Przepis na pierś z kurczaka faszerowana krok po kroku

Składniki
  • Piersi kurczaka bez skóry 400 g
  • Suszone pomidory 150 g
  • Jabłko 240 g 2 małe sztuki
  • Ser gouda 130 g
  • Olej rzepakowy 70 ml
  • Cebula 130 g 1 większa sztuka
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Pokrój jabłka z drobną kostkę. Pomidory pokrój w plasterki. Ser zetrzyj na tarce.

Pierś przypraw solą i pieprzem. Natnij nożem aby wytworzyć sakiewkę na farsz.

Jabłka dodaj na patelnie i duś chwilę z cebulą, dodaj suszone pomidory i dopraw solą i pieprzem. Do wystudzonego farszu dodaj ser i wymieszaj. Faszeruj piersi farszem.

Obsmaż piersi na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz w temperaturze 220 stopni przez 20 minut.

Pierś z kurczaka faszerowana podana z dodatkiem brokułów na białym talerzu.
Pierś z kurczaka faszerowana
Koszt przygotowania dania
22.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
575 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
34

Pierś z kurczaka faszerowana - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o piersi z kurczaka faszerowanej

Pierś z kurczaka faszerowana to doskonała nadziewana propozycja na obiad dla całej rodziny. Przepis na faszerowaną pierś z kurczaka jest bardzo prosty do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Pomysł na pierś z kurczaka faszerowaną przygotujesz z następujących produktów spożywczych: pierś z kurczaka bez skóry, pomidory suszone, ser żółty, jabłka, cebula, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić faszerowaną pierś z kurczaka? Na początek przygotuj farsz. Pokrój drobno cebulę, podsmaż na maśle. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę, podduś na patelni razem z cebulą. Pomidory suszone pokrój w cienkie paseczki. Ser zetrzyj na tarce. Jabłka i cebulę wystudź, dodaj pomidory i ser, dopraw solą i pieprzem. Teraz pora na piersi z kurczaka, powinny być średniej wielkości, umyj je i osusz ręcznikiem papierowym, w poprzek piersi zrób nożem sakiewkę aby włożyć do niej farsz. Dopraw pierś solą i pieprzem, do sakiewki włóż farsz. Podgrzej olej na patelni i obsmaż piersi z obu stron aż będą złote. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i zapiecz w temperaturze 220 stopni przez 20 minut.

Mięso z piersi kurczaka ma bardzo niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Pamiętaj aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze.

Jabłka są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również składników mineralnych: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.

Podsumowując pyszna pierś kurczaka faszerowana z serem to wspaniała propozycja na obiad do pracy. Dobra faszerowana pierś zachwyci nie jednego wymagającego gościa. Pierś sprawdzi się podawana na ciepło i na zimno.

Wartości odżywcze piersi z kurczaka faszerowanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (300g)
Energia (kalorie)
191.84 kcal
575.52 kcal
Białko
13.00 g
39.01 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (300g)
Tłuszcz
10.81 g
32.42 g
Tłuszcze nasycone
3.40 g
10.21 g
Tłuszcze nienasycone
7.40 g
22.21 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.34 g
16.01 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.07 g
6.20 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierś z kurczaka faszerowana

Na 100g
Na porcję (300g)
Witamina B6
0.37 mg
1.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.27 mg
0.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.68 mg
14.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
17.61 µg (mcg)
52.82 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierś z kurczaka faszerowana

Na 100g
Na porcję (300g)
Sód
126.36 mg
379.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
630.68 mg
1892.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
101.72 mg
305.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
192.63 mg
577.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
41.58 mg
124.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.43 mg
4.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.99 mg
2.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.22 mg
0.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka faszerowanej 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piersi z kurczaka faszerowanej

Lista alergenów dla piersi z kurczaka faszerowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania piersi z kurczaka faszerowanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Suszone pomidory
150 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 150 g
Jabłko
240 g
2 małe sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.67
Za 240 g
Ser gouda
130 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.64
Za 130 g
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Cebula
130 g
1 większa sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Liczba porcji:
Razem
39.20
Łączny koszt
22.79
Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka faszerowana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób