednak, że filety drobiowe pod serową pierzynką będą zdecydowanie bardziej kaloryczne niż te same filety pod pierzynką z warzyw. Przepis na pierś z kurczaka pod pierzynką jest banalnie prosty. Wystarczy przygotować filety z mięsa, delikatnie rozbić je tłuczkiem i doprawić, a następnie na wierzchu ułożyć tartą marchew wymieszaną z drobno posiekanym porem. Tak przygotowane składniki wystarczy zapiekać w piekarniku. Gotowe. Jak widzisz to nic trudnego i z pewnością poradzisz sobie z tym przepisem, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Pierś z kurczaka pod pierzynką świetnie smakuje w towarzystwie ziemniaków, makaronu, kasz, czy ryżu, a także gotowanych warzyw lub dodatkowej porcji surówki. To danie, które możesz przygotować za jednym razem w większej ilości i korzystać z niego przez kilka kolejnych dni, jeśli nie masz czasu, aby każdego dnia gotować obiad „od zera”. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, na pewno zostanie w Twojej kuchni na długo.
Alergeny w piersi z kurczaka pod pierzynką
Lista alergenów dla piersi z kurczaka pod pierzynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kurczaka pod pierzynką
Wartości odżywcze piersi z kurczaka pod pierzynką
Osoby, u których występują objawy refluksu, zgaga, mogą zmniejszyć ilość dodanego pora.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.