Przepis na pierś z kurczaka po chińsku krok po kroku

Składniki
  • Piersi kurczaka bez skóry 100 g 1 filet
  • Marchewka 45 g 1 sztuka
  • Papryka czerwona 125 g 1/2 sztuki
  • papryka żółta 125 g 1/2 sztuki
  • imbir korzeń 10 g 2 plastry
  • Czosnek 5 g 1 ząbek
  • Olej sezamowy 10 ml 1 łyżka
  • Sezam nasiona 10 g 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
Przyprawy
sos sojowy, imbir świeży, chilli, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, wok

Kurczaka obtocz w przyprawach.

Papryki i marchewkę pokrój w słupki, czosnek i imbir drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę dodaj kurczaka i chwilę podsmażaj z każdej strony.

Dodaj warzywa, czosnek, imbir i sos sojowy. Wymieszaj i smaż co chwila mieszając.

Podawaj z ryżem, skropione olejem sezamowym i z nasionami sezamu.

kurczak po chińsku z ryżem
pierś z kurczaka po chińsku
Koszt przygotowania dania
9.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
542 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
30

Pierś z kurczaka po chińsku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o piersi z kurczaka po chińsku

Pierś z kurczaka po chińsku to danie które szybko i przyjemnie przygotujesz w mniej niż godzinę. Sprawdzi się jako i bardzo smaczna, dobra i łatwa w przygotowaniu potrawa na obiad dla całej rodziny. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierś z kurczaka po chińsku koniecznie poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Kurczaka po chińsku najczęściej podaje się z ryżem, powstaje wtedy pyszna potrawa charakterystyczna dla kuchni azjatyckiej. W takiej formie pierś z kurczaka po chińsku jest daniem pełnowartościowym - dzięki obecności ryżu będącego źródłem węglowodanów, kurczaka dostarczającego białka oraz warzyw, czyli bogactwa witamin i składników mineralnych posiłek jest bardzo zdrowy i spokojnie można włączać go do diety. Ryż z piersią kurczaka po chińsku i warzywami to pożywne i sycące danie, które jest niezwykle smaczne, pachnące i aromatyczne dzięki zastosowanym świeżym składnikom i dużej ilości przypraw. Aby przygotować pierś z kurczaka po chińsku potrzebne będzie oczywiście świeże mięso, a także warzywa. Kurczaka po chińsku najczęściej przygotowuje się z papryką w różnych kolorach, czerwonym, zielonym i żółtym, marchewką oraz cukinią. Jeśli chcesz dodatkowo ułatwić i przyspieszyć czas przygotowania tego posiłku możesz wykorzystać też gotowe, chińskie mieszanki warzywne, czyli już przygotowane, pokrojone i odpowiednio doprawione warzywa. Bardzo ważnym składnikiem piersi z kurczaka po chińsku są przyprawy. Najczęściej stosuje się sos sojowy, chilli, imbir, nasiona sezamu i olej sezamowy. Wszystkie te składniki mają wyjątkowy, wyrazisty, orientalny smak, charakterystyczny dla chińskiej kuchni, który nadaje całemu daniu niepowtarzalnego charakteru. Pokrojone w kostkę mięso i pokrojone w słupki warzywa wystarczy obtoczyć w przyprawach i podsmażyć na patelni. W zależności od Twoich preferencji kulinarnych i tego jakie smaki preferujesz na co dzień, pierś z kurczaka po chińsku możesz przygotować w wersji łagodnej lub pikantnej dodając po prostu mniejszą lub większą ilość papryczek chilli, ostrej papryki i/lub imbiru. Dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie. Tradycyjnie robi się to w specjalnych azjatyckich wokach, jednak równie dobrze możesz wykorzystać zwykłą patelnię. Pierś z kurczaka po chińsku to bardzo proste i szybkie do przyrządzenia danie, które sprawdzi się na wiele różnych okazji. Koniecznie poznaj nasz prosty, sprawdzony przepis na pierś z kurczaka po chińsku i sam/sama się przekonaj o jego niepowtarzalnym smaku.

Wartości odżywcze piersi z kurczaka po chińsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (450g)
Energia (kalorie)
120.59 kcal
542.65 kcal
Białko
6.15 g
27.68 g
Brak danych dla: olej sezamowy, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (450g)
Tłuszcz
8.62 g
38.78 g
Tłuszcze nasycone
1.83 g
8.24 g
Tłuszcze nienasycone
6.74 g
30.32 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.71 g
21.17 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.03 g
9.14 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierś z kurczaka po chińsku

Na 100g
Na porcję (450g)
Witamina B6
0.36 mg
1.60 mg
Brak danych dla: olej sezamowy, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej sezamowy, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej sezamowy, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
2.88 mg
12.94 mg
Brak danych dla: olej sezamowy, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
26.33 µg (mcg)
118.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej sezamowy, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierś z kurczaka po chińsku

Na 100g
Na porcję (450g)
Sód
19.38 mg
87.20 mg
Brak danych dla: olej sezamowy.
czytaj dalej
Potas
247.84 mg
1115.30 mg
Brak danych dla: olej sezamowy.
czytaj dalej
Wapń
33.49 mg
150.70 mg
Brak danych dla: olej sezamowy.
czytaj dalej
Fosfor
81.16 mg
365.20 mg
Brak danych dla: olej sezamowy, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
23.12 mg
104.05 mg
Brak danych dla: olej sezamowy, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.74 mg
3.33 mg
Brak danych dla: olej sezamowy.
czytaj dalej
Cynk
0.48 mg
2.18 mg
Brak danych dla: olej sezamowy, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.67 mg
Brak danych dla: olej sezamowy, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka po chińsku 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piersi z kurczaka po chińsku

Lista alergenów dla piersi z kurczaka po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sos sojowy, imbir świeży, chilli, czosnek.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
    • Sezam nasiona

Cena przygotowania piersi z kurczaka po chińsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
100 g
1 filet
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Marchewka
45 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Papryka czerwona
125 g
1/2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 125 g
papryka żółta
125 g
1/2 sztuki
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 125 g
imbir korzeń
10 g
2 plastry
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Olej sezamowy
10 ml
1 łyżka
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 ml
Sezam nasiona
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Liczba porcji:
Razem
72.00
Łączny koszt
9.21
Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka po chińsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób