Pierś z kurczaka faszerowana
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Suszone pomidory (150 g)
- Jabłko - 2 małe sztuki (240 g)
- Ser gouda (130 g)
- Olej rzepakowy (70 ml)
- Cebula - 1 większa sztuka (130 g)
Przepis na pierś z kurczaka faszerowana krok po kroku
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Pokrój jabłka z drobną kostkę. Pomidory pokrój w plasterki. Ser zetrzyj na tarce.
Pierś przypraw solą i pieprzem. Natnij nożem aby wytworzyć sakiewkę na farsz.
Jabłka dodaj na patelnie i duś chwilę z cebulą, dodaj suszone pomidory i dopraw solą i pieprzem. Do wystudzonego farszu dodaj ser i wymieszaj. Faszeruj piersi farszem.
Obsmaż piersi na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz w temperaturze 220 stopni przez 20 minut.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat piersi z kurczaka faszerowanej
Pierś z kurczaka faszerowana to doskonała nadziewana propozycja na obiad dla całej rodziny. Przepis na faszerowaną pierś z kurczaka jest bardzo prosty do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Pomysł na pierś z kurczaka faszerowaną przygotujesz z następujących produktów spożywczych: pierś z kurczaka bez skóry, pomidory suszone, ser żółty, jabłka, cebula, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić faszerowaną pierś z kurczaka? Na początek przygotuj farsz. Pokrój drobno cebulę, podsmaż na maśle. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę, podduś na patelni razem z cebulą. Pomidory suszone pokrój w cienkie paseczki. Ser zetrzyj na tarce. Jabłka i cebulę wystudź, dodaj pomidory i ser, dopraw solą i pieprzem. Teraz pora na piersi z kurczaka, powinny być średniej wielkości, umyj je i osusz ręcznikiem papierowym, w poprzek piersi zrób nożem sakiewkę aby włożyć do niej farsz. Dopraw pierś solą i pieprzem, do sakiewki włóż farsz. Podgrzej olej na patelni i obsmaż piersi z obu stron aż będą złote. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i zapiecz w temperaturze 220 stopni przez 20 minut.
Mięso z piersi kurczaka ma bardzo niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Pamiętaj aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze.
Jabłka są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również składników mineralnych: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.
Podsumowując pyszna pierś kurczaka faszerowana z serem to wspaniała propozycja na obiad do pracy. Dobra faszerowana pierś zachwyci nie jednego wymagającego gościa. Pierś sprawdzi się podawana na ciepło i na zimno.
Alergeny w piersi z kurczaka faszerowanej
Lista alergenów dla piersi z kurczaka faszerowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze piersi z kurczaka faszerowanej
Pierś z kurczaka faszerowana to danie zawierające dużo białka zwierzęcego. Jest ono także źródłem błonnika pokarmowego i pektyn zawartych w jabłkach. Ser żółty jest doskonałym źródłem wapnia, potrzebnego do prawidłowej budowy kości.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.