Przepis na pierś z kaczki z żurawiną krok po kroku

Składniki
  • Piersi z kaczki ze skórą 300 g
  • mrożone owoce żurawiny 100 g
  • Cukier 100 g
  • Skórka z cytryny 10 g
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, patelnia mała, garnek mały, naczynie ceramiczne do zapiekania

Owoce żurawiny rozmroź i przełóż do rondelka. Zasyp cukrem, dodaj skórkę z cytryny i gałązkę rozmarynu. Duś na małym ogniu przez 30 minut, aż powstanie konfitura.

Natnij skórkę kaczki nożem, tak aby tłuszcz mógł się swobodnie wytopić. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu około 4-5 minut z każdej strony.

Podsmażoną kaczkę ułóż w ceramicznym naczyniu do pieczenia skórą do dołu, żeby tłuszcz miał możliwość się wytopić. Wstaw kaczkę do piekarnika z funkcją grilla nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.

Kaczkę wyjmij z piekarnika. Pozostaw aby odpoczęła około 10 minut.

Gotową kaczkę pokrój w plastry. Wyłóż na talerz i polej sosem żurawinowym.

Pierś z kaczki z żurawiną podana na białym talerzu.
Pierś z kaczki z żurawiną
Koszt przygotowania dania
19.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
523 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
64

Pierś z kaczki z żurawiną - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o piersi z kaczki z żurawiną

Pierś z kaczki z żurawiną to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Kaczka jest rodzajem mięsa dość rzadko jadanym w naszych domach, częściej wybieramy kurczaka. Nie każdy potrafi ją przygotować aby była smaczna. Ta dobra kaczka zachwyci podniebienia wielu osób. Skorzystaj z naszego przepisu a zakochasz się w kaczce. Przepis na pierś z kaczki z żurawiną jest łatwy, nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować kaczkę z żurawiną będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: filet z kaczki, mrożona żurawina, cukier, sól, pieprz, skórka z cytryny i gałązka rozmarynu.

Jak zrobić pierś z kaczki z żurawiną? Na początek przygotuj sos żurawinowy. Mrożone owoce rozmroź przed obróbką termiczną. Umieść w garnku, zasyp cukrem, dodaj skórkę z cytryny i gałązkę rozmarynu, gotuj na średnim ogniu przez 30 minut mieszaj od czasu do czasu, żeby nie przywarła do dna. Następnie pierś z kaczki dopraw solą i pieprzem , natnij skórę ostrym nożem, tak aby tłuszcz mógł się wytopić. Smaż bez tłuszczu przez 4-5 minut z jednej strony zaczynając od strony ze skórką. Następnie wstaw do piekarnika z funkcją grilla nagrzanego do 200 stopni na 8-10 minut. Po upieczeniu daj mięsu odpocząć 10 minut. Pokrój w plastry. Wyłóż na talerz i na wierzch polej sos żurawinowy.

Mięso kaczki to staropolski przysmak. Jest ono zasobne w witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń i fosfor. Zawiera sporą ilość tłuszczu są to jednak kwasy tłuszczowe jednonienasycone czyli korzystnie wpływające na nasz układ sercowo-naczyniowy. Żurawina jest źródłem witaminy A witaminy C oraz witamin z grupy B. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV. Żurawina wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Lecznicze właściwości żurawiny są znane od dawna. Owoce dzięki zawartości substancji bakteriobójczych i przeciwgrzybiczych są stosowane na problemy z pęcherzem moczowym, przeziębienia a także problemy reumatyczne.

Podsumowując pyszna i soczysta pierś z kaczki jest idealny daniem na wystawny obiad. Nasz sprawdzony przepis sprawi, że przygotowanie kaczki będzie łatwe i przyjemne.

Wartości odżywcze piersi z kaczki z żurawiną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (250g)
Energia (kalorie)
209.55 kcal
523.87 kcal
Białko
10.35 g
25.89 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (250g)
Tłuszcz
9.04 g
22.59 g
Tłuszcze nasycone
3.83 g
9.57 g
Tłuszcze nienasycone
5.21 g
13.01 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.00 g
10.01 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.20 g
3.00 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierś z kaczki z żurawiną

Na 100g
Na porcję (250g)
Witamina B6
0.33 mg
0.82 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Witamina C
8.33 mg
20.83 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.52 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.42 mg
Niacyna
1.98 mg
4.95 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
12.80 µg (mcg)
32.01 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierś z kaczki z żurawiną

Na 100g
Na porcję (250g)
Sód
33.65 mg
84.12 mg
Potas
165.69 mg
414.22 mg
Wapń
7.33 mg
18.33 mg
Fosfor
101.22 mg
253.04 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
13.24 mg
33.09 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
2.52 mg
6.29 mg
Cynk
0.48 mg
1.19 mg
Miedź
0.20 mg
0.49 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kaczki z żurawiną 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piersi z kaczki z żurawiną

Lista alergenów dla piersi z kaczki z żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, rozmaryn.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kaczki z żurawiną

Cena przygotowania piersi z kaczki z żurawiną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi z kaczki ze skórą
300 g
37.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
13.88
Za 300 g
mrożone owoce żurawiny
100 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Skórka z cytryny
10 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Liczba porcji:
Razem
55.50
Łączny koszt
19.73
Jak oceniasz przepis na pierś z kaczki z żurawiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób