Przepis na pierś z kurczaka po chińsku krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, imbir świeży, chilli, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, wok

Kurczaka obtocz w przyprawach.

Papryki i marchewkę pokrój w słupki, czosnek i imbir drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę dodaj kurczaka i chwilę podsmażaj z każdej strony.

Dodaj warzywa, czosnek, imbir i sos sojowy. Wymieszaj i smaż co chwila mieszając.

Podawaj z ryżem, skropione olejem sezamowym i z nasionami sezamu.

kurczak po chińsku z ryżem
pierś z kurczaka po chińsku
Koszt przygotowania dania
9.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
542 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
30

Pierś z kurczaka po chińsku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o piersi z kurczaka po chińsku

Pierś z kurczaka po chińsku to danie które szybko i przyjemnie przygotujesz w mniej niż godzinę. Sprawdzi się jako i bardzo smaczna, dobra i łatwa w przygotowaniu potrawa na obiad dla całej rodziny. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierś z kurczaka po chińsku koniecznie poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Kurczaka po chińsku najczęściej podaje się z ryżem, powstaje wtedy pyszna potrawa charakterystyczna dla kuchni azjatyckiej. W takiej formie pierś z kurczaka po chińsku jest daniem pełnowartościowym - dzięki obecności ryżu będącego źródłem węglowodanów, kurczaka dostarczającego białka oraz warzyw, czyli bogactwa witamin i składników mineralnych posiłek jest bardzo zdrowy i spokojnie można włączać go do diety. Ryż z piersią kurczaka po chińsku i warzywami to pożywne i sycące danie, które jest niezwykle smaczne, pachnące i aromatyczne dzięki zastosowanym świeżym składnikom i dużej ilości przypraw. Aby przygotować pierś z kurczaka po chińsku potrzebne będzie oczywiście świeże mięso, a także warzywa. Kurczaka po chińsku najczęściej przygotowuje się z papryką w różnych kolorach, czerwonym, zielonym i żółtym, marchewką oraz cukinią. Jeśli chcesz dodatkowo ułatwić i przyspieszyć czas przygotowania tego posiłku możesz wykorzystać też gotowe, chińskie mieszanki warzywne, czyli już przygotowane, pokrojone i odpowiednio doprawione warzywa. Bardzo ważnym składnikiem piersi z kurczaka po chińsku są przyprawy. Najczęściej stosuje się sos sojowy, chilli, imbir, nasiona sezamu i olej sezamowy. Wszystkie te składniki mają wyjątkowy, wyrazisty, orientalny smak, charakterystyczny dla chińskiej kuchni, który nadaje całemu daniu niepowtarzalnego charakteru. Pokrojone w kostkę mięso i pokrojone w słupki warzywa wystarczy obtoczyć w przyprawach i podsmażyć na patelni. W zależności od Twoich preferencji kulinarnych i tego jakie smaki preferujesz na co dzień, pierś z kurczaka po chińsku możesz przygotować w wersji łagodnej lub pikantnej dodając po prostu mniejszą lub większą ilość papryczek chilli, ostrej papryki i/lub imbiru. Dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie. Tradycyjnie robi się to w specjalnych azjatyckich wokach, jednak równie dobrze możesz wykorzystać zwykłą patelnię. Pierś z kurczaka po chińsku to bardzo proste i szybkie do przyrządzenia danie, które sprawdzi się na wiele różnych okazji. Koniecznie poznaj nasz prosty, sprawdzony przepis na pierś z kurczaka po chińsku i sam/sama się przekonaj o jego niepowtarzalnym smaku.

Wartości odżywcze piersi z kurczaka po chińsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
120.59 kcal
542.65 kcal
Białko
6.15 g
27.68 g

Węglowodany w piersi z kurczaka po chińsku

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
5.67 g
25.52 g
Węglowodany przyswajalne
4.23 g
19.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.44 g
6.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
8.62 g
38.78 g
Tłuszcze nasycone
1.83 g
8.24 g
Tłuszcze nienasycone
6.74 g
30.32 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.71 g
21.17 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.03 g
9.14 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol
16.22 mg
73.00 mg

Witaminy w przepisie na pierś z kurczaka po chińsku

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
131.89 µg (mcg)
593.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.36 mg
1.60 mg
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Witamina C
87.49 mg
393.71 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.30 mg
5.86 mg
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol
2.00 µg (mcg)
9.00 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.31 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.39 mg
Niacyna
2.88 mg
12.94 mg
Foliany
26.33 µg (mcg)
118.50 µg (mcg)
Beta karoten
1313.11 µg (mcg)
5909.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierś z kurczaka po chińsku

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
19.38 mg
87.20 mg
Potas
247.84 mg
1115.30 mg
Wapń
33.49 mg
150.70 mg
Fosfor
81.16 mg
365.20 mg
Magnez
23.12 mg
104.05 mg
Żelazo
0.74 mg
3.33 mg
Cynk
0.48 mg
2.18 mg
Miedź
0.15 mg
0.67 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka po chińsku 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piersi z kurczaka po chińsku

Lista alergenów dla piersi z kurczaka po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
    • Sezam nasiona
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania piersi z kurczaka po chińsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
100 g
1 filet
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Marchewka
45 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Papryka czerwona
125 g
1/2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 125 g
Papryka żółta
125 g
1/2 sztuki
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 125 g
Imbir korzeń
10 g
2 plastry
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Olej sezamowy
10 ml
1 łyżka
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 ml
Sezam nasiona
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
72.00
Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka po chińsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób