Pierś z kurczaka faszerowana

Opublikowano: 19.09.2021 r., 15:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierś z kurczaka faszerowana podana z dodatkiem brokułów na białym talerzu.
Pierś z kurczaka faszerowana
Pierś z kurczaka faszerowana to doskonała propozycja na aromatyczne danie z kurczaka dla całej rodziny i znajomych. Koniecznie sprawdź nasz przepis na to pyszne danie.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
575 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Suszone pomidory (150 g)
  • Jabłko 2 małe sztuki (240 g)
  • Ser gouda (130 g)
  • Olej rzepakowy (70 ml)
  • Cebula 1 większa sztuka (130 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na pierś z kurczaka faszerowana krok po kroku

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Pokrój jabłka z drobną kostkę. Pomidory pokrój w plasterki. Ser zetrzyj na tarce.

Pierś przypraw solą i pieprzem. Natnij nożem aby wytworzyć sakiewkę na farsz.

Jabłka dodaj na patelnie i duś chwilę z cebulą, dodaj suszone pomidory i dopraw solą i pieprzem. Do wystudzonego farszu dodaj ser i wymieszaj. Faszeruj piersi farszem.

Obsmaż piersi na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz w temperaturze 220 stopni przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka faszerowana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat piersi z kurczaka faszerowanej

Pierś z kurczaka faszerowana to doskonała nadziewana propozycja na obiad dla całej rodziny. Przepis na faszerowaną pierś z kurczaka jest bardzo prosty do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Pomysł na pierś z kurczaka faszerowaną przygotujesz z następujących produktów spożywczych: pierś z kurczaka bez skóry, pomidory suszone, ser żółty, jabłka, cebula, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić faszerowaną pierś z kurczaka? Na początek przygotuj farsz. Pokrój drobno cebulę, podsmaż na maśle. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę, podduś na patelni razem z cebulą. Pomidory suszone pokrój w cienkie paseczki. Ser zetrzyj na tarce. Jabłka i cebulę wystudź, dodaj pomidory i ser, dopraw solą i pieprzem. Teraz pora na piersi z kurczaka, powinny być średniej wielkości, umyj je i osusz ręcznikiem papierowym, w poprzek piersi zrób nożem sakiewkę aby włożyć do niej farsz. Dopraw pierś solą i pieprzem, do sakiewki włóż farsz. Podgrzej olej na patelni i obsmaż piersi z obu stron aż będą złote. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i zapiecz w temperaturze 220 stopni przez 20 minut.

Mięso z piersi kurczaka ma bardzo niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Pamiętaj aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze.

Jabłka są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również składników mineralnych: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.

Podsumowując pyszna pierś kurczaka faszerowana z serem to wspaniała propozycja na obiad do pracy. Dobra faszerowana pierś zachwyci nie jednego wymagającego gościa. Pierś sprawdzi się podawana na ciepło i na zimno.

Alergeny w piersi z kurczaka faszerowanej

Lista alergenów dla piersi z kurczaka faszerowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze piersi z kurczaka faszerowanej

na 100g gotowej potrawy

Pierś z kurczaka faszerowana to danie zawierające dużo białka zwierzęcego. Jest ono także źródłem błonnika pokarmowego i pektyn zawartych w jabłkach. Ser żółty jest doskonałym źródłem wapnia, potrzebnego do prawidłowej budowy kości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
191.84
575.52
Białko (g)
13.00
39.01
Fenyloalanina (mg)
0.54
1.63
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
11.72
35.17
Węglowodany przyswajalne (g)
9.37
28.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.36
7.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
10.81
32.42
Tłuszcze nasycone (g)
3.40
10.21
Tłuszcze nienasycone (g)
7.40
22.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.34
16.01
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.07
6.20
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: ser gouda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
39.30
117.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
28.90
86.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.37
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.17
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.25
66.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.68
14.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.61
52.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
76.81
230.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
126.36
379.07
Potas (mg)
630.68
1892.04
Wapń (mg)
101.72
305.17
Fosfor (mg)
192.63
577.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
41.58
124.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.43
4.29
Cynk (mg)
0.99
2.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.22
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka faszerowanej 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kurczaka faszerowanej

Koszt składników
39.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Suszone pomidory
150 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 150 g
Jabłko
240 g
2 małe sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.67
Za 240 g
Ser gouda
130 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.64
Za 130 g
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Cebula
130 g
1 większa sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Koszt składników
39.20