Przepis na pierś z kaczki z żurawiną krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, patelnia mała, garnek mały, naczynie ceramiczne do zapiekania

Owoce żurawiny rozmroź i przełóż do rondelka. Zasyp cukrem, dodaj skórkę z cytryny i gałązkę rozmarynu. Duś na małym ogniu przez 30 minut, aż powstanie konfitura.

Natnij skórkę kaczki nożem, tak aby tłuszcz mógł się swobodnie wytopić. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu około 4-5 minut z każdej strony.

Podsmażoną kaczkę ułóż w ceramicznym naczyniu do pieczenia skórą do dołu, żeby tłuszcz miał możliwość się wytopić. Wstaw kaczkę do piekarnika z funkcją grilla nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.

Kaczkę wyjmij z piekarnika. Pozostaw aby odpoczęła około 10 minut.

Gotową kaczkę pokrój w plastry. Wyłóż na talerz i polej sosem żurawinowym.

Pierś z kaczki z żurawiną podana na białym talerzu.
Pierś z kaczki z żurawiną
Koszt przygotowania dania
19.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
523 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
64

Pierś z kaczki z żurawiną - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o piersi z kaczki z żurawiną

Pierś z kaczki z żurawiną to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Kaczka jest rodzajem mięsa dość rzadko jadanym w naszych domach, częściej wybieramy kurczaka. Nie każdy potrafi ją przygotować aby była smaczna. Ta dobra kaczka zachwyci podniebienia wielu osób. Skorzystaj z naszego przepisu a zakochasz się w kaczce. Przepis na pierś z kaczki z żurawiną jest łatwy, nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować kaczkę z żurawiną będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: filet z kaczki, mrożona żurawina, cukier, sól, pieprz, skórka z cytryny i gałązka rozmarynu.

Jak zrobić pierś z kaczki z żurawiną? Na początek przygotuj sos żurawinowy. Mrożone owoce rozmroź przed obróbką termiczną. Umieść w garnku, zasyp cukrem, dodaj skórkę z cytryny i gałązkę rozmarynu, gotuj na średnim ogniu przez 30 minut mieszaj od czasu do czasu, żeby nie przywarła do dna. Następnie pierś z kaczki dopraw solą i pieprzem , natnij skórę ostrym nożem, tak aby tłuszcz mógł się wytopić. Smaż bez tłuszczu przez 4-5 minut z jednej strony zaczynając od strony ze skórką. Następnie wstaw do piekarnika z funkcją grilla nagrzanego do 200 stopni na 8-10 minut. Po upieczeniu daj mięsu odpocząć 10 minut. Pokrój w plastry. Wyłóż na talerz i na wierzch polej sos żurawinowy.

Mięso kaczki to staropolski przysmak. Jest ono zasobne w witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń i fosfor. Zawiera sporą ilość tłuszczu są to jednak kwasy tłuszczowe jednonienasycone czyli korzystnie wpływające na nasz układ sercowo-naczyniowy. Żurawina jest źródłem witaminy A witaminy C oraz witamin z grupy B. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV. Żurawina wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Lecznicze właściwości żurawiny są znane od dawna. Owoce dzięki zawartości substancji bakteriobójczych i przeciwgrzybiczych są stosowane na problemy z pęcherzem moczowym, przeziębienia a także problemy reumatyczne.

Podsumowując pyszna i soczysta pierś z kaczki jest idealny daniem na wystawny obiad. Nasz sprawdzony przepis sprawi, że przygotowanie kaczki będzie łatwe i przyjemne.

Wartości odżywcze piersi z kaczki z żurawiną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
209.55 kcal
523.87 kcal
Białko
10.35 g
25.89 g
Fenyloalanina
0.43 mg
1.08 mg
Brak danych dla: skórka z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany w piersi z kaczki z żurawiną

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
22.20 g
55.49 g
Węglowodany przyswajalne
21.28 g
53.21 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.91 g
2.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
9.04 g
22.59 g
Tłuszcze nasycone
3.83 g
9.57 g
Tłuszcze nienasycone
5.21 g
13.01 g
Tłuszcze jednonasycone
4.00 g
10.01 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.20 g
3.00 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
47.06 mg
117.65 mg

Witaminy w przepisie na pierś z kaczki z żurawiną

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.33 mg
0.82 mg
Witamina B12
0.38 µg (mcg)
0.96 µg (mcg)
Witamina C
8.33 mg
20.83 mg
Tiamina
0.21 mg
0.52 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.42 mg
Niacyna
1.98 mg
4.95 mg
Foliany
12.80 µg (mcg)
32.01 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierś z kaczki z żurawiną

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
33.65 mg
84.12 mg
Potas
165.69 mg
414.22 mg
Wapń
7.33 mg
18.33 mg
Fosfor
101.22 mg
253.04 mg
Magnez
13.24 mg
33.09 mg
Żelazo
2.52 mg
6.29 mg
Cynk
0.48 mg
1.19 mg
Miedź
0.20 mg
0.49 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kaczki z żurawiną 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piersi z kaczki z żurawiną

Lista alergenów dla piersi z kaczki z żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kaczki z żurawiną

Cena przygotowania piersi z kaczki z żurawiną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi z kaczki ze skórą
300 g
37.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
13.88
Za 300 g
Mrożone owoce żurawiny
100 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Skórka z cytryny
10 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
55.50
Jak oceniasz przepis na pierś z kaczki z żurawiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób