Pierś z kurczaka
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Masło klarowane (50 g)
Przepis na pierś z kurczaka krok po kroku
Pierś z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Dopraw mięso solą i pieprzem cytrynowym.
Połóż mięso w naczyniu do zapiekania i połóż na jego wierzch kawałki masła.
Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
Gotową pierś z kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Kapuśniak
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Kapsalon
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat piersi z kurczaka
Pierś z kurczaka to doskonała propozycja na pyszny obiad dla dzieci i dorosłych. Pieczona w piekarniku pierś jest soczysta i miękka. Przepis na pierś z kurczaka jest bardzo prosty dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania piersi w piekarniku będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka be z skóry, masło klarowane, sól i pieprz cytrynowy.
Jak zrobić dobrą pierś z kurczaka? Pierś z kurczaka jest chudym mięsem więc nie można jej przeciągnąć w piekarniku, gdyż zrobi się sucha i ciężka do pogryzienia. Ale od początku pierś umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw ją solą i pieprzem cytrynowym. Przełóż do naczynia, które posłuży do zapiekania. Na wierzch mięsa ułóż kawałki masła klarownego. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20-25 minut. Podawaj pierś jako dodatek do sałatki z kurczakiem a jako sos wykorzystaj masło pozostałe po pieczeniu. Możesz także podać ją z pieczonymi ziemniakami i mizerią. Jeżeli zależy Ci na tym aby mięso nie zawierało dodatku tłuszczu, dobrym pomysłem będzie duszona pierś na patelni. Przypraw mięso jak mówi przepis, rozgrzej patelnie, która nadaje się do smażenia bez dodatku tłuszczu, umieść na niej pierś, wlej 50 mililitrów wody i duś pod przykryciem 20 minut.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze.
Podsumowując pierś z kurczaka z piekarnika to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny lub szybki lunch. Pieczona pierś jest soczysta i możesz ją wykorzystać jako bazę do przygotowania sałatki z kurczaka lub pełno wartościowego dania obiadowego.
Alergeny w piersi z kurczaka
Lista alergenów dla piersi z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze piersi z kurczaka
Pierś z kurczaka jest mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Jest niskokaloryczna dlatego poleca się ją w dietach redukcyjnych. Wybieraj mięso z kurczaka hodowanego bez dodatku antybiotyków.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.