Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami
- Piersi kurczaka bez skóry - 3 sztuki (600 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Pieczarki (250 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
Przepis na pierś z kurczaka faszerowaną pieczarkami krok po kroku
Cebulę drobno posiekaj, pieczarki umyj, obierz i pokrój i podsmaż na patelni na oliwie. Dopraw.
Pierś z kurczaka umyj, osusz, oczyść z błonek i natnij z boku tworząc kieszonkę.
Łyżeczką nakładaj farsz pieczarkowy i zamknij za pomocą wykałaczek.
Kurczaka podsmażaj na patelni przez chwilę z każdej strony, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem ok. 30 minut.
Podawaj z ziemniakami i surówką.
Więcej informacji na temat piersi z kurczaka faszerowanej pieczarkami
Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Mięso z kurczaka jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych mięs, dlatego aby uniknąć monotonii w kuchni warto znać jak najwięcej przepisów na jego urozmaicenie. Przepis na pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami to przepyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Jest to danie niskokaloryczne, a jednocześnie będące źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B. Jeśli do posiłku dodasz ulubione warzywa, w postaci surówki lub sałatki, będzie też pełne z witamin i składników mineralnych. To danie dla każdego, również dla dzieci, którym z pewnością posmakuje. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierś z kurczaka faszerowaną pieczarkami, aby była dobra koniecznie poznaj nasz przepis - będzie on dla Ciebie wspaniałą inspiracją i wskazówką. Najczęściej farsz do kurczaka przygotowuje się z pieczarek i cebulki podsmażanych na oliwie i maśle oraz odpowiednio doprawionych. Faszerowaną pierś z kurczaka możesz podawać z ziemniakami, makronem, ryżem lub kaszą - opcji jest bardzo dużo. Dla dodatkowego urozmaicenia możesz przygotować też sos śmietanowo-pieczarkowy. Przepis na pierś z kurczaka faszerowaną pieczarkamii jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, nie powinno zająć Ci to dłużej niż 20 minut. Wystarczy, że wrzucisz drobno posiekaną cebulkę i pieczarki na patelnię z masłem lub oliwą i nafaszerujesz nimi odpowiednio nacięty filet z kurczaka.Tak przygotowane mięso wystarczy lekko podsmażyć, a następnie piec w piekarniku. Jak widzisz to nic skomplikowanego, ani czasochłonnego, a z tym posiłkiem poradzą sobie nawet najbardziej początkujący kucharze niemający większego doświadczenia w kuchni. Jako dodatki świetnie sprawdzi się na przykład surówka z marchewki, białej lub czerwonej kapusty, czy gotowanych, czerwonych buraczków. Pamiętaj też aby dobrze doprawić farsz pieczarkowy, aby był jak najbardziej aromatyczny. Koniecznie poznaj nasz przepis na pierś z kurczaka faszerowaną pieczarkami, to danie z pewnością zagości w Twojej kuchni na stałe.
Alergeny w piersi z kurczaka faszerowanej pieczarkami
Lista alergenów dla piersi z kurczaka faszerowanej pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kurczaka faszerowaną pieczarkami
Wartości odżywcze piersi z kurczaka faszerowanej pieczarkami
Połączenie pieczarek, cebuli i czosnku u osób z refluksem lub zgagą może nasilać dolegliwości.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.